Πέμπτη 6 Απριλίου 2017

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΙΓΙΩΤΕΣ

      a.a. 33/2017                                                      Αίγιον,  06 Απριλίου  2017
  
  ΑΙΓΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΑΙΓΙΩΤΙΣΣΕΣ
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και ΣΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΩ!
           
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
         Μία διοικητική Απόφαση, που αφορά τον ιερέα μας π. Χαράλαμπο Καρακάση, έγινε αφορμή για να σημειωθεί κάποια αναστάτωση στην μικρή Κοινωνία μας εδώ στο Αίγιο! Μία μερίδα χριστιανών ενοχλήθηκε από την ενέργειά μας αυτή. Έτσι  χθές το απόγευμα συνεκεντρώθησαν εδώ έξω από το Επισκοπείο μας  και –με ήρεμο τρόπο- εξεδήλωσαν την συμπαράστασή τους προς τον τιμωρηθέντα Εφημέριο του ιερού Ναού των Ταξιαρχών.
Προς όλους αυτούς τους ενοχληθέντες χριστιανούς  μας απαντητικώς και με απλά λόγια έχουμε να τους πούμε:
«Αγαπητά μας παιδιά, χτυπήσατε λάθος πόρτα!» Θα πρέπει να στραφείτε προς τον Αιδεσιμώτατο ιερέα, τον π. Χαράλαμπο, και να τον  διδάξετε μία και μόνον λέξη, την λέξη «συγγνώμην!». Είναι η μαγική –και συγχρόνως η χριστιανική- λέξη με την οποία ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ επιλύονται! Είναι η λέξη με την οποίαν εισερχόμεθα στη βασιλεία των Ουρανών! Είναι η λέξη, την οποίαν δυστυχώς αγνοεί!
Συγχρόνως θα πρέπει να τον διδάξετε, ότι ο σεβασμός είναι αρετή,  γεννάται δε από την ταπείνωση! Ο π. Χαράλαμπος ΔΕΝ σέβεται τον Μητροπολίτη του! Δεν γνωρίζει στοιχειώδεις τρόπους συμπεριφοράς. Οσάκις δε καλείται είτε να παράσχει εξηγήσεις, είτε να απολογηθεί  για κάποια αντικανονική ενέργειά του, ΔΕΝ παρέχει εξηγήσεις, αλλ΄αντιθέτως αυτοδιορίζεται ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ του Μητροπολίτου του! Του παρέχει μαθήματα περί αγάπης! Δηλ. γράφει στα «παληά του υποδήματα» την εντολή της προϊσταμένης του Αρχής.
Πολλοί ενοχλήθησαν, επειδή η ποινή επεβλήθη κατα τις ημέρες του Πάσχα, που είναι ημέρες αγάπης. Αλλά δυστυχώς τώρα εκδηλώθηκε το πταίσμα. Μόλις τώρα ο π. Χαράλαμπος ήλθε να μας...... διδάξει για την αγάπη!  Πλην όμως η αγάπη δεν είναι μια πασχαλιάτικη αρετή! Είναι αρετή διαχρονική και στολίδι της ψυχής! Η δε άσκηση της αγάπης δεν σημαίνει παράλειψη του καθήκοντος για τη διόρθωση ενός αδελφού μας, ο οποίος σφάλλει. Η επιβολή της ποινής της αργίας είναι προϊόν της πατρικής  μας αγάπης!  Κατά τον λόγο του Αποστ. Παύλου προς τούς Θεσσαλονικεῖς: «νουθετείτε τους ατάκτους» (Α΄Θεσσ. 5,14). Ἀλλωστε από την Μεγάλη Δευτέρα έως και την Κυριακή του Θωμά η επιβληθείσα ποινή αναστέλλεται. Ο π. Χαράλαμπος θα επιτελεί ακωλύτως τα εφημεριακά του καθήκοντα.
Επομένως ο π. Χαράλαμπος υποβλήθηκε σε μια προειδοποιητική ποινή, προκειμένου να συλλογισθεί ωριμότερα, να συγκεντρωθεί στον εαυτό του και να σπεύσει με ένα «συγγνώμην» να κλείσει την πληγή.  Σε μια ποινή, που ουσιαστικά είναι ένα χάδι, αφού τίθεται μεν σε αργία, αλλά ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΤΕΡΗΘΗ ΤΙΣ ΑΠΟΔΟΧΕΣ ΤΟΥ. Επομένως θα πληρώνεται και θα .........κάθεται!
Όσες φορές, λοιπόν, και αν έλθετε προς με, αγαπητοί μου Αιγιώτες και Αιγιώτισσες, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί! Το κλειδί ευρίσκεται στα χέρια του π. Χαραλάμπους.
Αυτά ας τα ακούσει και ο κ. Νικ. Τσάνης! Είναι πολύ μικρός, για να προβαίνει σε  συμβουλές και οδηγίες προς τον Μητροπολίτη του!  Επίσης είναι και όλως ακατάλληλος, για να προβαίνει σε δηλώσεις του τύπου: «εγώ προσωπικά δηλώνω ότι κάθε ενορίτης δεν είναι πρόβατο της ενορίας»! Τέτοια θέματα, δηλ. τα εκκλησιαστικά, δεν εντάσσονται στον επιστημονικό του κλάδο! Ο υπ’ αριθμ. 230/2012 Κανονισμός της Ιεράς Συνόδου «περί Έφημερίων και Διακόνων» ορίζει και τα εξής:
«Ο Εφημέριος καθίσταται στην ενορία του και ενεργεί πάντοτε κατ’ αναφορά προς τον οικείο Μητροπολίτη στην άσκηση της λειτουργικής, της πνευματικής και της γενικότερης ποιμαντικής διακονίας σε όλους τους τομείς του εφημεριακού έργου, συμφώνως προς τους ιερούς Κανόνες και τις οδηγίες του Μητροπολίτου» (ἄρθρον 8)
Θα ήθελα να επισφραγίσω την παρούσα Ανακοίνωση με μία αναφορά σε μερικά πρόσωπα, τα οποία, μέσω του διαδικτύου με εξύβρισαν κατά τρόπο χυδαίο! Κρατώ τα λόγια τους ως πολύτιμο ενθύμιο, τώρα που ετοιμάζομαι να εξέλθω της ενεργού διακονίας μου, έπειτα από σαράντα περίπου χρόνια μιάς αυτοθυσιαστικής πορείας! Τα λόγια τους θα είναι δι’ εμέ τον ταλαίπωρο η αμοιβή για την όποια ταπεινή προσφορά μου προς όλους υμάς.  Ιδού μερικά δείγματα:
Ø     «Πολεμάς την Ορθοδοξία, πουλημένε Αμβρόσιε. Βλέπεις σωστούς ιερείς και δαιμονίζεσαι. ΑΝΑΞΙΟΣ», γράφει ο Giannis Kriveris.
Ø     «Αίσχος», γράφει η Konstantina Anthopoulou.
Ø   «Ο σιχαμένος Αμ......όταν έρθει η ώρα του για πόσα έχει να λογοδοτήσει....», γράφει η Magda Dionisopoulou.
Ø «ΑΙΣΧΟΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣΣ, ΟΤΙ ΚΑΛΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ.........», γράφει η Mairi Parara.
Ø     «Το λαμόγιο ο Αμβρόσιος του χαλάει το έργο βλέπεις ο πάτερ Χαράλαμπος! Άντε από εδώ», γράφει η Eleni Gcc.
Ø     «Άσε το Παππά Μας μη σε πάρει.....», γράφει η Efi Sergi.
Ø «Όχι χρήματα στα παγκάρια των Εκκλησιών», γράφει ο Konstantinos Broumas.
Ø     «Θα συμφωνήσω, ούτε μονόλεπτο», γράφει η Dimitra Kokkorh.
ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΣΧΟΛΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ:
Ø     «Αμβροσία πιάσε άκρη όσο μπορείς ακόμα», γράφει η Efi Sergi σε δεύτερο σχόλιό της!
Αιγιώτες και Αιγιώτισσες,
Σας ερωτώ εντίμως: Τέτοια είναι τα πνευματικά τέκνα του τιμωρηθέντος  ιερέως; Αυτή είναι η χριστιανική αγωγή, την οποία τους διδάσκει; Αξίζει, λοιπόν, να είναι πνευματικός; Όταν τους δέχεται στην Εξομολόγηση τέτοια αγωγή παρέχει στα πνευματικά του παιδιά;   Efi, Konstantinos, Eleni, Mairi, Magda, Giannis, καλά μου παιδιά, με αυτά που γράψατε, καταδικάσατε όχι τον Μητροπολίτη σας, αλλά τον πνευματικό σας! Του αφαιρέσατε το δικαίωμα της εξομολογήσεως! Τον αποκαθηλώσατε από τη θέση του πνευματικού σας!
Αιγιώτες και Αιγιώτισσες
Αυτή, λοιπόν, είναι η αμοιβή μου για τα σαράντα τόσα χρόνια, κατά τα οποία θυσιάζομαι καθημερινώς για όλους εσάς! Εργάζομαι συνεχώς από το πρωΐ στις 7.30’μέχρι τις 11.00’ τα μεσάνυκτα! Αγρυπνώ και αναλίσκομαι!
Σας ευχαριστώ και σας ευγνωμονώ για το «στεφάνι» της αδοξίας και της ατιμίας, το οποίον μου επλέξατε! Σας ευχαριστώ και συγχρόνως σας συγχωρώ, ως γνήσιος Πατέρας!
Ελπίζω, τέλος, ότι τα παραπάνω σχόλια ΔΕΝ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟΝ του πιστού Λαού της Μητροπόλεώς μας.
Με εντιμότητα
Και  με πατρική αγάπη
Ο  ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

+  ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος

*********** 
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Η ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ π. ΧΑΡΑΛΆΜΠΟΥΣ