Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018

ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΟΥ ΕΠΕΙΤΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΌΝΙΑ!

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΩΝ ΜΟΥ

_______Έπειτα από είκοσι (20) τόσα χρόνια σιωπής, κατά τη διάκεια των οποίων απέφυγα να εορτάσω τα ονομαστήριά  μου δια λόγους καί σεμνότητος και λιτότητος, εφέτος απεφάσισα να εορτάσω σαν μια ευκαιρία χαιρετισμού και αποχαιρετισμού των ευσεβών χριστιανών της κληρωθείσης μοι Επαρχίας, καθώς πλησιάζει πλέον ή ώρα της εξόδου μου από την ενεργόν διακονίαν. Σαράντα χρόνια ολοκληρωτικής αναλώσεως των ψυχικών και των σωματικών μου δυνάμεων, εν συνδυασμώ και με  το πεπερασμένον της ηλικίας μου, καθώς συνεπλήρωσα ήδη το ογδοεικοστό (80) έτος της ηλικίας μου, είναι αρκετά για να δημιουργήσεις κάτι σε μια Εκκλησιαστική Επαρχία! 
________Έτσι, λοιπόν, η ευκαιρία της εορτής του Προστάτου μου Αγίου Αμβροσίου μου έδωσε την δυνατότητα νά προσκαλέσω τους χριστιανούς μου να προσέλθουν, για να σφίξουμε τα χέρια μας και να ανταλλάξουμε τον ασπασμό της εν Χριστώ αγάπης.
________Το πρωΐ της Κυριακής 9ης Δεκεμβρίου λήγ. έτους τελέσθηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο, με προεξάρχοντα τον Σεβ. Μητροπολίτην Πατρών κ. Χρυσόστομον και συλλειτουργό τόν Σεβ. Μητροπολίτην Βρεσθένης κ. Θεόκλητον, πρός τους οποίους και από τη θέση αυτή απευθύνω  τας ολοκαρδίους ευχαριστίας μου. Ο Μητροπολιτικός Ναός της Φανερωμένης Αιγίου ήτο κατάμεστος! Πρωτοφανής η προσέλευσις των πιστών!
________Στη συνέχεια εδέχθην τις ευχές των πιστών στην Αίθουσα Τελετών της Ιεράς Μητροπόλεως. Η προσέλευσις των Αιδεσιμωτάτων Εφημερίων και των χριστιανών μας απο διάφορα τμήματα της Μητροπολιτικής μας Επαρχίας, όπως π.χ. από την Κλειτορίαν των Καλαβρύτων, τα Καλάβρυτα, το Σκεπαστό, την Κερπινήν κλπ., καθώς επίσης και από την Ανατολική Αιγιάλεια ήτο όχι μόνον εκπληκτική, αλλά και βαθύτατα συγκινητική! 
_________Δοξάζομεν το όνομα του Κυρίου μας διά την παρασχεθείσαν αυτήν μεγάλην ευλογίαν εις την αναξιότητα μας. 
________Τό απόγευμα της Κυριακής, με πρωτοβουλίαν των εκλεκτών Συνεργατών μας και με πρωτεργάτην τον Πανοσιολο-γιώτατο Αρχιμ. π. Ιωακείμ Βενιανάκην, τον Πρωτοσύγκελλον της Ι.Μ., διωργανώθηκε μια εξαιρετική καλλιτεχνική εκδήλωσις εις το Πολιτιστικόν Κέντρον του Δήμου της Αιγιάλειας «ΑΛΕΚΟΣ ΜΕΓΑΡΗΣ», με πλούσιο καλλιτεχνικό Πρόγραμμα!
________Συμμετείχον: 
  1. Η Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. υπό την διεύθυνση του κ. Βασιλείου Μπίκου.
  2. Η Γυνακεία Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής υπό την διεύθυνση του κ. Σάκη Παπαδημητρίου.
  3. Η ιστορική καί φημισμένη Χορωδία Αιγίου, υπό την διεύθυνση  του κ. Λεωνίδα  Χαραλαμποπούλου, και
  4. Η Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντικής Μουσικής «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ», υπό την διεύθυνση  του κ. Βασιλείου Μπίκου.  
________Την εκδήλωση κατεπλούτισαν οι ομιλίες των  εκλεκτών Συνεργατών μας: 
  1. Του Αιδεσιμολογιωτάτου π. Χρήσου Τσάκαλου, Πρωτοπρεσβυτέρου-Αρχιερατικού Επιτρόπου Αιγίου, μέ θέμα: «Περί  της ονομαστικής εορτής των χριστιανών».
  2.  Του Αιδεσιμολογιωτάτου π. Βασιλείου Πετροπούλου, Πρωτοπρεσβυτέρου, μέ θέμα: «Αναφορά στον Άγιο Αμβρόσιο Μεδιολάνων».
  3. Του Αιδεσιμολογιωτάτου π. Κωνσταντίνου Μητροπούλου, Πρωτοπρεσβυτέρου από τα Καλάβρυτα, μέ θέμα: «Η θέσις του Επισκόπου στην Εκκλησία». 
________Την εκδήλωση ετίμησαν διά της παορουσίας των οι Δήμαρχοι Αιγιαλείας κ. Αθανάσιος Παναγόπουλος και Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς, οι οποίοι και προέβησαν σε κατάλληλες -πολύ δε συγκινητικές- προσφωνήσεις προς τον εορτάζοντα Ποιμενάρχην των. 
________Την εορταστική αυτή εκδήλωση φυσικά έκλεισε η ελαχιστότης μου. 
________Από τη θέση αυτή εκφράζω την ευγνωμοσύνη  μου προς τον θείον Δομήτορα της Εκκλησίας και Σωτήρα των ψυχών ημών, τον Νυμφίον Ιησούν Χριστόν διά την πολύτιμον αυτήν δωρέαν Του πρός την αναξιότητά μου! 
_________Ευχαριστίες εκ βάθους ψυχής εκφράζω επίσης προς τους συντελεστάς αυτής της εορταστικής Εκδηλώσεως, Κληρικούς καί Λαϊκούς, οι οποίοι αναλώθησαν και κατά την προετοιμασίαν και κατά την εκτέλεσιν της απολύτως επιτυχημένης Καλλιτεχνικής αυτής Εκδηλώσεως.
________Τέλος, την βαθυτάτην ευγνωμοσύνην μου εκφράζω προς τα πλήθη τόσον των ευλαβεστάτων Κληρικών μας, όσον και των ευσεβών χριστιανών μας, οι οποίοι έσπευσαν και το πρωΐ  και το απόγευμα της Κυριακής 9ης Δεκεμβρίου 2018, γιά να εκφράσουν με την παρουσίαν των και με τις εκδηλώσεις σεβασμού και αγάπης των τις ευχαριστίες των πρός τον Μητροπολίτην των για την τεσσαρακονταετή εκδαπάνησίν του προς δόξαν Κυρίου και επ' αγαθώ των Μελών της Τοπικής μας Εκκλησίας. 
_______Ο Δικηγόρος και φίλτατός μας κ. Ιωάννης Σ. Μεντζελό- πουλος έσπευσε όχι μόνον να καταγράψει τις εντυπώσεις του, αλλά και να μας  παρακαλέσει εμείς να τις δημοσιοποιήσουμε. Με ταπείνωση, λοιπόν, δημοσιεύουμε παρακάτω το κείμενο του, ως μίαν φωνήν εκ του πλήθους. 

+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Αίγιον,  10 Δεκεμβρίου 2018
 *****************
ΣΗΜΕΙΩΣΙΣ: 

_______Κατά την διάρκεια των τεσσαράκοντα ετών της ταπεινής μου διακονίας ως Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας συνεκέντρωσα διάφορα αξιόλογα αντικείμενα - δώρα προς την ελαχιστότητά μου α) από την Επαρχία μας, β) από τήν Ελλάδα μας και γ) από το Εξωτερικό! Πολλά ήσαν αναμνηστικά δώρα Πατριαρχών, Ηγετικών Προσωπικοτήτων, Συνεδρίων, Συλλόγων κλπ. 
_______Με την Χάρη του Κυρίου μας ουδέποτε έδωσα σημασίαν σε υλικά αγαθά! Όλα, λοιπόν, αυτά τα δώρα συγκεντρωμένα σε είκοσι (20) βαλίτσες μεγάλου μεγέθους, τα διένειμα χθές ως ευλογίαν  στους χριστιανούς μας, ήτοι σε όσους είχαν την καλωσύνην να προσέλθουν στην Αίθουσα Τελετών δια να με επισκεφθούν και να μου ευχηθούν. Περισσότερα από ΕΞΑΚΟΣΙΑ ΠΕΝΗΝΤΑ (650) τεμάχια-δώρα διενεμήθησαν χωρίς βέβαια να έχει προαναγγελθή το γεγονός! 'Οποιος, λοιπόν, χριστιανός ερχόταν και μου εξέφραζε  τις ευχές του, κατά την αποχώρησίν του, εκτός από το καθιερωμένο γλυκό, διήρχετο από ένα συνεργείο Κληρικών και Λαϊκών Συνεργατών μας, όπου εκαλείτο να επιλέξη ένα μικρό σε μέγεθος αριθμημένο φάκελλο με τους αριθμούς από το 1 έως το 650, ο οποίος μέσα περιείχε σε φωτογραφία το αντικείμενο, το οποίον είχε επιλέξει ως προσωπικό από εμέ δώρο πρός αυτόν!  Η παράδοση των δώρων στους τυχερούς (λέγω τους τυχερούς, διότι τελικά οι προσελθόντες χριστιανοί ήσαν πολύ περισσότεροι, αλλά είχαν τελειώσει πλέον οι φάκελλοι) θα γίνει την Παρασκευήν 14.12.2018 και το Σάββατον 15.12.2018. 
______Έτσι, λοιπόν, πρό της Εξόδου μου «διένειμα τα υπάρχοντά μου» ως ευλογίαν και εις ανάμνησιν αγαθήν! Τώρα πλέον φεύγω αβαρής! Δόξα τω Θεώ! 
**************


ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΜΑΣ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΩΝ ΤΟΥ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ Σ. ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟ


          Παρακολούθησα τις εορτές–εκδηλώσεις για τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ.κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ και καταθέτω λίγες σκέψεις αυθόρμητες πρός τιμήν του, αφού συνεπλήρωσε 40 έτη Αρχιερατικής Διακονίας.

          Καί πράγματι είναι καί δεσπότης και διάκονος ταυτόχρονα. Καί ηγέτης και ταπεινός υπηρέτης της τοπικής Εκκλησίας.

          Αλλά οι ηγετικές-ποιμαντικές ικανότητές του εκφεύγουν των ορίων της Μητροπόλεως, διότι η προσωπικότητά του, ο λόγος του, ο μοναδικά  -θα έλεγα- δυναμικός εκκλησιαστικός καί πατριωτικός λόγος του και η εν γένει δράση του τόν καθιστούν εξέχουσα προσωπικότητα της Ιεραρχίας της Ελλαδικής Εκκλησίας !

          Πολλές φορές, ιδίως στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς, μάχεται για σπουδαία  θρησκευτικά  καί εθνικά ζητήματα σχεδόν μόνος  ή εν πάση περιπτώσει  δίνει πρώτος, τόν πρέποντα  «τόνο» και χαράσσει την ορθή γραμμή πλεύσεως εγκαίρως……

          Γι’ αυτό και πλήθος Αιγιαλείς (και όχι μόνο) εγκαρδίως έσπευσαν να του ευχηθούν  «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» το πρωί της 9ης Δεκεμβρίου 2018. Μάλιστα, κατά τήν απογευματινή εκδήλωση  προς τιμήν του, συνεκλόνισε τους ακροατές με την βαθέων «εξομολόγησή του» για τήν πολυκύμαντη πορεία της ζωής του!       
    Κι αυτές οι γραμμές ας εκληφθούν σαν μια μικρή δική μου.......εξομολόγηση! Αυθόρμητη καί πηγαία!
Γιάννης Σ. Μεντζελόπουλος
Δικηγόρος
11 Δεκεμβρίου 2018, Ώρα 12.00'  
******


α.α. 118 11η Δεκεμβρίου 2018


Η εορτή των ονομαστηρίων τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου


Αφιερωμένη στα ονομαστήρια τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Αμβροσίου ήταν η προχθεσινή ημέρα, Κυριακή 9 Δεκεμβρίου, όπου, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης 40 ετών ποιμαντικής του διακονίας, η Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας πραγματοποίησε εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του.

Αρχικά, το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ. Χρυσοστόμου και συμμετεχόντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Βρεσθένης κ. Θεοκλήτου και Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου.

Στη σύντομη προσλαλιά του ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης, αναφέρθηκε στην 40ετή προσφορά τού Σεβασμιωτάτου, σημειώνοντας αρχικά πως η εορτή τού Επισκόπου για κάθε Μητρόπολη είναι η πρώτη και η κυρία εορτή διότι ο Επίσκοπος αποτελεί το συλλεκτικό πρόσωπο ενότητας και κοινωνία των πιστών, κληρικών και λαϊκών. Άρα η εορτή τού Επισκόπου δεν είναι ιδιωτική υπόθεση. Διότι ο Επίσκοπος είναι το κατεξοχήν δημόσιο πρόσωπο της Αγίας Εκκλησίας, υπέρ των πιστών της οποίας αναλίσκεται καθημερινώς ώστε εκείνοι να οδηγούνται με τη δική του προτροπή, προσευχή και θυσία στην κατά Χριστόν ζωή και Πολιτεία τής Βασιλείας του Θεού.

Απευθυνόμενος δε στον σεπτό Ποιμενάρχη μας, ο πατήρ Ιωακείμ κατέληξε ως εξής: «Δεν θα τολμήσω να κάνω λεπτομερή αναφορά στο πολυσχιδές έργο σας κατά τομέα, διότι σίγουρα θα σας αδικήσω. Διότι έργο του Επισκόπου δεν είναι μόνο όσα φαίνονται και ακούγονται, αλλά και οι αλάλητοι και σιωπηροί στεναγμοί τής πατρικής, αγαπώσης και καιομένης καρδίας σας, τα δάκρυα των αγώνων και των προσευχών σας, οι εν τω κρυπτώ απλόχερες ευεργεσίες σας που μόνον ο Κύριος γνωρίζει. Με τη δημιουργική σας παρουσία 40 και πλέον χρόνια στην Ιερά Μητρόπολή μας είστε αφοσιωμένος στη διαποίμανση του τόπου αυτού, εργαζόμενος με το λόγο, τα έργα και την γραφίδα, ορθοτομώντας τον λόγο της αληθείας, εμπνέοντας και κληροδοτώντας σε όλους εμάς σοφία Θεού, υπόδειγμα συνέσεως, ζέουσα πίστη και θυσιαστική αγάπη για τον Χριστό και την Εκκλησία.

Λίγο πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, λαμβάνοντας τον λόγο, ευχήθηκε στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας το «Εις πολλά έτη, Δέσποτα» με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο: «Εύχομαι η Αρχιερωσύνη σας να συνεχιστεί για πολλά ακόμα έτη, διότι όλοι έχουμε ανάγκη να είστε εν ενεργεία Αρχιερεύς. Είστε ο πατέρας και διδάσκαλός μας! Μην αφήσετε τα τέκνα σας! Εδώ, στην θεόσωστη Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, αλλά και μέσα στην Ιεραρχία, όπου εμείς, οι νεώτεροι, προσβλέπουμε στο τίμιο πρόσωπό σας, ακούμε τα λόγια σας, διδασκόμαστε και πορευόμαστε στους δρόμους που εσείς και οι Αρχιερείς, οι λυχνοστάτες της Ορθοδοξίας, της Πίστεως και της Πατρίδος, έχετε χαράξει!».

Ακολούθως πλήθος κόσμου μετέβη στο Επισκοπείο για να ευχηθεί στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, ο οποίος υποδεχόταν επί δύο ώρες στην αίθουσα του Θρόνου τούς ευσεβείς χριστιανούς. Kληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως, μοναχές και μοναχοί από Ιερές Μονές της περιοχής, εκκλησιαστικά συμβούλια, βουλευτές του νομού, ο Δήμαρχος Αιγιαλείας, ο Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, πρόεδροι και μέλη Τοπικών Κοινοτήτων, συλλόγων και φορέων, αλλά και εκατοντάδες απλοί πολίτες, όλων των ηλικιών, προσήλθαν προκειμένου να ευχηθούν στον Σεβασμιώτατο, ο οποίος δεν σταμάτησε στιγμή να εκδηλώνει την πατρική του αγάπη.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού κορυφώθηκαν το απόγευμα με την καλλιτεχνική εκδήλωση προς τιµήν του εορτάζοντος Μητροπολίτου μας στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου «Αλέκος Μέγαρης», µε τη συμμετοχή της Χορωδίας της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς µας, της Γυναικείας Παραδοσιακής Χορωδίας, της Χορωδίας του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής, του Μουσικού Εργαστηρίου Αιγίου και της Χορωδίας Αιγίου 1933.

Προλογίζοντας την εκδήλωση ο Αρχιερατικός Επίτροπος Αιγίου, π. Χρήστος Τσάκαλος, αφού πρώτα ευχαρίστησε όσους την τίμησαν με την παρουσία τους, θέλησε να μεταφέρει στον Σεβασμιώτατο τις ευχές όλων, κληρικών και λαϊκών, ώστε τα έτη του να είναι πολλά, υγιή και δημιουργικά. «Σήμερα εορτάζει την ονομαστική του εορτή ο σεπτός Ποιμενάρχης μας. Και επειδή στους εορταζόμενους εκφράζουμε ευχές και προσφέρουμε δώρα, όλοι εμείς, του ευχόμαστε με άπειρη υιική αγάπη και βαθύτατο σεβασμό τα έτη του να είναι πολλά, ώστε να συνεχίσει με τον ίδιο ζήλο και την ίδια αφοσίωση να ποιμαίνει το ποίμνιό του. Για δώρο δε τού προσφέρουμε αυτή την καλλιτεχνική «ανθοδέσμη», το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ώστε να τον ευχαριστήσουμε για την 40ετή θυσιαστικότητά του», είπε ο οργανωτής και «ψυχή» τής προχθεσινής εκδήλωσης.

Ακολούθησαν οι ομιλίες των Αιδεσιμολογιωτάτων π. Βασιλείου Πετρόπουλου και π. Κωνσταντίνου Μητρόπουλου, με τον μεν πρώτο να κάνει μία σύντομη αναφορά στον Άγιο Αμβρόσιο Μεδιολάνων, τον δε δεύτερο να ομιλεί σχετικά με τη θέση τού Επισκόπου εις την Εκκλησία.

«Μέσα στην Εκκλησία τίποτε δεν είναι αποτέλεσμα τύχης. Τα πάντα κατευθύνονται από τη χάρη και το θέλημα του Θεού. Ο Αθανάσιος Λενής, όταν προσήλθε να λάβει το Μέγα και Αγγελικό Σχήμα, του εδόθη το όνομα Αμβρόσιος. Από εκείνη τη στιγμή έθεσε όρο και στόχο να μιμηθεί, κατά δύναμη και όσο μπορούσε, τον Άγιο, του οποίου το όνομα έλαβε. Έτσι, αγωνίστηκε αξιοποιώντας τις εγγενείς και επίκτητες δυνάμεις του να ελκύσει τη χάρη του, να μιμηθεί τις αρετές του, να εμπνευστεί από τους αγώνες του και να τον δικαιώσει στην ορθοπραξία του. Και κατά την ταπεινή μου άποψη, νομίζω πως σε μεγάλο βαθμό τα κατάφερε. Εάν ημείς σιωπήσωμεν οι λίθοι κεκράξονται», είπε χαρακτηριστικά ο π. Βασίλειος Πετρόπουλος.

Από την πλευρά του ο Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Καλαβρύτων, ομιλώντας περί της θέσεως του Επισκόπου εις την Εκκλησία, σημείωσε τα κάτωθι: «Ο Επίσκοπος, σύμφωνα με τον Απόστολο Παύλο, είναι στρατιώτης Ιησού Χριστού και Θεού διάκονος. Είναι εκείνος που υπακούει στα κελεύσματα του Θεού και ενεργεί τα προστάγματά Του στους πιστούς. Ο Επίσκοπος είναι η ορατή κεφαλή και το κέντρο της τοπικής Εκκλησίας. Είναι το σημείο ενότητας της Εκκλησίας. Ο Επίσκοπος, τέλος, έχει την κύρια ευθύνη της περιφρουρήσεως της παράδοσης, όντας ο φρουρός και εγγυητής της. Έτσι, γίνεται αντιληπτό γιατί τα ονομαστήρια του Επισκόπου λαμβάνουν ιδιαίτερη σημασία για την Εκκλησία που ποιμαίνει».

Λίγο πριν το τέλος τής εκδήλωσης, τον λόγο έλαβαν οι δήμαρχοι Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κ. Γεώργιος Λαζουράς και κ. Αθανάσιος Παναγόπουλος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στο πρόσωπο, μα κυρίως στην προσφορά τού Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

«Σεβασμιώτατε, είμαι σίγουρος πως έχετε μοιάσει στον Άγιό σας. Σας εύχομαι υγεία, διότι αυτό που πνευματικά σας... δένει με τον Άγιό σας γνωρίζω πολύ καλά ότι θέλετε να το συνεχίσετε!», τόνισε ο κ. Λαζουράς, ενώ ο κ. Παναγόπουλος χαρακτήρισε τον Σεβασμιώτατο ως έναν άνθρωπο που δεν φοβάται να πει αυτό που σκέφτεται. «Η εποχή μας αυτό απαιτεί, δηλαδή να είμαστε αληθινοί και να μην κρυβόμαστε πίσω από τις λέξεις. Ο Ποιμενάρχης μας είναι ένας σπουδαίος άνθρωπος, με τεράστια κοινωνική προσφορά. Τού εύχομαι δε μακροημέρευση, δύναμη ψυχής, υπομονή και επιμονή, ώστε να συνεχίσει να είναι ο οδηγός όλων μας στις δύσκολες εποχές που ζούμε!», ήταν μερικά από τα λόγια τού δημάρχου Αιγιαλείας.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος και αναφερόμενος στην 40ετή Ποιμαντορία του στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, με δάκρυα ευγνωμοσύνης είπε: «Ευχαριστώ τον Πανάγαθο Θεό, διότι πήρε εμένα, τον λούστρο, και με έκανε εργάτη Του! Ο πατέρας μου ήταν τσαγκάρης, η μάνα μου μοδίστρα και εγώ από πολύ μικρή ηλικία γυάλιζα παπούτσια.. Από τότε όμως έλεγα: ΄΄Χριστέ μου, βοήθησέ με! Όπως τώρα γυαλίζω τα παπούτσια των ανθρώπων, κάποτε να με αξιώσεις να... γυαλίζω τις ψυχές τους!΄΄. Και με ελέησε ο Θεός, κάνοντάς με Ποιμενάρχη σας. Θέλω να γνωρίζετε πως έδωσα τα πάντα! Δεν κράτησα τίποτα για τον εαυτό μου! Και επειδή τελειώνει η θητεία μου, σας ζητώ για ακόμα μια φορά συγγνώμη για ό,τι σας έχω στενοχωρήσει ή πληγώσει... Και αφού σας ζητήσω να εμπιστευθείτε τον Θεό και να κρατηθείτε από το φουστάνι τής Παναγίας μας, ευχηθείτε να μου δώσει ο Θεός χριστιανά τα τέλη της ζωής μου, ανώδυνα, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά και καλήν απολογίαν στο βήμα Του».


ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ