Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΥΠΕΡ-ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ.....

........ΕΠΕΙΔΗ ΠΑΡΑΓΕΙ ΕΡΓΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑΣ!

_______"Κεφαλή έν όψει· πυρά ομαδόν!" Αυτό τό στρατιωτικό παράγγελμα μου θυμίζει η φορολογική πολιτική της Κυβερνήσεως Γεωργίου Παπανδρέου. Ας σκύψουμε στοχαστικά πάνω στο στρατιωτικό αυτό παράγγελμα. Λέγει ο Λοχαγός στους άνδρες του: Βλέπετε κάπου να προβάλει ένα κεφάλι; πυροβολήστε εναντίον του όλοι μαζί! Ρίψτε ομαδικῶς καταπάνω του!"

______Η Εκκλησία της Ελλάδος παράγει ένα καταπληκτικό έργο φιλανθρωπίας. Ο Λαός τό θαυμάζει και αποδίδει τον οφειλόμενο σεβασμό. Οι χριστιανοί μας στηρίζουν τό έργο αυτό, άλλοι με τον οβολό τους και άλλοι με την προσωπική τους εργασία. Εδώ στο Αίγιο ζούμε ένα καταπληκτικό θαύμα. Η προσφορά εθελοντικής εργασίας είναι πράγματι αξιοθαύμαστη. Ένας στρατός αμίσθων εθελοντών κυρλίων και εθελοντριών κυριών συντηρείτό φιλανθρωπικό μας έργο με την προσωπική τους εργασία. Δήτε ένα καταπληκτικό περιστατικό. Κάποιος επιχειρηματίας, ο οποίος διατηρεί μια ανθηρή και κερδοφόρα επιχείρηση σε κεντρικό σημείο της πόλεως, χρόνια τώρα ερχόταν μια φορά την εβδομάδα, κυρίως δε κατά την Κυριακή η σε ημέρες αργίας (όπως τα Χριστούγεννα-Πάσχα κλπ), στο Γηροκομείο της Μητροπόλεως, δηλ. στον Οίκο Ευγηρίας "Ο ΑΓΙΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ" και εκεί, όλως αφανώς και αθορύβως, ησχολείτο με τις πιό ταπεινές εργασίες, όπως είναι η καθαριότητα της κουζίνας, με "τη λάτρα και τη λάντζα", όπως κοινώς λέγεται! Τον περασμένο μήνα μας ειδοποίησε ότι λόγω εκτάκτου προσωπικού εμποδίου θα διακόψει για λίγο την προσφορά του. Ήταν μια ανεκτίμητη προσφορά πρός τόν ίδιο τον Χριστό μας και πρός τον πάσχοντα αδελφό μας, τον ηλικιωμένο, τον έρημο, τον εγκαταλελειμμένο από παιδιά και από συγγενείς! Αυτή η άμισθη παροχή υπηρεσιών αποτελεί συγχρόνως μια προσφορά στο Ελληνικό Δημόσιο!

______Η Εκκλησία παράγει έργο! Διατηρεῖ τόσα και τόσα φιλανθρωπικά Ιδρύματα! Ασκεί κοινωνική Πρόνοια, υποκαθιστώντας πολλές φορές το Κράτος στον τομέα αυτό, όπως π.χ. στα Καλάβρυτα όπου δεν υπάρχει Κρατικό Ιδρυμα περιθάλψεως Γερόντων και Κατακοίτων. Το κενό αυτό καλύπτει αποκλειστικά η Ιερά Μητρόπολις ημών με δύο υ-π-ο-δ-ε-ι-γ-μ-α-τ-ι-κώς λειτουργούντα εκκλησιαστικά Ιδρύματα, για την συντήρησ των οποίων το Κράτος ΔΕΝ ΜΑΣ ΧΟΡΗΓΕΙ ούτε ΕΝΑ €. Οι Ιεράρχες, λοιπόν, αναλίσκονται καθημερινώς για την συντήρηση και την λειτουργία των εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων. Εμείς σε τοπικό επίπεδο για το Γηροκομείο μας στα Καλάβρυτα, αυτό που σας προανέφερα, που λειτουργεί με την επωνυμία "Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο¨ για το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου έως και 30 Νοεμβρίου 2009 εδαπανήσαμε το ποσό των ΟΚΤΑΚΟΣΙΩΝ ΟΓΔΟΝΤΑ ΕΞΗ ΧΙΛΙΑΔΩΝ και ΕΞΑΚΟΣΙΩΝ ΕΒΔΟΜΗΝΤΑ ΠΕΝΤΕ (886.675) €. Το ποσόν τούτο προσεφέρθη εμμέσως στον Κρατικό Προϋπολογισμό σαν συνεισφορά μας, αφού δαπανήθηκε για την ανακούφιση και την προστασία 35 ηλικιωμένων ανθρώπων και 46 μη αυτοεξυπη- ρετουμένων, δηλ κατακοίτων αδελφών μας. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΝ ΠΡΟΝΟΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ θα ώφειλε να καταβάλει έξοδα σε αντίστοιχα Κρατικά Ιδρύματα.

______Η Κοινωνία αναγνωρίζει την προσφορά μας και τήν ανταποδίδει με σεβασμό προς την Εκκλησία. Προβάλλει λοιπόν η κεφαλή της Εκκλησίας, δηλ. ακούγεται η Εκκλησία, αν και η Εκκλησία ΔΕΝ ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ το έργο της. Παρά ταύτα ο κόσμος βλέπει την προσφορά μας καί υποκλίνεται! Υπάρχει λοιπόν "κεφαλή έν όψει!".

______Το γεγονός αυτό φαίνεται πως ενοχλεί την Κυβέρνηση. Πρέπει έναντι οποιασδήποτε θυσίας να πληγεί η Εκκλησία, ώστε να μειωθή η επιρροή της στον Ελληνικό Λαό. Έτσι λοιπόν οι Λοχαγοί της Κυβερνήσεως, δηλ. οι νέοι Υπουργοί, ἀρχισαν ομαδικά πυρά εναντίον μας. Άλλοι ζητούν τον διαχωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, άλλοι την κατάργηση των θρησκευτικών Συμβόλων, άλλοι επιχειρούν την παράλειψη της πρωϊνής προσευχής από τά Σχολεία, άλλοι κατεβάζουν τις Εικόνες από τις Αίθουσες Διδασκαλίας, (όπως συνέβη προσφάτως στην περιοχή της Δράμας), άλλοι αμφισβητούν τήν ελληνικότητα των Ελλήνων, άλλοι παραχαράσσουν, αλλοιώνουν καί παραποιούν την ιστορία του τόπου μας, άλλοι υβρίζουν τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, λέγοντας δημοσίως ότι ΌΛΕΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ, άλλοι εκτονώνουν την οργή τους υβρίζοντας ένα νεκρό αρχιεπίσκοπο, τον μακαριστό Χριστόδουλο!
_______Μεταξύ αυτών λοιπόν και ο Υπουργός των Οικονομικών, διά της υπέρ-φορολογήσεως της Εκκλησίας, προσπαθεί να στραγγαλίσει οικονομικά την Μητέρα Εκκλησία. Αν το επιτύχει, τότε ασφαλώς θα συρρικνωθή η κοινωνική προσφορά της Εκκλησίας και επομένως θα μειωθή το κύρος της ενώπιον του Ελληνικού Λαού. Αυτό είναι το ζητούμενο, επικαλύπτεται όμως με διάφορες δικαιολογίες και προφάσεις! Γι' αυτό λοιπόν "πυρά ομαδόν!¨ Κτυπήστε την Εκκλησία! Διάλύστε την! Δεν την θέλουμε πιά!

_____Έχουμε την ανεπιβεβαίωτη πληροφορία και την καταθέτουμε με κάθε επιφύλαξη, ότι από την υπερ-φορολόγηση αυτή εξαιρούνται η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, οι άλλες θρησκευτικές Ομολογίες, η Εβραϊκή Συναγωγή, το Άγιον 'Ορος κ.ά. Εάν η πληροφορία μας είναι ακριβής, τότε ανακύπτει ένα σοβαρό συνταγματικό πρόβλημα, διότι παραβιάζεται η ίση μεταχείριση όλων των Ελλήνων. Θα διερευνησουμε την ακρίβεια της πληροφορίας.

_______Το κακό στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι η Διοίκηση της Εκκλησίας παρεδόθη στην Κυβέρνηση αμαχητί! Η Ιερά Σύνοδος, χωρίς να μας ερωτήσει, αποδέχθηκε ήδη την υπερ-φορολόγηση της Εκκλησίας, δηλ. των Μητροπόλεωνκαι των εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων! Απεφάνθη όμως αναρμοδίως, διότι επί των οικονομικής φύσεως ζητημάτων των Ιερών Μητροπόλεων ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ! Τα οικονομικά μιάς Μητροπόλεως ρυθμίζει ο εκασταχού Μητροπολίτης και όχι βέβαια η Κεντρική Εκκλησιαστική Διοίκηση, δηλ. η Ιερά Σύνοδος. Εκφράζω την βαθειά λύπη μου, διότι η Ιερά Σύνοδος ΔΕΝ ΚΑΤΩΡΘΩΣΕ να αρθρώσει ούτε μια έστω λέξη αντιρρητική, για να αντιμετωπίσει την Κυβερνητική ασπλαγχνία! Η μόνη αρμοδία για να αποφανθή επί του προκειμένου ήταν και παραμένει η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας, ή οποία ώφειλε να συγκληθή εκτάκτως και να αποφανθή για την αποδοχή ἠ την απόρριψη του κεφαλικού αυτού φόρου! Κατά τα ἀλλα το πολίτευμα της Εκκλησίας μας είναι Συνοδικόν!


______Ως εν παρόδω λεκτέον καί τούτο: Ακόμη και τον μέσω ΑΣΕΠ διορισμό των εκκλησιαστικών Υπαλλήλων, δηλ. των υπαλλήλων του Μητροπολιτικού Γραφείου, αποδέχθηκε η Ιερά Σύνοδος! Ας μη εκπλαγήτε λοιπόν, όταν έπειτα από λίγο καιρό θα δήτε στα Γραφεία μας να υπηρετούν είτε κάποιοι αλλόθρησκοι, που θά έχουν την ελληνική υπηκοότητα, είτε -ακόμη χειρότερο- κάποιες πολύ μοντέρνες κυρίες καί δεσποινίδες με έξαλλη έως και προκλητική αμφίεση και εμφάνιση, για να τροφοδοτείται έτσι το κοινωνικό κοτσομπολιό κατά των Μητροπολιτών! Δεν το αποκρύπτω. Νοιώθω προδομένος από την ίδια την Εκκλησία μου! Μάλιστα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος μας επρόδωσε! Συνθηκολόγησε, χωρίς να ακουσθή έστω μιά ντουφεκιά! Παραδόθηκε αμαχητί! Μοναδική εξαίρεση απετέλεσε η στάση του Σεβ. Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ. Νικολάου καί η του Προέδρου των οικονομι- κών Υπηρεσιών Σεβ. Ιωαννίνων κ. Θεοκλήτου. Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπός μας κ. Ιερώνυμος, ατυχήσας κατά την γνώμην μου, επρόβαλε από τις οθόνες της τηλεοράσεως, κάνοντας έκκληση πρός τον ελληνικό Λαό. Παρεκάλεσε νά ενισχυθή η Κυβέρνηση στην προσπάθεια της "κοινωνικής αλληλεγγύης" .

________Αλλά από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπό μας και από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας μας θα περιμέναμε να ακούσουμε άλλα πράγματα. Θα περιμέναμε να συστήσει στην Κυβέρνηση την ανόρθωση της οικονομίας διά της περικοπής των δαπανών και της περιστολής πολλών περιττών εξόδων. Ο Μακαριώτατος θα έπερεπε να είπη: ΝΑΙ, Κύριε Υπουργέ επί των Οικονομικών, αποδεχόμεθα την υπερ-φορολόγηση της εκκλησια- στικής περιουσίας υπό τούς εξής όρους:

  1. Να περικοπή κατά το ήμισυ η χρηματοδότηση των Κομμάτων από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

  2. Να περικοπή επίσης κατά το ἠμισυ ο μισθός και οι συντάξεις όλων των Βουλευτών.

  3. Να περιορισθούν οι μισθοί των λεγομένων "χρυσών παιδιών¨ των γνωστών Golden Boys όλων των Κρατικών Υπηρεσιών, των Τραπεζών, των ΔΕΚΟ κλπ.

  4. Να αλλάξει η νομοθεσία περί της συνταξιοδοτήσεως των Βουλευτών. Γιατί άραγε πρέπει να πάρει σύνταξη ένας Βουλευτής, ο οποίος μετέσχε του Κοινοβουλίου για μία ή δύο κοινοβουλευτικές περιόδους; Ο Έλληνας πολίτης εργάζεται και φορολογείται επί 35 χρόνια καί μόνον τότε θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδοτήσεως.

  5. Να περιορισθή στο ελάχιστο ο αριθμός των Ειδικών Συμβούλων σε κάθε Υπουργείο, διότι με τρόπο αυτό τακτοποιούνται καί καλοπληρώνονται κάποιοι "ημέτεροι", κάποιοι παρατρεχάμενοι, κάποιοι "χαραμοφάϊδες".

  6. Να αποδοθή αμέσως στο Κράτος το ειδικό τέλος, φόρος διαφημίσεως ή όπως αλλοιώς λέγεται, από τις Εταιρείες των Εκδοτικών Συγκροτημάτων καί των ΜΜΕ, οι οποίες οφείλουν εκατομμύρια € στο ελληνικό Δημόσιο.

  7. Να περιορισθούν στο ελάχιστο οι δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου για Διαφήμιση! Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πληρώνει π.χ. το ΥΠΕΧΩΔΕ ολοσέλιδες διαφημίσεις στις Εφημερίδες Αθηνών καί Επαρχίας προκειμένου να μας γνωστοποιήσει το γεγονός, ότι ένα ακόμη κομμάτι της Εγνατίας οδού παραδόθηκε στην κυκλοφορία; Θα ήταν αρκετό ένα δελτίο Τύπου και τίποτε περισσότερο.

  8. Να περιορισθή στο ελάχιστο η απόσπαση αστυνομικών ασφαλείας σε πολιτικά πρόσωπα. Γιατί άραγε κάθε Βουλευτής δικαιωματικά παίρνει δύο τουλάχιστον αστυνομικούς ως προσωπική του ασφάλεια; Γιατί άραγε κάποιοι "τηλεοπτικοί αστέρες", οι οποίοι χρυσοπληρώνονται, γιατί λέγω να έχουν πολυμελή αστυνομική φρουρά επί 24 ώρου βάσεως σε βάρος του Κρατικού Προϋ- πολογισμού; Αν θέλουν προστασία, ας καταφύγουν στις ιδιωτικές Εταιρείες Security!

  9. Να περιορισθή εις τα μόλις αναγκαία έξοδα το σκέλος των Δαπανών του Κράτους για Δεξιώσεις, Εορτές, Γεύματα πολυτελείας, πολυμελείς αποστολές στο Εξωτερικό, άσκοπες μετακινήσεις κλπ.


Κάμετε λοιπόν αυτά και πολλά άλλα ακόμη, Κύριε Υπουργέ, για νά πεισθώ ότι η Πατρίδα μας διέρχεται μεγάλη οικονομική κρίση και τότε θα παρακαλέσω τους Μητροπολίτες να προβούν σε εκποίηση των Ιερών Σκευών και των τιμαλφών των Ιερών Μονών καί των Ενοριακών Ναών, όλης της Εκκλησίας, και να καταθέσουν το αντίτιμο στο Κρατικό Ταμείο, όπως το έπραξε η Μητέρα Εκκλησία και στο παρελθόν! Αλλοιώς αφήστε μας ήσυχους για να τρέφουμε, νά ντύνουμε και να ζεσταίνουμε στην αγκαλιά της Εκκλησίας τόσους και τόσους ενδεείς, οι οποίοι έχουν την ανάγκη μας.

______Αυτά καί άλλα παρόμοια θα ανέμενα να λεχθούν από την Ιερά Σύνοδο και από τον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο καί όχι τό γνωστό "σφάξε με Αγά, να αγιάσω"! Διαμαρτύρομαι μεγαλοφώνως και φρονώ ταπεινά, ότι πρέπει να συνέλθει αμέσως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας για νά αποφασίσει κυριαρχικά και τελεσίδικα. Η Εκκλησία βάλλεται καί προσβάλλεται! Καίσαρα επικαλούμαι!

________"Κεφαλή εν όψει·πυρά ομαδόν!" Στην εκκλησιαστική συνείδηση σύρεται ένα ερώτημα: Τι πράγματι συμβαίνει: Ο Πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου είναι ένας σεμνός άνθρωπος, ο οποίος σέβεται την Εκκλησία. Γιατί άραγε αυτός ο πόλεμος; Περιβάλλεται μήπως από ένα σκληρό πυρήνα Υπουργών και Συμβούλων, οι οποίοι τελικά, χωρίς την συγκατάθεσή του, επιβάλλουν την δική τους άποψη και εφαρμόζουν μια σκληρή πολιτική κατά της Εκκλησίας; Ή, αντιθέτως, ο κ. Γεώργιος Παπανδρέου στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών εμφανίζεται με ένα ιλαρό πρόσωπο, αλλά μυστικά στον σκληρό αυτό πυρήνα δίδει ο ίδιος τις εντολές μιάς άκαμπτης πολιτικής; Σύντομα ο καιρός θά μας δείξει τι ακριβώς συμβαίνει. Εμείς προσωπικά αποδεχόμεθα την πρώτη εκδοχή, επειδή γνωρίζουμε τον άνδρα και εμπιστευόμεθα στην ευγένεια του χαρακτήρος του. Ο αείμνηστος Ανδρέας Παπανδρέου εθυσίασε κάποτε τον Μεγαλο-υπουργό του Αντώνη Τρίτση για να μή διαρρήξει τους δεσμούς της Κυβερνήσεως με την Εκκλησία! Ο νεώτερος Παπανδρέου τι θα πράξει; 'Ιδωμεν.

_______Η Εκκλησία δεν φοβάται τούς διωγμούς! Επέζησε μέσα από τις κατακόμβες και θα επιζήσει καί τώρα. Για τους διώκτες της Εκκλησίας λυπούμαι. Πολεμούν τόν Χριστό! Ας το σκεφθούν λιγάκι.

_____Ο Πρωθυπουργός κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο νεώτερος, με την υπόθεση Βατοπεδίου, παρέδωσε την Εκκλησία στη χλεύη των δημοσιογράφων, παραγνωρίζοντας το γεγονός, ότι το Άγιον Όρος, σεβαστό κατά πάντα, δεν υπάγεται στη διοικητική αρμοδιότητα της Εκκλησίας της Ελλάδος! Άφησε τη χλεύη να σέρνεται εναντίον μας επί ένα περίπου χρόνο! Εμείς όμως, αν και αμέτοχοι, εμείς λέγω οι της Ελλαδικής Εκκλησίας Κληρικοί καί Μοναχοί εισπράξαμε στο πετσί μας την αισχύνη και την απαξίωση! Στό τέλος ο Κωνστ. Καραμανλής για το ανοσιούργημα αυτό κατά της Εκκλησίας πληρώθηκε πολύ ακριβά! Έπεσε αδόξως! Καταποντίστηκε!

_____Ο Γεώργιος Παπανδρέου άραγε τι θα κάνει; Έρχεται να δρέψει τους καρπούς μιάς "προ-κατ"απαξιώσεως της Εκκλησίας, την οποία πονηρά διέπλεξε καί με τέχνη εξετέλεσε ο κ. Ρουσσόπουλος; Καλόν θα ήταν τώρα ο κ. Παπανδρέου να ανορθώσει το φρόνημα των πιστών και την αγάπη τους πρός την Εκκλησία, διότι οι άνθρωποι της Εκκλησίας ΔΕΝ ΚΛΕΒΟΥΝ! Τότε και το οικονομικό πρόβλημα της Χώρας θα ελύετο. Ενώ τώρα μέ τά σκληρά εισπρακτικά μέτρα του κ. Παπακωνσταντίνου θα ευνοηθούν καί πάλι οι κλέφτες του Δημοσίου Χρήματος και θα πληρώσει τά σπασμένα ο φτωχός Λαός, όπως πολύ εύστοχα παρατήρησε ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ. Θεόκλητος. Ας προσέξει πολύ ο κ. Πρωθυπουργός, διότι "ζεί Κύριος ο Θεός" και εκδικείται! "Αργεί ο Θεός, αλλά δεν λησμονεί" λέγει ο θυμόσοφος Λαός μας.


+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

Αίγιον, 9 Δεκεμβρίου 2009


ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ!


Μόλις τώρα (η ώρα είναι 10.30΄μ.μ.) πληροφορηθήκαμε, ότι ο Σεβ. Μητροπολίτης Αλεξαν- δρουπόλεως κ. Άνθιμος από τις 4 Δεκεμβρίου ε.έ. είχε διατυπώσει δυναμικά τις θέσεις του, αντιδρώντας δυναμικά στις Αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μέσα απ΄την ιστοσελίδα του Amen.gr (βλ. http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1079). Σπεύδουμε λοιπόν να ζητήσουμε συγγνώμην από τον Σεβασμιώτατο εν Χριστώ Αδελφό μας κ. Άνθιμο, δηλώνοντας ότι δεν είχαμε λάβει γνώσιν του γεγονότος.

Συγχαίρουμε αδελφικώς, διότι τελικώς χωρίς καμμιά προσυνεννόηση καί συνεργασία, συναντηθήκαμε στήν ίδια πορεία, διατυπώνοντας ο καθένας μας τις ίδιες απόψεις με το δικό του τρόπο. Παραθέτουμε λοιπόν την συνέντευξη του Σεβ. Αλεξανδροπόλεως στη συνέχεια.


«Η ΔΙΣ άδειασε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων – Αν θέλουν να βοηθήσουν το Κράτος να δώσουν τις μετοχές της Εθνικής»

Τελευταία Ενημέρωση: Dec 4, 2009


Να πληρώσει η Σύνοδος το ΕΤΑΚ που αναλογεί στις Μητροπόλεις προτείνει ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος ο οποίος εκφράζει την απορία του και την έντονη δυσαρέσκεια του από την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να αποδεχθεί τον τριπλασιασμό του ειδικού τέλους συμμορφούμενη με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών. Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Amen.gr, ο Μητροπολίτης Άνθιμος δε διστάζει να μιλήσει με καυστική γλώσσα για τον τρόπο που ο Αρχιεπίσκοπος και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου χειρίστηκαν την υπόθεση. Όπως υποστηρίζει η ΔΙΣ «άδειασε» τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων, πρόεδρο της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών, ο οποίος μόλις πριν λίγες μέρες είχε αντιταχθεί στην επιπλέον φορολόγηση της Εκκλησίας. Ο κ. Άνθιμος εκτιμά πως η Μητρόπολή του δεν θα έχει τη δυνατότητα να ανταποκριθεί στις φιλανθρωπικές και κοινωνικές ανάγκες της επαρχίας του ενώ κάνει λόγο για «ύπουλες» και «ανέντιμες» μεθοδεύσεις που στοχεύουν σε ένα «βελούδινο χωρισμό» ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία.

Ακολουθεί η συνέντευξη που παραχώρησε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος στον Νίκο Παπαχρήστου:

Νίκος Παπαχρήστου: Σεβασμιώτατε, πως κρίνετε την πρόσφατη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) με την οποία αποφάσισε να καταβάλει το αυξημένο ΕΤΑΚ;

Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος: Είμαστε σε μεγάλη απορία από προχθές που πληροφορηθήκαμε αυτή την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και απορώ πως με τόση ευκολία ελήφθη μια απόφαση που αφορά στις 80 Μητροπόλεις, όταν οι Ιεράρχες που μετέχουν στην ΔΙΣ γνωρίζουν πολύ καλά ότι υπάρχουν Μητροπόλεις που αδυνατούν να πληρώσουν αυτό το ποσοστό του 3 τοις χιλίοις. Απορούμε λοιπόν, όλοι, και υπάρχει μια αναστάτωση σήμερα σε ολόκληρο τον εκκλησιαστικό χώρο μας, πως ελήφθη μια τέτοια απόφαση που είναι αδύνατο να εφαρμοστεί εκτός αν αρχίσουμε να εκποιούμε με πολύ γρήγορο τρόπο προκειμένου να αποδώσουμε αυτό το οποίο η Σύνοδος, νομίζω ότι τόσο αβασάνιστα, αποφάσισε να δώσουμε. «Οπωσδήποτε υπήρξε υποχώρηση»

Ν.Π. Θεωρείτε δηλαδή, ότι υπήρξε, κατά κάποιο τρόπο, μια υποχώρηση από τις αρχικές και αυστηρές θέσεις της Συνόδου έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν στο συνοδικό γράμμα προς τον υπουργό Οικονομικών ή στην επιστολή του Μακαριωτάτου για τα δύο άλλα ζητήματα, για τον ΑΣΕΠ και τα αυτοκίνητα;

Μητρ.Αλεξανδρουπόλεως: Οπωσδήποτε υπήρξε μια υποχώρηση και αν θα δούμε σήμερα ολόκληρο τον έντυπο και τον ηλεκτρονικό τύπο δυσκολεύονται ακόμα και αυτοί που δεν αγαπούν την Εκκλησία, να καταλάβουν που οφείλεται αυτή η υποχώρηση. Και φτιάχνουν διάφορα σενάρια, τα οποία τα διαβάζω και φρίττω, για ανομολόγητες συμφωνίες που δεν θέλω να τις πιστέψω. Αλλά, μια τέτοια υποχώρηση, με τόση ευκολία και με τέτοιο άτακτο ρυθμό, πραγματικά μας βάζει όλους σε υποψία.

Ν.Π. Όμως η Κυβέρνηση, είχε κάνει γνωστές τις προθέσεις της, να φορολογήσει την Εκκλησιαστική περιουσία, ήδη πριν τις εκλογές. Πιστεύετε ότι μετά τις εκλογές ο χρόνος ήταν αρκετός να γίνει διάλογος για το ζήτημα αυτό;

Μητρ. Αλεξανδρουπόλεως: Υπήρχε χρονικό διάστημα στο οποίο θα μπορούσαμε, αμέσως μετά τον σχηματισμό της νέας Κυβερνήσεως, να προκαλέσουμε μια συζήτηση προκειμένου, βεβαίως, να ανταποκριθούμε σε αυτήν την ανάγκη. Αν και προσωπικά, θεωρώ ότι δεν περιποιεί τιμή στο Κράτος, να δημιουργεί όλο αυτό το αίσθημα του πανικού και αυτής της ζητιανιάς, προκειμένου να καλύψει τα οικονομικά κενά, τα οποία στο κάτω-κάτω κάποιοι τα δημιούργησαν. Και τώρα, καλείται η Εκκλησία να κάνει πλάτες σε κάποιους ανθρώπους, που δεν έδωσαν και δεν θα δώσουν ποτέ λόγο για την κακή διαχείριση των οικονομικών της πατρίδος μας; Μπορούσαμε να συζητήσουμε, η ίδια η Εκκλησία γνωρίζει καλά την φτώχεια και την ανάγκη και όχι με αυτή την τακτική να προσφέρει τα πάντα χωρίς καν να διεκδικήσει τίποτε για το ίδιο της το ποίμνιο. Γιατί προσέξτε τώρα τι θα γίνει... αυτή η φορολογία θα κατανεμηθεί στις Μητροπόλεις – και στις ελάχιστες πλούσιες Μητροπόλεις αλλά και στις πολλές φτωχές Μητροπόλεις και θα δυσκολευτούμε αφάνταστα. Δηλαδή, και προσωπικά το λέω, τα έσοδα από τα ακίνητα που έχει η Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως μας φέρνουν σε εμάς, σήμερα το έλεγξα, 10811 ευρώ τον χρόνο. Πέρυσι πληρώσαμε 480 ευρώ για φόρο ενοικίων και 2460 ευρώ για ΕΤΑΚ . Εάν αυτό το ΕΤΑΚ φέτος θα γίνει 3 τοις χιλίοις, θα φτάσουμε δηλαδή στα 7.500 – 8000 ευρώ. Όπως καταλαβαίνετε, δεν έχει νόημα πια η περιουσία της Εκκλησίας σε μια μικρή μητρόπολη, που τα έσοδα της είναι 10000 τον χρόνο, όταν θα δώσουμε τα 8000 στο Κράτος. Καταλαβαίνετε ότι θα μας στραγγίξει αυτή η φορολογία, για την οποία εμείς ελπίζαμε ότι θα υπήρχε μια πιο μεγαλόπνοη απόφαση. Να σας πω μια πρόταση;«Να πληρώσει το ΕΤΑΚ η Ιερά Σύνοδος και να δώσει στο Κράτος τις μετοχές της Εθνικής»Να πληρώσει την φορολογία, που με τόση ευκολία την απεδέχθη, η Ιερά Σύνοδος από το δικό της αποθεματικό. Στο κάτω-κάτω η Ιερά Σύνοδος δεν είναι πνευματικός θεσμός, δεν δικαιούται, ούτε ασκεί φιλανθρωπία την οποία ασκούμε εμείς στις Μητροπόλεις - με το αίμα μας προσπαθούμε και παλεύουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους μας- ε… λοιπόν, να τα δώσει από το αποθεματικό της και να κάνει και άλλη μια κίνηση... Να δώσει τις μετοχές που έχει η Εκκλησία, της Εθνικής Τράπεζας, στο Κράτος αν θέλει να κάνει φιλανθρωπία στο Ελληνικό Κράτος και να ανορθώσει την οικονομία. Γιατί έχουμε μια μόνιμη κατακραυγή γι’ αυτές τις μετοχές, που δεν βοηθούν ποτέ τις Μητροπόλεις, και δεν μας έχουν βοηθήσει ποτέ, ούτε στο ελάχιστο. Και τώρα, αυτή την φορολογία, αντί να την πληρώσει το αποθεματικό της Συνόδου, που με τόση ευκολία την αποφάσισε, θα μας την κατανείμει στις Μητροπόλεις και θα μας στραγγίξει, θα μας αναγκάσει να περιστείλουμε τις φιλανθρωπικές μας δραστηριότητες.Δηλαδή, αυτή η φορολογία θα αποβεί πάλι εις βάρος του λαού μας, που εμείς ξέρουμε τις ανάγκες του ενώ η Πολιτεία δεν τις ξέρει.

Ν.Π. Ανάλογη ανησυχία είχε εκφράσει λίγες ημέρες πριν την συνοδική απόφαση, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, και ο κατεξοχήν αρμόδιος επί των Οικονομικών, Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος. Πιστεύετε ότι η Σύνοδος δεν άκουσε όσα είπε;

Μητρ. Αλεξανδρουπόλεως: Φαίνεται ότι δεν τον άκουσε και έκανε πολύ άσχημα. Και δημιούργησε αυτή την εικόνα, που δείχνει μια άτακτη υποχώρηση της Εκκλησίας και μια, χωρίς συζήτηση, αποδοχή κάποιων πραγμάτων, παραδίδοντας στο Κράτος την φιλανθρωπία την οποία εμείς ασκούμε και την γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων είχε πει πάρα πολύ σωστά, ότι δεν μπορούμε εμείς να πληρώσουμε τα σπασμένα κάποιων άλλων και ότι οφείλουν να σεβαστούν την πρόνοια την οποία η Εκκλησία ασκεί. Πραγματικά, μας δυσκολεύει αφάνταστα. Προσωπικά δεν θα έχω άνεση να βρω αυτά τα χρήματα, παρά μόνο αναστέλλοντας κάποιες φιλανθρωπικές δραστηριότητες, γιατί όλες οι μητροπόλεις δεν είναι όπως είναι οι πέντε του λεκανοπεδίου της Αττικής. Και απορώ πως οι Μητροπολίτες στάθηκαν ιστορικά σε μια τόσο πρόχειρη απόφαση προκειμένου να έχουν καλές σχέσεις με την Πολιτεία. «Η ΔΙΣ άδειασε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων»

Ν.Π. Αν ήσασταν στην θέση του Μητροπολίτη Ιωαννίνων και είχατε κάνει ανάλογες δηλώσεις και ακολουθούσε αυτή η απόφαση της ΔΙΣ, τι θα κάνατε;

Μητρ. Αλεξανδρουπόλεως: Κοιτάξτε πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε τους ανθρώπους που εμείς τοποθετούμε σε κάποια θέση, εμπιστευόμενοι την εμπειρία τους. Ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων έχει μια άριστη γνώση για τα οικονομικά θέματα της οικονομικής υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Όταν λοιπόν έρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με τόση προχειρότητα και αδειάζει τον άνθρωπο στον οποίο αναθέσανε να φροντίζει τα οικονομικά της Εκκλησίας, τότε πραγματικά δεν σεβόμαστε τις αποφάσεις της. Ως Εκκλησία και ως Σύνοδος γιατί η Σύνοδος τον διόρισε… και έρχεται τώρα η Σύνοδος και τον αδειάζει δημιουργώντας μια τέτοια, μοναδική στην ιστορία, καταστροφική πορεία και υποχώρηση, προκαλώντας αδυναμία στις Μητροπόλεις να συντηρήσουμε τα έργα μας.«Είναι ντροπή το Κράτος να περιφέρει δίσκο. Να περικόψει τις δαπάνες του»

Ν.Π. Όμως, Σεβασμιώτατε, είναι πολλοί εκείνοι που κατηγορούσαν την Εκκλησία γιατί δεν ήθελε να συνεισφέρει στην ανόρθωση της οικονομίας…και μέσα σε αυτή την ατμόσφαιρα υπενθύμιζαν και την υπόθεση Βατοπαιδίου…

Μητρ. Αλεξανδρουπόλεως: Το Βατοπαίδι είναι άλλη υπόθεση, δεν έχει να κάνει με τα συσσίτια, δεν έχει να κάνει με τα ιδρύματα μας. Όποιοι το έφτιαξαν (σ.σ. το «Βατοπαίδι») να πάνε να τα βρούνε. Και να το λύσουν και να μας δώσουν και μια πειστική απάντηση για το τι έγινε στο Βατοπαίδι γιατί ακόμα δεν μας την έχουν δώσει. Όπως δεν μας έχουν δώσει και για την Siemens. Το τι έγινε, ακόμα δεν γνωρίζει κανένας…Όχι, λοιπόν, δεν θέλουμε να συνεισφέρουμε. Δεν χρειάζεται να συνεισφέρουμε. Το Κράτος μας, είναι ντροπή να περιφέρει δίσκο για να συμμαζέψει τις οικονομικές του ατασθαλίες και την ευκολία με την οποία ξοδεύει χρήματα, δεξιά και αριστερά. Δεν μας έπεισε το Κράτος ότι θέλει να συμμαζέψει τα οικονομικά του κάτι που θα μπορούσε να το κάνει συμμαζεύοντας τις λειτουργικές τους δαπάνες, η Βουλή των Ελλήνων, οι Βουλευτές, τα Υπουργεία. Λοιπόν, δεν έχουμε πειστεί ότι είμαστε σε τέτοια ανάγκη να βγάλουμε δίσκο στους Ναούς για να βοηθήσουμε τις οικονομικές ατασθαλίες και τις υπερβολικές δαπάνες που γίνονται στο Δημόσιο, την προχειρότητα με την οποία αποφασίζονται ταξίδια, δώρα κλπ.«Κανένας δεν αντιπολιτεύεται τον Αρχιεπίσκοπο»

Ν.Π. Υπάρχει και η άποψη, μέσα στην Εκκλησία, ότι οι όποιες διαμαρτυρίες ακούγονται σαν αντιπολίτευση στον Αρχιεπίσκοπο…

Μητρ.Αλεξανδρουπόλεως: Κανένας δεν αντιπολιτεύεται τον Αρχιεπίσκοπο και δεν έχουμε κανένα τέτοιο σκοπό. Όμως, απορούμε με αυτή την κατάσταση. Μέχρι προχθές, όλοι συμπλέαμε με την αγωνία του Αρχιεπισκόπου γι’ αυτήν την πορεία των πραγμάτων. Μέχρι και την ομιλία που έκανε στην Πάτρα και ήταν μια εξαιρετική έκφραση ποιμαντικής αγωνίας. Από εκεί και πέρα τι μεσολάβησε… δώστε απάντηση στους bloggers. Τι ήταν αυτό που μεσολάβησε και με ευκολία η Σύνοδος απεδέχθη μια τέτοια κατάσταση που θα στραγγαλίσει κάθε φιλανθρωπικό έργο που ασκείται από τις Μητροπόλεις...

Ν.Π. Εσείς θα ρωτήσετε τι μεσολάβησε;

Μητρ.Αλεξανδρουπόλεως: Ελπίζαμε ότι θα συγκληθεί για ένα τέτοιο θέμα η Ιεραρχία για να είχε και την ευθύνη της απαντήσεως στην Πολιτεία. Γι’ αυτό, απορώ πως η Ιερά Σύνοδος πήρε στην πλάτη της μια τέτοια ευθύνη και έχουν τώρα οι Συνοδικοί Μητροπολίτες να απολογούνται, οι 12 στους υπολοίπους 70, για την απόφαση που πήραν και είναι εξοντωτική για όλους μας. Αν δεν το καταλαβαίνουν κάποιοι στο λεκανοπέδιο της Αττικής, δεν ξέρω τι οικονομικές δυνατότητες έχουν, ή στην Θεσσαλονίκη ή σε κάποιες μεγάλες Μητροπόλεις… για εμάς θα είναι ένα φορτίο το οποίο δεν θα μπορέσουμε να το σηκώσουμε. Θα αναγκαστούμε να εκποιήσουμε. Αν αυτό είναι το ζητούμενο να μας το πουν…«Ανέντιμη μεθόδευση με στόχο τον χωρισμό Πολιτείας-Εκκλησίας»

Ν.Π. Πιστεύετε ότι οι διάφορες πρωτοβουλίες και για τα φορολογικά αλλά και για μια σειρά άλλα ζητήματα συνδέονται με τις επιδιώξεις κάποιον για χωρισμό Εκκλησίας-Πολιτείας;

Μητρ.Αλεξανδρουπόλεως: Έχω την υποψία, και δυστυχώς αυτές τις ημέρες έχει επιβεβαιωθεί, ότι η Πολιτεία δεν τολμά πλέον να ομιλεί περί χωρισμού αλλά μιλά για επαναπροσδιορισμό των σχέσεων. Και αυτή η στάση της, είναι μια ανέντιμη διάθεση να αποψιλώσει την Εκκλησία από κάθε δυνατότητα και μετά, φυσιολογικά, να μας πετάξει στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής του τόπου μας. Γιατί και η υπόθεση με τον ΑΣΕΠ προσβλέπει σε κάτι τέτοιο. Και ειπώθηκαν μεγάλα ψέματα, αυτές τις ημέρες, ένθεν κακείθεν, σε ό,τι αφορά το θέμα των προσλήψεων των υπαλλήλων μέσω του ΑΣΕΠ. Είναι λοιπόν αδύνατον να δεχθούμε πρόσληψη υπαλλήλων, μέσω του ΑΣΕΠ, στις Μητροπόλεις οπότε θα αναγκαστούμε να επωμιστούμε και την μισθοδοσία των υπαλλήλων των Μητροπόλεων. Νομίζω ότι αυτό κρύβεται (σ.σ. ο χωρισμός Εκκλησίας-Πολιτείας) και είναι τα πρώτα στάδια, έτσι όπως τα βιώνουμε και δυστυχώς με ευκολία τ’ αποδεχτήκαμε ελπίζοντας σε αυτό που δεν έπρεπε να ελπίζουμε… Αποδειχθήκαμε αφελείς! Η Πολιτεία φαίνεται ότι δεν τολμάει να μιλήσει για χωρισμό και επιδιώκει να είναι ένας βελούδινος χωρισμός δηλαδή μια προσπάθεια αποψίλωσης της Εκκλησίας και δημιουργίας τέτοιων συνθηκών που θα μας αναγκάσει, έτσι όπως μας ανάγκασε φυσικά, εμείς οι ίδιοι να επιζητούμε τη διακοπή κάθε σχέσεως. Γιατί αν πει να προσλαμβάνουμε υπαλλήλους μέσω του ΑΣΕΠ, εμείς οι ίδιοι θα πούμε ότι δεν θέλουμε. Δεν θα προσλάβουμε άρα θα φορτωθούμε και την μισθοδοσία των υπαλλήλων μας. Άρα καταλαβαίνετε ότι η Πολιτεία δεν θα έχει πολιτικό κόστος και θα φανεί ότι εμείς κάνουμε την πρώτη κίνηση.Όλα γίνονται με την μέθοδο της σαλαμοποίησης. Ένα, ένα από τα θέματα που μας απασχολούν με την Πολιτεία, μ’ αυτόν τον ύπουλο τρόπο και δυστυχώς με αυτήν την πρόχειρη και αβασάνιστη δική μας συγκατάθεση προχωρούν και νομίζω ότι δεν θα σταματήσουν.Έναν τέτοιο βελούδινο χωρισμό φαίνεται ότι τον θέλουν όλα τα κόμματα, μηδενός εξαιρουμένου.

Ν.Π. Σεβασμιώτατε σας ευχαριστώ θερμά για την συζήτηση που είχαμε.

Μητρ. Αλεξανδρουπόλεως: Σας ευχαριστώ και εγώ…