Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΜΑΣ!


ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΠΙ ΤΗ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Προς τον Ιερόν Κλήρον,

τους Εντίμους Άρχοντας και τον Ευσεβή Λαόν

της καθ' ημάς Θεοσώστου Επαρχίας


«Χριστός γεννάται, δοξάσατε. Χριστός εξ ουρανών,

απαντήσατε. Χριστός επί γης, υψώθητε!»


Με τις λέξεις αυτές αρχίζει ο Γρηγόριος ο Θεολόγος τον εμπνευσμένο του λόγο για τη Γέννηση του Σωτήρος Χριστού. Ο υμνογράφος αργότερα παρέλαβε τούς λόγους αυτούς και τούς έκαμε ύμνο, ο οποίος ψάλλεται επί σειρά εβδομάδων στους Ιερούς Ναούς προ των Χριστουγέννων. Όλοι οι χριστιανοί καλούμεθα να δοξολογήσουμε τον γεννηθέντα Κύριο, να τον υποδεχθούμε και να υψωθούμε πνευματικά, να αφήσουμε δηλαδή αδέσμευτη την καρδιά μας από κάθε τι το κατώτερο και να επιτύχουμε ανωτέρα ψυχική έξαρση.
Η γέννηση του Χριστού είναι η μεγαλύτερη γιορτή για μας τούς χριστιανούς. Είναι η ημέρα που ο Θεός Πατέρας μας εκπληρώνει την προαιώνια υπόσχεσή Του. Είναι η ημέρα, που η γη συμφιλιώνεται με τον Ουρανό. Είναι η ημέρα, που ο Υιός του Θεού εγκαταλείπει τη δόξα και μακαριότητα των Ουρανών και γίνεται άνθρωπος και δούλος των ανθρώπων για να μεταμορφώσει εμάς τούς δούλους της αμαρτίας σε παιδιά του Θεού τρισευλογημένα. Για το λόγο αυτό τα Χριστούγεννα γεμίζουν την ψυχή μας με έντονα αισθήματα γλυκειάς χαράς.
Οκτακόσια χρόνια νωρίτερα ο προφήτης Ησαΐας είχε ιδεί με το θεοφώτιστο μάτι του την ωραία και μυσταγωγική σκηνή της Γεννήσεως του αναμενόμενου Λυτρωτή. Και μέσα σ' αυτή την ατμόσφαιρα του μεγαλείου και της ταπείνωσις είδε να ενώνεται ο ουρανός με τη γη, στο πρόσωπο του Εμμανουήλ, που σημαίνει . Αιώνες έπειτα εξεπληρούντο, με καταπληκτική ακρίβεια, όλες αυτές οι προφητείες, ώσπου εδονήθη η ατμόσφαιρα από τα χαρμόσυνα αγγελικά μηνύματα και τούς ύμνους. Επλημμύρισε η φάτνη από το φως. Ευλαβικά προσκυνούν το Θείο βρέφος οι βοσκοί. Από την Ανατολή έρχονται οι επίσημοι και σοφοί και προσκυνούν τον Βασιλέα του κόσμου. Επί 2000 τώρα χρόνια ο κόσμος, εμείς, αντικρύζουμε την ίδια σκηνή, κι αυτή γιορτάζουμε σήμερα. Γιορτάζουμε την πραγματοποίηση των σωτηρίων και ανερμηνεύτων γεγονότων.
Όμως, Αλλοίμονο! Η θεία μορφή του Βρέφους, επί πολλά χρόνια, όπως κι' εφέτος είναι περίλυπος. Πικρό μειδίαμα στα θεϊκά Του χείλη. Και τούτο, αγαπητοί μου αδελφοί, γιατί οι περισσότεροι από εμάς τούς χριστιανούς δημιουργήσαμε ένα χριστιανισμό χωρίς ψυχή. Η θρησκεία Του είναι θρησκεία - διδασκαλία - γεμάτη από Ουσία και ζωή. Έτσι τη δίδαξε. Έτσι την διαφύλαξε η Αγία του Εκκλησία, ανά τούς αιώνες. Κι' εμείς, σήμερα - την περιορίσαμε σε ξηρούς και νεκρούς τύπους. Πολλοί τηρούμε τούς εξωτερικούς τύπους και διατάξεις και η ψυχή μας είναι ουσιαστικά στείρα και πτωχή.
Δεν μας διακρίνει το πνεύμα της θυσίας. της ειλικρινείας, της τιμιότητος, της δικαιοσύνης. Μια ματιά γύρω μας με ειλικρίνεια και χωρίς σκοπιμότητα θα διαπιστώσουμε ότι κυριαρχούν στην καθημερινή μας ζωη, η απάτη, η κακοήθης συκοφαντία, η κακότητα, η αδικία, η αρπαγή, η διαφθορά σ' όλα τα κοινωνικά στρώματα, η κατασυκοφάντηση και καταπάτηση των ηθικών αρχών και αξιών.
Από τη σπατάλη, την αλόγιστη κατανάλωση και πολυτέλεια πολλών, ζούμε σήμερα μια οικονομική κρίση, η οποία ουσιαστικά έχει την πηγή της στα πιο πάνω, στην ηθική κρίση. Και σήμερα ισχύει το του Αποστόλου Παύλου (Α' Κορ. Ια 21).
Η χριστιανική πίστη εμπαίζεται και διώκεται. Τα ιερά σύμβολα απειλούνται με απομάκρυνση. Το ευγενικό φυτώριο, η δεξαμενή της κοινωνικής υγείας και ευτυχίας, το Μυστήριο του Γάμου έχει μεταβληθή σε εμπορική συναλλαγή, απλή συμβίωση. Οι σύζυγοι έγιναν σύντροφοι. Μεγάλο μέρος των γάμων διαλύεται από τούς πρώτους -πολλές φορές-μήνες. Και τα παιδιά που μεγαλώνουν σε τέτοιες καταστάσεις, αναπτύσσονται με ψυχικά τραύματα, χωρίς πίστη, χωρίς ιδανικά, χωρίς γονείς. Χωρίς πνευματικά εφόδια, χωρίς πυξίδα: Έτσι που θα βρεθούν αύριο οι άγιοι Ιερείς, οι άνθρωποι του πνεύματος, οι κοινωνικοί στυλοβάτες, οι άρχοντες των λαών και οδηγοί;
Αδελφοί μου,
ας γίνουν τα φετινά Χριστούγεννα ευλογημένα, απαρχή μιας νέας ζωής για τον καθένα μας, μιας νέας πορείας, που θα έχει τέρμα την αναφαίρετη χαρά και ευλογία, την οποία δίνει μια αληθινή ζωή με το Χριστό. Ας προσκυνήσουμε ευλαβικά και ας κοινωνήσουμε το Χριστό, τον , που σημαίνει όπως προείπαμε . Πραγματικά είναι μαζί μας ο Θεός. Αυτός μας παραστέκει σ' όλες τις περιστάσεις της ζωής μας. Αυτός μας συνοδεύει και στα ευχάριστα και στα θλιβερά γεγονότα του βίου μας. Αυτός είναι η δύναμή μας, η παρηγοριά μας, η ασφάλειά μας, η προστασία μας, η σωτηρία μας. Γι' αυτό ήλθε στη γη. Τι άλλο θέλουμε;
Ας δώσουμε την καρδιά μας, την αφοσίωσή μας, ολόκληρη τη ζωή μας στον τεχθέντα σήμερα Βασιλέα, τον Κυριο Ιησού.
Τα Χριστούγεννα, λοιπόν, είναι μια πρόσκληση για μια καινούρια ζωή. Να γίνουμε , παιδιά Του αληθινά. Σας το εύχομαι ολόψυχα
Χρόνια πολλά, Πατέρες και αδελφοί
Χρόνια πολλά, τέκνα μου εν Κυρίω αγαπητά και πολυπόθητα
Μετ' ευχών πατρικών
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ