Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1943-ΜΙΑ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ

Εκδηλώσεις για την επέτειο
του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων
Με επισημότητα ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την επέτειο του ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων.
Την Δευτέρα, 13 Δεκεμβρίου 2010 στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαβρύτων ετελέσθη με την συμμετοχή των πιστών  η Θεία Λειτουργία, στην οποία  εκτός από τον οικείο Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο παρευρέθηκαν ως εκπρόσωποι της Αγίας και Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες, Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, ο οποίος προεξήρχε, Πατρών κ. Χρυσόστομος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ρεντίνης κ. Σεραφείμ, ο οποίος εκήρυξε τον Θείο Λόγο.
Αναφέρθηκε στους μάρτυρες της πίστεως  και τους αγωνιστές της πατρίδας μας που έδωσαν το αίμα τους για τα ιδανικά, τις αξίες και την ελευθερία του ανθρώπου έχοντας πάντοτε βαθειά πίστη στο Χριστό και την Εκκλησία μας.
Εν συνεχεία ακολούθησε το Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως και αιωνίου μνήμης των εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο οποίο προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος.
Εκεί εκφώνησε ομιλία ο εκπρόσωπος του Δήμου Καλαβρύτων σχετικά με την ηρωική θυσία των Καλαβρύτων.
Επίσης, παρέστησαν ο Εξοχώτατος πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Δρ Roland Michael Wegener, ο Νομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτριος Κατσικόπουλος, οι Βουλευτές Αχαΐας κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος και Νικόλαος Τσούκαλης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς και άλλοι επίσημοι.
Ακόμη παρευρέθησαν εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των τριών όπλων, και των Σωμάτων Ασφαλείας. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εργασίας κ. Γεώργιος Κουτρουμάνης.
Μετά το πέρας του Μνημοσύνου εσχηματίσθη πομπή, την οποία αποτελούσαν  ένα στρατιωτικό άγημα, ιερείς των Καλαβρύτων, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και πλήθος κόσμου, οι οποίοι, παρά το δριμύ ψύχος και ασταμάτητη την βροχή μετέβησαν στον τόπο της Θυσίας.
Εκεί προεξάρχοντος του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου εψάλει Τρισάγιο, υπέρ των εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών πατριωτών και έγινε κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές .
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την παράθεση γεύματος από τον Δήμο Καλαβρύτων  στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Κέντρο.
ΣΥΝΤΟΜΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Στις 13.12.1943 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής πυρπόλησαν και κατέστρεψαν ολοκληρωτικά την πόλη των Καλαβρύτων, λεηλάτησαν ό,τι πολύτιμο υπήρχε και εκτέλεσαν όλο τον ανδρικό πληθυσμό της πόλης από 14 χρονών και πάνω, στη Ράχη του Καππή.
Στις 14/12, ανέβηκαν στο Μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, το λεηλάτησαν, το πυρπόλησαν και εκτέλεσαν 6 άνδρες, μοναχούς, επισκέπτες και υποτακτικούς. Την ίδια ημέρα, λεηλάτησαν το χωριό Βυσωκά, σκότωσαν 3 άνδρες και έφυγαν για την Πάτρα. Επίσης πέρασαν από το Μοναστήρι του Μεγάλου Σπηλαίου και το έκαψαν.
Τα γερμανικά στρατεύματα που κινήθηκαν από Τρίπολη με επικεφαλής τον ταγματάρχη Gnass, κατευθύνθηκαν προς Δημητσάνα και Λαγκάδια Αρκαδίας. Λεηλάτησαν και έκαψαν το μεγαλύτερο μέρος των Μαζεϊκων και μετά έφυγαν προς την Τρίπολη.
Στο απόρρητο ραδιογράφημα της 117 Jager Division (Αρ.1595/43), καταγράφεται ο τελικός απολογισμός της Επιχείρησης Καλάβρυτα: “…(1) Κατεστράφησαν ολοκληρωτικά τα χωριά: Ρογοί, Κερπινή, Στάση Κερπινής, Άνω Ζαχλωρού, Κάτω Ζαχλωρού, Σούβαρδο, Βραχνί, Καλάβρυτα, Μοναστήρια Μεγάλου Σπηλαίου και Αγίας Λαύρας, Αγία Κυριακή, Αυλές, Βυσωκά, Φτέρη, Πλατανιώτισσα, Πυργάκι, Βάλτσα, Μελίσσια, Μοναστήρι Ομπλού, Λαπαναγοί, Μάζι, Μαζέικα, Παγκράτι, Μορόχωβα, Δερβένι, Βάλτος, Πλανητέρου, Καλύβια. (2) 696 Έλληνες εκτελέστηκαν…”.