Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ή ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ;

Η ΑΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ
ΟΠΩΣ ΕΚΦΡΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. ΙΩΑΝΝΗ ΑΝΤ. ΤΣΑΝΗ 
ΤΕΩΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟ 

________Στο προηγούμενο σημείωμα μας αναφερθήκαμε στον κ. Τσάνη, ένα τέως Συμβολαιογράφο της Θεσσαλονίκης, ο οποίος με παρρησία εξέφρασε τις ανησυχίες του δια μιάς ανοικτής επιστολής, την οποίαν απηύθυνε πρός τήν Ιερά Σύνοδο καί πρός τους Ιεράρχες της Εκκησίας μας.  Επειδή τέτοιες φωνές  πρέπει να ακούγωνται, σήμερα παραχωρούμε τον ιστότοπό μας στον κ. Τσάνη, τον οποίο και ευχαριστούμε και συγχαίρουμε για την ανησυχία του, για το θάρρος του καί για το διάβημά του! Ας μη ξεχνάμε ότι τελικά ο πιστός Λαός είναι ο φρουρός της Ορθοδόξου πίστεως!
________Μετά τήν διαμαρτυρία του κ. Τσάνη σας παραθέτουμε ένα ακόμη σημαντικό κέιμενο με τίτλο: ΕΞΗ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑΠΟΥΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ. Το δανεισθήκαμε από τό  blog: http://id-ont.blogspot.com/2011/01/blog-post_7806.html
________Κλείνουμε τό σημείωμά μας αυτό μέ μία σημαντική περικοπή από τό Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του λογίου Κληρικού καί αγιασμένου Γέροντος π. Γεωργίου Καψάνη, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Οσ. Γρηγορίου του Άθωνος, ο οποίος από την ησυχίαν της πνευματικής αυτής ερήμου βροντοφωνεί: "Δεν θα γίνουμε ρινόκεροι"! Διαβάστε το παρακάτω, πρώτο  στη σειρά των κειμένων, που ακολουθούν.  
_________Δημοσιοποιούμε όλα αυτά, αλλά εξακολουθούμε να αναμένουμε την επίσημη θέση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τότε θα ξεκαθαρισθή το ζήτημα.
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον, Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011
Ο ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΜΑΣ: Τώρα δείχνει 468.363 hits.
Το προηγούμενο Σημείωμά μας: "Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ! ΜΕΡΟΣ 1ον" της 7ης Φεβρουαρίου 2011 ανέγνωσαν 18.312 αναγνώστες 
ήτοι 5.603 από το προσωπικό μας blog και 12.709 από το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων www.romfea.gr το οποίο ευγενώς αναδημοσίευσε το κείμενό μας.

*************
ΜΗΝΥΜΑ π. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΨΑΝΗ
Τελειώνοντας τον ταπεινό αυτό χαιρετισμό, θα ήθελα να υψώσω και εγώ την φωνή μου μαζί με την Αδελφότητά μας προς τους αξιοτίμους πολιτικούς και άρχοντάς μας, να αποτρέψουν την εφαρμογή του ηλεκτρονικού φακελλώματος και έτσι να δώσουν άνεση και χαρά σε εκατομμύρια Οθροδόξων Ελλήνων που αγωνιούν θεαρέστως για το κρίσιμο αυτό θέμα.
Δεν θέλουμε να γίνουμε αριθμοί-νούμερα, να παραδώσουμε το πρόσωπό μας στον ηλεκτρονικό ολοκληρωτισμό. Ο Θεός έγινε άνθρωπος.  Εμείς θα παραιτηθούμε από την αξία του ανθρωπίνου προσώπου μας; 
Μαζί με τον Ιονέσκου – στο γνωστό έργο του «Ρινόκεροι» κραυγάζουμε και εμείς: «Δεν δεχόμαστε να γίνουμε ρινόκεροι (αριθμοί).  Θα μείνουμε άνθρωποι»

**********
Ανοικτή Επιστολή του Ιωάννου Α. Τσάνη
τέως Συμβολαιογράφου Ν. Μουδανιών.
ΘΕΜΑ: «Η Κάρτα του Πολίτη - Εχθρός Ορθοδοξίας
 και Συσχετισμός της με την Παγκοσμιοποίηση».

Προς
1)Τον Μακαριώτατον Αρχιεπίσκοπον Αθηνών
Και πάσης Ελλάδος Κύριον Ιερόνυμον, ως
Πρόεδρον της Ιεράς Συνόδου,
Και τους  Συνοδικούς Αρχιερείς της Ελλάδος.
Οδός Ιασίου 1 – Τ.Κ. 115 21
ΑΘΗΝΑΙ
Και
2) Προς Άπαντας τους Αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος.

************
Μακαριώτατε και Σεβαστοί Ιεράρχες,
Mε πίστιν και ευλάβειαν χριστιανικήν προς το Πρόσωπόν Σας, έλαβα το θάρρος να επικοινωνήσω μαζί Σας και να Σας διατυπώσω την ταπεινήν μου σκέψιν, ως Έλληνας Χριστιανός Ορθόδοξος. Το θέμα μου και ερώτημά μου είναι ΟΧΙ στα ΝΕΑ ΤΑΞΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ, που βροντοφωνούν οι Έλληνες Χριστιανοί κατά της "Κάρτας του Πολίτη", που είναι σκέψη της Νέας Εποχής ή της Παγκοσμιοποίησης.
____Γιατί η Ορθόδοξος Ελλάς είναι σήμερον η μοναδική χώρα ανά τον κόσμον, που δέχεται ασφυκτικά τόσο από "Τρόικα", ως και από πλευράς Κυβερνητικής, την πίεσιν για την θέσπιση της "Κάρτας του Πολίτη", που είναι το κύριο μέλημα των σκοτεινών δυνάμεων της "Νέας Εποχής".
____Τούτο δε αποδεικνύεται από καιρό και δια του Έλληνος Πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου, (εκ των προγραμματικών δηλώσεών του), να επιβάλουν στην Μοναδική Ορθόδοξον Ελλάδα, υποχρεωτικώς την παραλαβή της "Κάρτας του Πολίτη" και κατ' αυτόν τον τρόπον να επιβάλουν το ηλεκτρονικό φακέλωμα κάθε Έλληνος Χριστιανού.
____Κατ' αυτόν τον τρόπον, με την παραλαβή της "Κάρτας του Πολίτη" με τον δυσώνυμο αριθμό -666- του Αντίχριστου, επί τη βάσει της οποίας θα εκδίδεται, ο «Μοναδικός Κωδικός Πελάτη», που είναι ένα παγκόσμιο ολοκληρωτικό σύστημα, το οποίο στην ουσία πρόκειται να είναι μια «Ηλεκτρονική Διδακτορία» και μια «Παγκόσμια Ηλεκτρονική Τυραννία».
____Ιδού Μακαριώτατε και Σεβαστοί Ιεράρχες!,  Πόσον εύλογα δικαιολογείται η θεσμοθέτηση για την οργάνωση της παγκόσμιας "ηλεκτρονικής διακυβέρνησης", για χάρη της οποίας η σημερινή κυβέρνηση ίδρυσε και αντίστοιχη Υπηρεσία στο Υπουργείο Εσωτερικών, που προΐσταται ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Ραγκούσης με τα σημερινά τεκταινόμενα, που είναι αρκούντως εξοπλισμένη με τέτοια τεχνολογία, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιείται με "διαλειτουργικό" τρόπο, στα πλαίσια της ολοκλήρωσης της "ηλεκτρονικής διακυβέρνησης", με μια "ΥΠΕΡΚΑΡΤΑ", που θα είναι το τελικό όνομά της: "Ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη".
____Αυτή καθ' αυτή η "Ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη" θίγει άμεσα την ευαίσθητη ελευθερία της θρησκευτικής συνειδήσεως του Έλληνος Χριστιανού Ορθοδόξου, που σέβεται το Ιερόν Ευαγγέλιον της Αποκαλύψεως του Αγίου Ιωάννου του Ευαγγελιστού (Αποκ. ΙΓ 16 και 18), το οποίο ομιλεί για τον αριθμό -666- ή Χξς’ του Αντίχριστου της "Κάρτας του Πολίτη", που έχει ως συνέπειά της την αιώνιον κόλαση των χριστιανών εφ’ όσον παραλειφθεί.
Μακαριώτατε!
____Ως Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Ελλαδικής Εκκλησίας, κατά την ταπεινήν μου γνώμη και με σεβασμόν προς το Πρόσωπόν Σας, εάν είναι δυνατόν, μετά των Αγίων Αρχιερέων της Ιεραρχίας της Ελληνικής Ορθοδοξίας, να ενεργήσετε, Άμεσα, Αποφασιστικά και Δυναμικά να σώσετε την Ορθόδοξον πίστιν όλων των Χριστιανών, που αγωνιούν.
____Σήμερον, που εναγωνίως περιμένουν από Σας, ως Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας της χώρας μας, να δώσετε απάντηση, ότι πρέπει να αρνηθούμε να παραλάβομεν την "Κάρτα του Πολίτη" χάριν της πίστεώς μας, ορθώσατε το Ανάστημά Σας, ευελπιστούμε σε Σας και για το καλό της πίστεώς μας. Τούτο αναμένει η ψυχή των Χριστιανών της Ελλάδος. Η χριστιανική ψυχή μας δεν θέλουμε να γίνει βορρά του Αντίχριστου της Νέας Εποχής.
Μακαριώτατε και Σεβαστοί Ιεράρχες,
____Σώσαται τας Ψυχάς μας. Μακαριώτατε, προσωπικώς με ταπείνωση και ευλάβεια απευθύνομαι προς Εσάς, διότι γνωρίζω ότι είστε καλός Άνθρωπος με ψυχή αγνή, αλλά φοβούμαι μη Σας παρασύρουν με ύπουλον τρόπον οι σκοτεινές δυνάμεις της χώρας μας, που εκτελούν οράματα της παγκοσμιοποιήσεως της «ΛΕΣΧΗΣ ΜΠΙΛΝΤΕΡΜΠΕΡΓΚ». Αυτή είναι το ύπουλο και σκοτεινό εκτελεστικό όργανο που απεργάζεται τη διάλυση του Έθνους-Κράτους μας και προωθεί τους Λαούς στην ιδέα μιας «Παγκόσμιας Υπερκυβέρνησης», η οποία αποβλέπει στη δημιουργίαν του Αντίχριστου και την καταστροφήν της Ορθοδοξίας του Ελληνισμού.
____Η Παγκοσμιοποίηση, όπως επισημαίνουν αξιόλογοι ερευνητές και διανοούμενοι, προωθείται από μια ολιγαρχία πλούτου (εκ χρυσοφόρου εμπορίου ναρκωτικών και όπλων), στόχος της οποίας είναι ο απόλυτος έλεγχος του Παγκόσμιου χρήματος με ένα ενιαίο νόμισμα, ένας ενιαίος στρατός, μια ενιαία θρησκεία, η πλήρης κατάρρευση των οικονομιών των Κρατών, η δημιουργία πολιτικού χάους με την κατάρρευση βιομηχανιών και Κρατικών Υπηρεσιών και γενικώς, η εξασθένιση και εξαχρείωση της ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΤΑΞΕΩΣ και η δημιουργία μαζικής ανεργίας (όπως ακριβώς συμβαίνει στην σημερινή μας Ελλάδα με την μετατροπή των μισθών σε μισθούς αίσχους και πείνας, εξοντωτικούς για τους ανθρώπους και ιδιαίτερα τους νέους της Ελλάδας). Όλοι αυτοί οι Μεγιστάνες της Παγκοσμιοποίησης αποβλέπουν στην υποδούλωση των λαών, την πρόκληση περιορισμένων πολέμων, λιμοκτονιών και ασθενειών στις χώρες του τρίτου κόσμου, για να περιορισθεί ο αριθμός των άχρηστων καταναλωτών. Καταφεύγουν στη χρησιμοποίηση τρομοκρατών και την επιτήρηση των Λαών με ηλεκτρονικά συστήματα, όπως είναι και η περιβόητη «Κάρτα του Πολίτη», που θέλουν να μας επιβάλουν υποχρεωτικά και δόλια.
____Όλα αυτά αληθώς συμβαίνουν σήμερον παγκοσμίως και πλήττουν Λαούς και Κράτη, και δυστυχώς την περίοδο αυτήν πλήττουν και την χώρα μας με αποδόμηση της οικονομίας της Ελλάδος, αλλά κυρίως με αποδόμηση της Ορθοδόξου πίστεως των χριστιανών Ελλήνων, διότι η Ορθοδοξία είναι το εμπόδιον των σχεδίων της Παγκοσμιοποίησης.
Μακαριώτατε και Σεβαστοί Ιεράρχες,
____Με όλες τις μυστικές δυνάμεις και με τα επίλεκτα στελέχη της Παγκοσμιοποίησης, μετά την κατάρρευση του υπαρκτού Σοσιαλισμού και του υπαρκτού Καπιταλισμού, επιδιώκεται Οικονομική Κρίση, για να οδηγηθεί η Ανθρωπότητα μοιραία κατ' αυτούς στην «Παγκόσμια Κυβέρνηση» και στον εκλεκτό της Μεσσία ή Αντίχριστον, που θα αποδομήσει τις οικονομικοπολιτικές συνθήκες των Κρατών, για να τις "επανιδρύσει", επιβάλλοντας την Παγκόσμια Δικτατορία και ενοποιώντας και τις θρησκείες στην Πανθρησκεία του δυσώνυμου Εωσφόρου με το περιβόητο -666- της "Κάρτας του Πολίτη", που είναι η αρχή για την αλλοίωση και την απομείωση της Εθνικής Ανεξαρτησίας, Κυριαρχίας και Ιδιομορφίας των Ελλήνων.
Μακαριώτατε και Σεβαστοί Ιεράρχες,
____Εξ αιτίας όλων αυτών, προς Εσάς τους Εκπροσώπους του Θεού και της Ορθοδόξου πίστεώς μας, εκφράζω την θλίψη και πικρία μου, σαν Έλληνας και Χριστιανός Ορθόδοξος, με φόβου Θεού, ότι εάν υποχρεωθούμε να παραλάβομεν την "Κάρτα του Πολίτη", τότε θα έχομεν προσκυνήσει τον Αντίχριστον και θα έχομεν χάσει την πίστιν προς τον Θεόν μας σαν Χριστιανοί Ορθόδοξοι.
____Άρα, η παραλαβή της "Κάρτας του Πολίτη" σημαίνει Άρνηση της Ελευθερίας Συνειδήσεως - Αυτεξούσιου κάθε Χριστιανού. Τότε τίθεται το ερώτημα: Σαν Χριστιανοί Ορθόδοξοι, πιστεύομεν πραγματικά, κηρύσσωμεν αυθεντικώς Ορθοδοξίαν, "Ιησούν Χριστόν, και τούτον Εσταυρωμένον"; (Α.Κορινθ. Β.2).Ή τηρούμεν "Ομολογίαν της πίστεώς μας προς Αυτόν τον Ιησού Χριστόν"; (Εβρ. δ.14). Όπως σαφώς έχει δηλώσει και η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Ελλάδος "Ομολογία Πίστεως", σύμφωνα με το Ανακοινωθέν της Ι.Σ.Ι. της 19-10-2009, παραγρ. 4: "Οι φύλακες της Ορθοδόξου Παραδόσεως, παράλληλα όμως και ο ευσεβής λαός, είναι οι υπερασπιστές της θρησκείας, του Σωτήρος Χριστού μας, ο οποίος Χριστός μας, θέλει το θρήσκευμά μας αιωνίως αμετάβλητον και ομοειδές των Πατέρων Αυτού".
Μακαριώτατε και Σεβαστοί Ιεράρχες,
____Ως καλώς γνωρίζετε, ο ελληνικός λαός είναι περιούσιος λαός, είναι το Κράτος της Ορθοδοξίας, δι' αυτό η Ελλάς πολεμάται ποικιλοτρόπως σήμερον, από Αθεϊσμόν και από Αντιχριστιανισμόν.
____Μάλιστα ο αντιχριστιανισμός στον τόπον μας γίνεται κατεστημένο και μάλιστα επικίνδυνο για τη χώρα μας, που επιδιώκει να κάμει τους Έλληνας αντίχριστους, χρησιμοποιώντας την παιδεία, τα σχολικά βιβλία, το ραδιόφωνο, την τηλεόραση, τον τύπο, όπως λόγου χάριν με την κατάργηση θρησκευτικών και ιστορικών βιβλίων, ως και θεολογικών Σχολών με τα γνωστά πλοκάμια της αθεΐας στη χώρα μας.
____Αν προσθέσει κανείς σ' αυτά και τις συνέπειες που έχει στα ήθη και την πίστιν του Λαού μας, η εισβολή στον τόπον μας, του δυτικού υλιστικού τρόπου ζωής και η είσοδός μας στην Χοάνη της Ε.Ε. και στο Δ.Ν.Τ., τότε αντιλαμβανόμαστε καλύτερα, ότι διερχόμεθα τον μεγαλύτερο πνευματικό κίνδυνο σαν Ορθόδοξο Έθνος.
____Πράγματι η προσπάθεια των εχθρών του Γένους (εντός και εκτός Ελλάδος) για αποχριστιανοποίηση των Ελλήνων σκοπεύει στον αφελληνισμόν με τα σημερινά δεδομένα, ώστε οι Έλληνες, πνευματικά και εθνικά εξανδραποδισμένοι, να γίνουν εύκολη λεία των διεθνών συμφερόντων και των ολοκληρωτικών ιδεολογιών "της Νέας Εποχής" του Αντίχριστου, που είναι στόχος της Παγκοσμιοποίησης.
Μακαριώτατε και Σεβαστοί Ιεράρχες,
____Ας σκεφθούμε ακόμη ότι όλοι αυτοί οι καλοί δήθεν Μνηστήρες της σημερινής Ελλάδος, μας έχουν φέρει μία ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΟΧΗ στην χώρα μας, όπου ζούμεν συνθήκες καταστροφικής κρίσεως της χώρας και κρατικοδίαιτης οικονομίας. Όλοι οι Διεθνείς τοκογλύφοι αποβλέπουν στην ολοκληρωτική πτώχευση της Ελλάδος, γνωστή άλλωστε η σημερινή μας κατάσταση. Ζητούν με θράσος και σαρκασμόν την πώλησιν του Παρθενώνα μας, την υποθήκευση της Ελληνικής Ευλογημένης Γης, ως και τα Νησιά μας.
____Δυστυχώς ακόμη αρπάζουν μέσα από το στόμα του Ελληνικού Λαού το ψωμί του Έλληνος και μας έφεραν σ' αυτήν την κατάσταση που διάγομεν σήμερα. Άμοιροι ευθυνών δεν είναι ακόμη και η Πολιτική Ηγεσία της Ελλάδος, ιδίως τα δύο μεγάλα κόμματα, που εδώ και 35 χρόνια καταλήστευσαν το Ελληνικό Έθνος και τον Λαόν μας με τα γνωστά τερτίπια της διαφθοράς εις βάρος της Ελληνικής Οικονομίας.
Μακαριώτατε και Σεβαστοί Ιεράρχες,
____Κοντά σ' όλα τα παραπάνω αναφερόμενα, μας έφεραν σήμερον και την "Κάρτα του Πολίτη". Αυτοί είναι που δεν θέλουν Σταυρόν στην σημαίαν της Ελλάδος, δεν θέλουν εικόνες στα Σχολειά μας, στα Δικαστήρια, στα Δημόσια Κτίρια, κ.λ.π. Όλοι αυτοί άνοιξαν διάπλατα τα σύνορα της Ελλάδος, ώστε να αλλοιωθεί η Ελληνική Φυλή της χώρας μας, από Μουσουλμάνους, Αλβανούς, Πακιστανούς κ.α. Και όλα αυτά συμβαίνουν, διότι έχουν τον ύπουλον σκοπόν τους οι σημερινοί δυνάστες της χώρας μας.
____Πρώτον, όλοι θέλουν να παύσει να καρποφορεί σ' αυτόν τον Τόπον η Ζωηφόρος Παράδοσις του Ορθόδοξου Χριστιανικού Ανθρωπισμού και Δεύτερον, θέλουν τον υποδουλοτικόν τεμαχισμό της Ελλάδος μέχρι αφανισμού μας ως Έθνος.
Μακαριώτατε,
____Σεις, ως Προκαθήμενος της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος μας, μαζί με όλους τους Ιεράρχας, του Ελλαδικού Κλήρου και των ευσεβών Χριστιανών, προ του Μεγάλου Κινδύνου της Ελλάδος και της Χριστιανικής Πίστεως και Παραδόσεως μας, που διακρίνει την πατρίδα μας και τον Χριστιανισμόν μας, να αντιτάξομεν αντίσταση και πνευματικόν αγώνα υπέρ πίστεως και πατρίδος. Τούτο απαιτούν σήμερον, οι περιστάσεις στη χώρα μας.
____Διότι ο αγώνας μας είναι υπέρ Πίστεως και Πατρίδος, όπως έλεγαν οι Αγωνισταί του 1821, ή "Για του Χριστού την Πίστιν την Αγίαν και της Πατρίδος την Ελευθερίαν πολεμούμεν" όπως έλεγεν ο Γέρος του Μωριά, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Σε κρίσιμες περιόδους της Ιστορίας μας, ο Θεός ανέδειξε φωτισμένους Άνδρας, σαν τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, τον Μακρυγιάννη, των Παλαιών Πατρών Γερμανό και τόσους άλλους που εστερέωσαν την Ορθόδοξη πίστιν και το Εθνικό φρόνημα του Λαού μας, προς τιμήν της Ιστορίας της χώρας μας ως ενδόξου Ελλάδος.
Μακαριώτατε και Σεβαστοί Ιεράρχες,
____Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι, η Ελληνική Γη είναι ποτισμένη με Αίμα Μαρτύρων και σκεπάζει τα Ιερά Λείψανα Πατέρων της Εκκλησίας, Οσίων και Αγίων.
____Ότι η Ελληνική Γη είναι γεμάτη από Ιερούς Ναούς, Ιερά προσκυνήματα, Μοναστήρια, Ιδρύματα αγάπης, Πτωχοκομεία, Ορφανοτροφεία, κ.λ.π., δια των οποίων εκφράζεται η θρησκευτική πίστη της Ορθοδοξίας των Ελλήνων.
____Επομένως η Ελληνική Γη έχει εξαγιασθεί, είναι Ιερή Γη και γι' αυτό είναι αγαπητή, όχι μόνο ως κατοικία πατριωτών Ελλήνων, αλλά και από πλήθος ανθρώπων του Θεού, Χριστιανών, που κράτησαν ανόθευτη την πίστιν την Ορθόδοξον από επιθέσεις παλαιοτέρων και νεοτέρων αντίχριστων δυνάμεων. Συνεπώς, η Ελλάς παραμένει τόπος ευλογημένος από τον Θεό, Ιερός Τόπος, από τον οποίο ξεκίνησαν διάφορα κύματα εκχριστιανισμού πολλών Λαών και Κρατών, που έχουν ενστερνιστεί τον πολιτισμόν της Ελλάδος και την Ορθοδοξίαν.
____Γι' αυτό, και ως Έλληνες και ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οφείλουμε να την αγαπώμεν και να ζητούμε από τον Πανάγαθο Θεό δια την χώραν μας να της χαρίζει πάντοτε την ειρήνη και την πρόοδό της, καθώς και τη χάρη του Κυρίου να μείνει πιστή στην Ιστορία της και στις παραδόσεις της.
Μακαριώτατε και Σεβαστοί Ιεράρχες,
____Η ψυχή του κάθε Ελληνορθόδοξου χριστιανού, σεβόμενη την Παράδοση της Εκκλησίας της Ελλάδος, αρνείται την παραλαβή της "Κάρτας του Πολίτη" με το δυσώνυμο -666- του Αντίχριστου, τιμώντας την Ορθόδοξον πίστην του προς τον Λυτρωτήν Χριστόν μας.
Μακαριώτατε και Σεβαστοί Ιεράρχες,
____"Η Κάρτα του Πολίτη" όπως θέλει να την καθιερώσει το Υπουργείο Εσωτερικών, θα είναι "Καταδότης του Πολίτη", διότι οδηγεί στην ασφυκτική παρακολούθηση της δραστηριότητος του ανθρώπου, είναι εντελώς περιττή, αλλά και επιβαρυντική και αντιχριστιανική.
____Με αυτήν την "Κάρτα του Πολίτη" όπως την θέλει το Υπουργείο Εσωτερικών, θα θιγούν τα πιο ευαίσθητα προσωπικά μας δεδομένα, εκείνα της συνειδήσεως, της υγείας μας και της Χριστιανικής Ελευθερίας, δια της ενοποιήσεως των αρχείων που θέλει να προβλέψει. Επέρχεται η κατάλυσις του Αυτεξουσίου της Ελευθερίας του Ανθρώπου, καθώς η "Κάρτα του Πολίτη" δεν σέβεται, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις γενικές αρχές του Δικαίου που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα της προστασίας της Ελευθερίας των Ελλήνων χριστιανών, τα λεγόμενα «Προσωπικά Δεδομένα», κάθε Ανθρώπου και την θρησκευτική ελευθερία του. Είναι αυτό που ορθώς έχετε διατυπώσει, Μακαριώτατε, στην απόφαση της Δ.Ι.Σ. (8-12-2010) επιγραμματικά, εν όψει της διαβούλευσης της Κάρτας του Πολίτη, ως εξής:
____"Η Κάρτα του Πολίτη, όπως διαπίστωσεν η Δ.Ι.Σ. κατά το κείμενον του Υπουργείου Εσωτερικών, έχει ασάφειες, ήτοι: α) Εκ του περιεχομένου του κειμένου διαπιστώνεται Ασάφεια, Αντίφαση και Σύγχυση, β) Η Εκκλησία σέβεται το ανεπανάληπτο του Προσώπου του Ανθρώπου και την Θεόδοτη ελευθερία του, γ) Το Ανθρώπινο Πρόσωπο δεν μπορεί να απογυμνωθεί από την Αξιοπρέπεια και τα χαρακτηριστικά του. Ούτως εχόντων των πραγμάτων, η εκκλησία δηλώνει την επιφύλαξη της επί του θέματος, το οποίο θα συνεχίσει να παρακολουθεί με ανύστακτο ενδιαφέρον, αναμένοντας το νομοθετικό πλαίσιο, για την τελική τοποθέτησή της. Δηλώνει δε ότι εν τω μεταξύ θα παρεμβαίνει οσάκις κρίνει σκόπιμο σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αυτής".
Μακαριώτατε και Άγιοι Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας,
____Ας αναλογιστούμε ότι, με τον τρόπον εφαρμογής της Κάρτας του Πολίτη, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με το ζήτημα των προσωπικών μας δεδομένων, καθώς και με την πίστιν των Ορθοδόξων Χριστιανών. Επαγρύπνηση λοιπόν, Άγιοι Πατέρες της Εκκλησίας μας, διότι η ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη συντελεί και αποτελεί αριθμοποίηση του Προσώπου του Ανθρώπου γενικότερα και επομένως, του Έλληνα Πολίτη, Ορθοδόξου και μη. Κανείς δεν έχει δικαίωμα, χωρίς να ερωτηθεί, «να ρομποτοποιεί - αριθμοποιεί» τους Ανθρώπους.
____Με την ηλεκτρονική Κάρτα του Πολίτη παραβιάζεται η Συνταγματική επίκληση της Αγίας Τριάδος και η Συνταγματική κατοχύρωση της Ορθοδόξου Πίστεως και Εκκλησίας, ως επικρατούσης θρησκείας του Ελληνικού Κράτους.
____Διότι σύμφωνα με το άρθρον 1 του Ελληνικού Συντάγματος, αναγνωρίζεται ότι στην Ελληνική Δημοκρατία Κυρίαρχος είναι ο Ελληνικός Λαός και ολόκληρο το έθνος των Ελλήνων.
____Αυτό σημαίνει ότι ο Ελληνικός Λαός, σύμφωνα με τους νόμους που μας αφορούν, αποφασίζει ο ίδιος για τη ζωή και το μέλλον του και ουδείς άλλος. Επομένως, η "ηλεκτρονική κάρτα" έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Ορθόδοξο χριστιανική θρησκεία των Ελλήνων, η οποία είναι η επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα κατά το Σύνταγμα.
____Ακόμη και στην Ευρωπαϊκή, όπως και την Παγκόσμιον εν «Νόμω Τάξη», απαγορεύεται το ηλεκτρονικό φακέλωμα στο Πρόσωπο του Ανθρώπου με αριθμό και απαράδεκτα ηλεκτρονικά τσιπάκια, τα οποία μεταφέρουν κάθε προσωπική πληροφορία, που έχει σχέσιν με τα «προσωπικά δεδομένα».
____Κατά συνέπειαν πρέπει, ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι Έλληνες, να αρνηθούμε την αποδοχή της έκδοσης και της υποχρεωτικής εκ μέρους της Κυβερνήσεως, επιβολής της παραλαβής της ηλεκτρονικής κάρτας του Πολίτου, που μας υποβιβάζει σαν Ανθρώπους της Ορθοδοξίας.
____Ας έχουμε υπ’ όψιν μας ακόμη, ότι στη Γερμανία η "Κάρτα του Πολίτη" απεσύρθη, διότι το λογισμικό αναγνωρίσεως της κάρτας, δεν είχε την πρέπουσα ασφάλεια για τα Προσωπικά Δεδομένα του ανθρώπου, επειδή παραβιάζονται «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα».
____Το ίδιο συνέβη και στην Αγγλία, όπου απέφυγαν να την εφαρμόσουν κατά τον ίδιο τρόπον, διότι παραβιάζονται τα «προσωπικά δεδομένα» του ανθρώπου, αλλά και για λόγους οικονομικούς, καθ’ όσον η εφαρμογή της κάρτας του πολίτη απαιτούσε υπέρογκον χρηματικόν ποσόν.
____Άλλωστε και δια την "Κάρτα του Πολίτη" το σχετικό μη αναθεωρήσιμο άρθρο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος λέγει τα εξής: «Δεν επιτρέπεται η Ε.Ε. ή Κράτος-Μέλος της να νομοθετήσει, να προωθήσει και να επιβάλλει σε οιονδήποτε έγγραφο, κάρτα-μικροτσίπ, ταυτότητα ή ηλεκτρονικό σύστημα συναλλαγών κάποιον αριθμό ή όνομα ή σύμβολο ή χάραγμα που προσβάλει θρησκευτική συνείδηση των χριστιανών ή των οπαδών άλλης Θρησκείας».
____Αυτός είναι και ο λόγος που δεν έχει εφαρμοσθεί σε άλλα Κράτη μέχρι σήμερα όπως την θέλει το σημερινό Υπουργείο Εσωτερικών της Ελλάδος.
Μακαριώτατε και Σεβαστοί Ιεράρχες,
____Δια τους ανωτέρω λόγους πρέπει να υψώσωμεν την φωνήν μας με ένα μεγάλο αρνητικό "ΟΧΙ", στην υποχρεωτική επιβολή της "Κάρτας του Πολίτη", η οποία προσβάλει την Ορθόδοξον Χριστιανικήν πίστιν.
____Άξιον προσοχής είναι, ότι εδώ και δύο μήνας συνεχώς δια δημοσιευμάτων έγκριτων εφημερίδων που αναφέρονται στην "Κάρτα του Πολίτη" με το δυσώνυμο -666- του Αντίχριστου, παρήλασαν γνώμες, απόψεις και θέσεις έγκριτων Επιστημόνων, διαπρεπών Θεολόγων, Δικαστών, Ιεραρχών, Καθηγητών των Θεολογικών Πανεπιστημιακών Σχολών και πολλοί άλλοι, οι οποίοι θεμελίωσαν, αλλά και ανέλυσαν θεολογικά, νομικά και επιστημονικά, το απαράδεκτον, το άπρεπον και το επικίνδυνον αυτής της περιβόητου "Κάρτας του Πολίτη", ή του Αντίχριστου.
____Όλους αυτούς τους αρνητάς της μη παραλαβής της Κάρτας οφείλομεν να τους συγχαρούμεν εκ βάθους της ψυχής μας, δια τον χριστιανικό τους αγώνα, το θεόπνευστον σθένος και θάρρος που επιδεικνύουν για τα σοβαρότατα προβλήματα της Ορθοδόξου Χριστιανικής Πίστεως και της Εκκλησίας της Ελλάδος, διότι δια όλων αυτών των Χριστιανών έλαμψε η χάρις του Θεού, η Αλήθεια και η κατά Θεόν Σοφία. Ως Νέοι Απόστολοι της εποχής μας εδογμάτισαν την Ορθοδοξίαν, ορθοτομούντες τον λόγον της Εκκλησίας.
____Μεταξύ όλων αυτών είναι και οι υπέροχοι Μαχηταί κατά της "Κάρτας του Πολίτη", που έχουν διατυπώσει ευθαρσώς ΟΧΙ στην παραλαβή της Κάρτας του Πολίτου, οι Σεβασμιότατοι Αρχιερείς των κάτωθι Μητροπόλεων, ήτοι: 1)Ο Καλαβρύτων και Αγιαλείας κ. Αμβρόσιος, 2) Ο Πειραιώς κ. Σεραφείμ, 3) Ο Κηφισίας κ. Κυρίλλος, 4) Ο Κονίτσης κ. Ανδρέας, 5) Ο Αλεξανδρουπόλεως κ. Ανθιμος, 6) Ο Πατρών κ. Χρυσόστομος, 7) Ο Αργολίδος κ. Ιάκωβος, 8) Ο Ξάνθης κ. Παντελεήμων, 9) Ο Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμίας, 10) Ο Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ. Ιωάννης, 11) Ο Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, και άλλοι πολλοί.
____Έτσι χαρακτηριστικά μας θυμίζουν ασφαλώς τον αείμνηστον Καθηγητήν της Θεολογίας Αθηνών, τον Μακαριστόν Παναγιώτην Ν. Τρεμπέλα, που όταν ήτο στην ζωή, με θάρρος εδίδαξε και έγραφε την "Ορθόδοξον Δογματικήν". Έτσι χαρακτηριστικά ο αείμνηστος Καθηγητής της Θεολογίας Παναγιώτης Τρεμπέλας συμβούλευε τότε προσωπικώς και εγγράφως την Ιεράν Σύνοδον της Ελλάδος, δι' αυτό δικαίως ονομάζεται σήμερον ως "Λέων της Ορθοδοξίας". Άλλωστε είναι γνωστόν από τότε, πόσους Αγίους Αρχιερείς της Εκκλησίας μας είχεν συμβουλεύσει την Ορθόδοξόν του Δογματικήν. "Αιωνία Του η Μνήμη".
____Εάν ζούσε ο αείμνηστος Π. Τρεμπέλας, ήθελα να ξέρω, το πρόβλημα της "Κάρτας του Πολίτη" θα το αντιμετώπιζε με χλιαρότητα, με σιωπή, με ατολμία ομολογίας, με ενδοτικότητα; Ασφαλώς Όχι. Αλλά θα το αντιμετώπιζε με την στεντόρεια φωνή του, θα αντιδρούσε πνευματικά. Όπως έτσι εδίδασκε Ορθοδοξίαν προς πάντας, ως Δάσκαλος Ορθοδόξου Πίστεως και με Σοφίαν Θεού, ουδέποτε θα ασπαζότανε τα ολέθρια συνθήματα των σκοτεινών δυνάμεων της "Κάρτας του Πολίτη" και του Αντίχριστου, το -666-.
____Ως εκπρόσωπος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, δεν θα έπεφτε θύμα νοσηράς κοσμικής και υποκριτικής αγαπολογίας, αλλά θα αντιτάσσετο δυναμικά, ως "Λέων της Ορθοδοξίας" που ήτο, και ως Ικανός Άνδρας θα όρθωνε το Ανάστημά του και με τα χαρίσματα που του είχεν εμπιστευτεί η Θεία Χάρις του Θεού, θα εστερέωνε την Ορθοδόξο Πίστην και το Εθνικό Φρόνημα του Λαού χάριν της Εκκλησίας και θα έλεγε ΟΧΙ στην παραλαβή της "Κάρτας του Πολίτη". Διότι οι άνθρωποι του Θεού δεν είναι ζώα, ώστε να χαράσσονται με ηλεκτρονικούς αριθμούς.
____Για τη πίστη αυτή της Ορθοδοξίας και του χριστιανισμού εκατομμύρια Μαρτύρων προτίμησαν το μαρτύριο, τον θάνατον, τον ονειδισμόν. "Ελιθάσθησαν, (επριονίσθησαν), επειράσθησαν εν φόνω μαχαίρας απέθανον και κακουχούμενοι εν ερημίες πλανώμενοι και όρεσι και σπηλαίοις και τοις οπαίς της γης", όπως μας εντέλλεται ο Απόστολος των Εθνών-Παύλος. Αγωνίστηκαν τον αγώνα της Ορθοδόξου πίστεως για να κρατήσουν ανόθευτη τη διδασκαλία του Κυρίου μας, των Αγίων Πατέρων μας, των Οικουμενικών Συνόδων.
____Ακόμη είναι ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ στην Ορθόδοξο Εκκλησία που ετιμήθησαν ως Άγιοι, ολόκληρες χιλιάδες Μάρτυρες της Εκκλησίας μας, όπως οι Θεοφόροι Πατέρες, Ομολογηταί Μάρτυρες, Όσιοι, Ασκηταί, Πατριάρχαι, Ιερείς, Μοναχοί και Λαϊκοί "ων ουκ έστι αριθμός", χάριν αυτής της Χριστιανικής Πίστης προς τον Ιησουν Χριστό.
____Ακόμη δε, για την "Κάρτα του Πολίτη" ζωντανό παράδειγμα είναι σήμερον οι πέντε (5) αστυνομικοί, που αποτάχθησαν από το Αστυνομικό Σώμα, επειδή χάριν της πίστεως τους, ως γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ηρνήθησαν να παραλάβουν την "Κάρτα του Πολίτη" και εθυσίασαν για τον Χριστόν μας το ψωμί των παιδιών τους. Αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλους εμάς η θυσία αυτών των πέντε (5) Αστυνομικών και ευχόμεθα ο Θεός να τους χαρίσει στο τέλος της ζωής τους το επουράνιον φωτοστέφανον, εις δε την "επίγειον ζωήν" τους να τους χαρίσει προκοπήν οικογενειακήν και ευτυχίαν. Θαυμάζομεν την λεβεντιά τους και το θάρρος τους, ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι, και τους απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Μακαριώτατε κ. Ιερώνυμε,
____Ως Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, την 7-2-2008 ο Πανάγαθος Θεός Σας ηξίωσεν να εκλεγείτε Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος της Εκκλησίας μας και ως 20ος κατά σειράν Αρχιεπίσκοπος, αναλάβατε την Διοίκησην της Ορθοδόξου Ελλαδικής Εκκλησίας εις εποχήν μεταβατικήν και κατ' εξοχήν κρίσιμον, που την Ορθόδοξον Εκκλησίαν λυμαίνονται ολέθριες αιρέσεις, σατανικές Θρησκείες και παραθρησκείες. Συγχρόνως τα καταστροφικά ρεύματα του Οικουμενισμού, της Παγκοσμιοποιήσεως και του Συγκρητισμού, απειλούν την πίστην, το δόγμα, το ήθος και την Παράδοσιν του Χριστιανικού Λαού μας. Ενώ τα καθημερινά γεγονότα μας πείθουν ότι κέντρα αντι-ορθόδοξα και ανθελληνικά της Παγκοσμιοποίησης πολεμούν και υποσκάπτουν την Εκκλησίαν και την Εθνική μας Υπόστασιν, ως Αρχιεπίσκοπος, γνωρίζετε ότι ο Λαός της Ελλάδος είναι βαθύτατα ο πλέον Θρησκευόμενος της Ευρώπης και διατηρεί φρόνιμα γνησίως Ορθόδοξον και δογματικήν πίστην στον Θεόν.
____Δι' όλα αυτά το Ορθόδοξον πλήρωμα της Εκκλησίας στέκεται δίπλα Σας με σεβασμόν, ειλικρινή αγάπην, θερμήν προσευχήν και προσδοκίαν, έτοιμον να Σας συμπαρασταθεί στον Αγώνα της χριστιανικής Πίστεως μας.  Ο χαρακτήρας Σας λαμπρύνεται από ήπιον ήθος, αγαθότητα ψυχής, αγάπην Χριστιανικήν και σεβασμόν προς το Συνοδικό Σύστημα.
____Με όλα αυτά τα χαρίσματα Σας επροίκισε η Αγαθότης του Θεού, προς Δόξαν Κυρίου και προς Σωτηρίαν των ψυχών όλων των ευσεβών και Ορθοδόξων.
Μακαριώτατε και Άγιοι Ιεράρχες της Ελλαδικής Εκκλησίας,
____Άξιος ο μισθός, της Ιεροσύνης Σας παρά Κυρίου Ιησού Χριστού και για την Αγιοσύνη Σας, ας ισχύσει ότι λέγει ο ψαλμωδός: "Ο ποιών τους Αγγέλους αυτού πνεύματα και τους Λειτουργούς αυτού Πυρός Φλόγα", υπέρ της χριστιανικής πίστεώς μας.
Είθε Μακαριώτατε και Σεβαστοί Ιεράρχες,
____Με αυτήν την δύναμιν Σας, και μαζί με όλην την Ιεραρχίαν των Μητροπολιτών της Ελλαδικής Εκκλησίας και τον χριστιανικόν Λαόν της χώρας μας, να αναλάβετε έναν Ευλογημένο Αγώνα προς Σωτηρίαν των ευσεβών Χριστιανών, ώστε να μην υποχρεωθούμεν κατά αναγκαστικόν τρόπον να παραλάβωμεν "την Κάρτα του Πολίτη" και επιπλέον, να μην υποχρεωθούμε σε ένα παγκόσμιο ηλεκτρονικό σύστημα που επιδιώκει η Παγκοσμιοποίηση με την επιβολή της "ηλεκτρονικής δικτατορίας". Ευελπιστούμεν στην Ενεργόν Σας Δράσιν και Αναφωνούμεν: "Ελήλυθεν η ώρα ίνα δοξασθή ο υιός του ανθρώπου" Ευαγγέλιο (Ιω.ιβ.23). Προς δόξαν Κυρίου και Ελληνικής Χριστιανοσύνης.
Μακαριώτατε και Σεβαστοί Ιεράρχες
Δ Ι Α Τ Ε Λ Ω
Με άπειρον σεβασμόν και Χριστιανικήν Αγάπην
Ευλαβικώς ασπάζομαι την Δεξιάν Σας Χείρα.
Ο Δούλος του Θεού
Ιωάννης Αντ. Τσάνης
ΤΕΩΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ Ν. Μουδανιά 20-12-2010

Οδός: ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΩΣ 19
ΝΕΑ ΜΟΥΔΑΝΙΑ Τ.Κ. 632 00
Τηλ: 6945-158948


*******************

6 λόγοι για τους οποίους αξίζει να πεις ΟΧΙ
στην «Κάρτα του Πολίτη» (ΚτΠ)
και την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση»

1. ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΙ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ
_____Το βασικό επιχείρημα για την εισαγωγή της ΚτΠ είναι ότι θα δοθεί οριστική λύση στα προβλήματα της «καθημερινότητας του πολίτη», στα προβλήματα που αντιμετωπίζει όταν προσπαθεί να εξυπηρετηθεί από τις Δημόσιες Υπηρεσίες.
_____Εάν βεβαίως το μέτρο της εισαγωγής της ΚτΠ οδηγήσει και στην οργάνωση του Δημοσίου, αυτά είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Η οργάνωση του Δημοσίου πρέπει να γίνει ασχέτως με την εισαγωγή της ΚτΠ. Δεν είναι προϋπόθεση της οργάνωσης του Δημοσίου η ΚτΠ, ούτε πρέπει να γίνει με δικαιολογία την ΚτΠ. Πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως. Αυτό είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε, γιατί ενώ δεν λύνει η ΚτΠ προβλήματα με την εισαγωγή της, αντίθετα φέρνει πολλά προβλήματα με την εισαγωγή της, όπως θα δούμε κατωτέρω.
_____Πιο συγκεκριμένα: Η Κάρτα του Πολίτη σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης δημόσιας διαβούλευσης αναμένεται να περιέχει εμφανώς επάνω της τα βασικά στοιχεία ταυτοποίησης του κατόχου της: «Δεν αποτελεί επιλογή μας η φόρτωση πληθώρας στοιχείων στο εσωτερικό της Κάρτας. Αντίθετα, σχεδιαστικό μας στόχο αποτελεί η ανάπτυξη μίας Κάρτας, η οποία θα περιέχει τα ελάχιστα απαιτούμενα στοιχεία» (http://www.opengov.gr/ypes/?p=863).
_____Σε αυτή την περίπτωση η ΚτΠ δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από ότι το υφιστάμενο Δελτίο Ταυτότητας. Στην προσπάθειά του να εξυπηρετηθεί ένας πολίτης, όταν βρίσκεται σε μια υπηρεσία έχει 2 βασικά προβλήματα:
ΠΡΟΒΛΗΜΑ      
1) ταυτοποίηση πολίτη 
2) εξυπηρέτηση του πολίτη αφού ταυτοποιηθεί
ΤΡΟΠΟΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ
1) με την ταυτότητά του ή αλλο αποδεικτικό αυτής
2) με την καλύτερη οργάνωση της υπηρεσίασ και την ορθολογικότερη διαχείριση του προσωπικού                                                                       του Δημοσίου.
Η ΚτΠ μπορεί να διευκολύνει το 1ο, στο 2ο όμως δεν προσφέρει καμία βοήθεια. Παραδείγματα:
    α. Χορήγηση πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης από μηχανογραφημένο Δημοτικό Κατάστημα:  Σήμερα, εάν δεν υπάρχει ουρά, η ταυτοποίηση με την επίδειξη του υφιστάμενου δελτίου ταυτότητας δεν ξεπερνά τα 3-5 δευτερόλεπτα. Η εκτύπωση του εγγράφου και η υπογραφή του δεν ξεπερνά επίσης το 1-2 λεπτά. Συνολικός χρόνος παραμονής στο κατάστημα: 2 λεπτά. Πόσο πιο σύντομα θα εκδοθεί το πιστοποιητικό με την ΚτΠ;
     β. Χορήγηση Οικοδομικής Άδειας από την Πολεοδομία:   Με το υφιστάμενο Δελτίο Ταυτότητας η ταυτοποίηση του προσώπου γίνεται σε μηδενικό χρόνο. Αξιολόγηση και έκδοση οικοδομικής άδειας; Μέρες ή και μήνες. Εάν δεν έχει περισσότερο προσωπικό και καλύτερη οργάνωση η Πολεοδομία πως θα βοηθήσει η ΚτΠ;
     γ. Έκδοση άδειας οδήγησης από το Υπουργείο Συγκοινωνιών: Ταυτοποίηση σε μηδενικό χρόνο. Έκδοση αδείας μέσα σε μερικές ημέρες. Η ΚτΠ δεν μπορεί να βάλει τους εργαζόμενους να δουλέψουν πιο γρήγορα ...
     δ. Εξυπηρέτηση από την εφορία. Στις συναλλαγές του με την εφορία ο πολίτης δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ταυτοποίησης. Ταυτοποιείται αμέσως, ειδικά όταν χρωστάει χρήματα. Το πρόβλημά του είναι η πληθώρα των εγγράφων και των υπογραφών εσωτερικά που πρέπει να διακινήσει προκειμένου να ολοκληρωθεί η εργασία του. Στην καλύτερη οργάνωση της εφορίας λοιπόν και στην απλούστευση των διαδικασιών της δεν προσφέρει τίποτα ένα νέο έγγραφο ταυτοποίησης (ΚτΠ).
______Μπορείτε και μόνοι σας να σκεφθείτε ανάλογες προσωπικές σας περιπτώσεις και να δείτε ότι η ταυτοποίηση του προσώπου που θα γίνεται μέσω της ΚτΠ, αντί του σημερινού Δελτίου Ταυτότητας δεν είναι το πρόβλημα που πρέπει να λυθεί με το Δημόσιο, αλλά η οργάνωση του ίδιου Δημοσίου.
______Η εισαγωγή λοιπόν της ΚτΠ από μόνη της δεν προσφέρει τίποτα. Δεν πρόκειται να διευκολύνει την επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, εάν δεν συνδυαστεί με την οργάνωση των υπηρεσιών. Όταν όμως ο πολίτης βρεθεί μπροστά σε οργανωμένες υπηρεσίες του Δημοσίου τότε του είναι άχρηστη η ΚτΠ μιας και θα μπορεί να εξυπηρετηθεί άνετα με το υφιστάμενο Δελτίο Ταυτότητας.
______Στο πλαίσιο των ανωτέρω γιατί να εισαχθεί στη ζωή μας η ΚτΠ η οποία θα φέρει πλινθίο (τσιπάκι) και να μην παραμείνουμε στο υφιστάμενο Δελτίο Ταυτότητας; Η εισαγωγή του πλινθίου εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους από τα προβλήματα που επιθυμεί να λύσει.

2. ΕΚΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ
______Για να λειτουργήσει η ΚτΠ είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί η κατάλληλη υποδομή: Κάρτες με ή χωρίς πλινθία (τσιπάκια), αναγνώστες καρτών, Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές με καταχωρημένα σε αυτούς τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, εφαρμογές Η/Υ που να λειτουργούν με την ΚτΠ, δίκτυα διασύνδεσης των υπολογιστών, υπάλληλοι-χρήστες κατάλληλα εκπαιδευμένοι, συνεργεία συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών, επιτελεία αναβάθμισης και βελτίωσης εφαρμογών, Διευθυντές, Προϊστάμενοι και άλλοι «επιβλέποντες» με διαφορετικά επίπεδα πρόσβασης κλπ κλπ. Όλο αυτό το πλαίσιο λειτουργίας θα μπορούσαμε να το περιγράψουμε με την έκφραση «ηλεκτρονική διακυβέρνηση».
______Επίσης σε μεταγενέστερο στάδιο και βάση των συνθηκών που έχει ή θα υπογράψει η χώρα μας αλλά και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα υπάρχει η δυνατότητα πέραν των Ελλήνων αρμοδίων και άλλοι εκτός Ελλάδας «αρμόδιοι», να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα; (σε τμήμα τους; ή/και στο σύνολό τους;). Ήδη γνωρίζουμε ότι ανταλλάσσονται στοιχεία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ και μάλιστα ο όγκος τους είναι πολύ υψηλός. Διαβάζουμε σε σχετική ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/019-89976-298-10-44-902-20101025STO89954-2010-25-10-2010/default_el.htm) : «Μιλώντας στην ακρόαση ο εισηγητής του ΕΚ, Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων Jan Philipp Albrecht, τόνισε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία και δη το συντομότερο δυνατό (σσ: με τις ΗΠΑ), ακριβώς λόγω του μεγάλου όγκου πληροφοριών που ήδη ανταλλάσσουν οι δύο πλευρές.»
______Σε αυτή την περίπτωση οι βάσεις δεδομένων της Ελληνικής «Κάρτας του Πολίτη» θα είναι διασυνδεδεμένες μέσω ενός «ειδικού» εθνικού αλλά και παγκόσμιου δικτύου με άγνωστο αριθμό κέντρων επεξεργασίας και διαχείρισης δεδομένων, τα οποία θα έχουν υπό την «εποπτεία» τους και άλλες «Κάρτες του Πολίτη» άλλων χωρών; Μιλάμε δηλαδή για ένα είδος «ειδικού internet» στο οποίο θα συμμετέχει άγνωστος αριθμός «πιστοποιημένων» χρηστών και διαχειριστών και φυσικά ακόμα …πιο άγνωστος αριθμός «πειρατών». Όλο αυτό το πλαίσιο λειτουργίας δεν θα μπορούσαμε κατ’ αναλογία να το περιγράψουμε με την έκφραση «Παγκόσμια Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση»;
______Σε αυτό το σύστημα (Εθνικό ή Υπερ-Εθνικό) πάντα κάποιοι θα έχουν το νόμιμο δικαίωμα πρόσβασης στο φάκελό του κάθε πολίτη: Ο απλός υπάλληλος θα βλέπει ένα τμήμα του φακέλου του Πολίτη, κάποιοι προϊστάμενοι-διευθυντές θα έχουν ανώτερο επίπεδο πρόσβασης και θα βλέπουν μεγαλύτερα τμήματα του φακέλου του πολίτη. Κάποιοι άλλοι ανώτεροι διαχειριστές καθώς και ειδικοί της Πληροφορικής θα έχουν πρόσβαση στον πλήρη φάκελο των πολιτών, προκειμένου να προβαίνουν στις απαραίτητες βελτιώσεις, αναβαθμίσεις, επεκτάσεις των βάσεων δεδομένων και των προγραμμάτων χρήσης.
______Θα μπορούσαμε να δεχτούμε ως στοιχειωδώς «ασφαλή» την παραχώρηση αυτής της … ιδιόμορφης και αφανούς εξουσίας στους διαπιστευμένους «χειριστές» των συστημάτων διαχείρισης της ελευθερίας των πολιτών (διότι περί αυτού πρόκειται), εάν ζούσαμε σε μια «κοινωνία αγγέλων».
______Δυστυχώς όμως στην σημερινή κοινωνία -η οποία πλέον μέσω της ΚτΠ και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης «τακτοποιείται» με …ηλεκτρονικό τρόπο -, η διαφθορά και η απάτη έχουν καταστεί σχεδόν οι απαραίτητες «πιστοποιήσεις καταλληλότητας» και «καπατσοσύνης» προκειμένου κάποιος να ανέλθει σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης ζωής. Ας μην γελιόμαστε, ανάμεσά μας ζουν άνθρωποι που είτε έχουν χαλαρές έως και ανύπαρκτες ηθικές αντιστάσεις ή που είναι ευάλωτοι σε εκβιασμούς και απειλές ή ακόμα και κάποιοι (έστω λίγοι) που είναι εκτελεστικά όργανα εξωθεσμικών φανερών ή μυστικών οργανώσεων.
______Ποιος λοιπόν μπορεί να αποκλείσει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν και τέτοια άτομα ως χρήστες ή διαχειριστές σε αυτό το σύστημα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης;
______Φαντασθείτε λοιπόν τι δυστυχία μπορεί να προκαλέσει σε κάποιον κάτοχο μιας «Κάρτας του Πολίτη» ένας από αυτούς τους διαχειριστές αν εκβιασθεί ή υποχρεωθεί να αλλοιώσει το προφίλ του κατόχου προσθέτοντας π.χ την φράση «ύποπτος τρομοκράτης».
______Τι να το κάνουμε που δεν θα καθόμαστε στην ουρά για ένα πιστοποιητικό ή μια «φορολογική ενημερότητα» αφού η ζωή μας και το μέλλον μας θα κινδυνεύουν ανά πάσα στιγμή είτε από ένα «λάθος» είτε από μια κακόβουλη ενέργεια;
______Δεν χωράει λοιπόν καμία αμφιβολία ότι κινδυνεύουν τα στοιχεία μας από κακόβουλους, κακόπιστους, ιδιοτελείς, κακεντρεχείς ή και επιρρεπείς στην δωροδοκία χρήστες-διαχειριστές και πλήθος άλλων «ενδιαφερομένων». Δείτε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα:
______O κος Falciani με την περίφημη λίστα καταθετών που έκλεψε από την HSBC Ελβετίας δεν είχε μια από τις ανώτερες δυνατότητες πρόσβασης στη βάση δεδομένων της HSBC;
         H HSBC δεν είχε υιοθετήσει «καλές πρακτικές ασφαλείας»;
         Προστατεύθηκε από αυτές τις πρακτικές;
         ΌΧΙ.  Δεν μπόρεσε να κάνει απολύτως τίποτα.
______Τα στοιχεία όμως αυτά ο κος Falciani τα μοσχοπουλάει τώρα πια σε κυβερνήσεις: Ήδη Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία έχουν αγοράσει αυτές τις λίστες. 
______Εάν μια ιδιωτική πολυεθνική Τράπεζα δεν μπόρεσε να αποτρέψει έναν τέτοιον κίνδυνο για τα συστήματά της, τι μας κάνει να πιστεύουμε ότι ένα Ελληνικό Υπουργείο θα τα καταφέρει καλύτερα; Και πολύ περισσότερο εάν πελάτες είναι ξένες κυβερνήσεις, τότε όπως βλέπουμε και από την περίπτωση του κου Falciani μια παράνομη πώληση «μετατρέπεται» σε μια νόμιμη αγορά !!! Το ερώτημα που προκύπτει εδώ μεγαλοπρεπώς είναι: «ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΞΕΙ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΦΥΛΑΚΕΣ;;;»
______Όπως και να το κάνουμε, η συλλογή πολλών προσωπικών στοιχείων για την ζωή και την καθημερινότητά μας είναι γεγονός. Αυτό όμως που θα συμβεί με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και το ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ εργαλείο της που είναι η «Κάρτα του Πολίτη» δεν θα έχει προηγούμενο. Τίποτε δεν θα μείνει κρυφό από το «μάτι του Μεγάλου αδελφού». Κάθε κίνηση, κάθε συναλλαγή, κάθε αγορά και πώληση, κάθε μετακίνηση και γενικά οτιδήποτε αφορά την δημόσια και προσωπική ζωή του πολίτη θα καταγράφεται και θα συλλέγεται για να γίνει αντικείμενο επεξεργασίας. Το φορολογικό, το σεξουαλικό, το πολιτικό, το θρησκευτικό, το ψυχολογικό, το πολιτιστικό, το ιατρικό προφίλ του καθενός μας θα είναι το πρώτο που θα βλέπει ο διαβαθμισμένος διαχειριστής και κάθε άλλος επίσημος ή ανεπίσημος «εταίρος» της «παγκόσμιας ηλεκτρονικής κυβέρνησης». Επιπλέον ο διεστραμμένος «διαβαθμισμένος» διαχειριστής εκτός από το δικαίωμα της …ανάγνωσης θα έχει την δυνατότητα να επεξεργάζεται ή και να αλλοιώνει αυτό το προφίλ προσθαφαιρώντας ψευδή ή παραποιημένα στοιχεία στις βάσεις δεδομένων.
______Κάποιοι ισχυρίζονται με αφέλεια και άγνοια: «τι θα αλλάξει με την Κάρτα του Πολίτη μιας και σήμερα δεν μας φακελώνουν δεκάδες δημόσιες και ιδιωτικές υπηρεσίες;».
______Η απάντηση σε τέτοιου είδους αφελείς ή εκ του πονηρού ισχυρισμούς είναι απλή και ξεκάθαρη: Η έκταση του σημερινού «φακελώματος» και η διαδραστική λειτουργία των συστημάτων είναι εκ των πραγμάτων περιορισμένη και μειωμένης αξίας όσον αφορά τον έλεγχο και την διαχείριση των συνταγματικά και εθιμικά κατοχυρωμένων ατομικών ελευθεριών του πολίτη. Άλλο είναι π.χ να επιλέγουμε εμείς τι θα ξέρει και τι δεν θα ξέρει για μένα η τάδε τράπεζα ή το δείνα super market και άλλο να τροφοδοτώ καθημερινά, μέσω της αναγκαστικής και ευρείας χρήσης της «Κάρτας του Πολίτη», με χιλιάδες στοιχεία της προσωπικής και δημόσιας ζωής μου τις γιγάντιες και διασυνδεδεμένες βάσεις δεδομένων της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Άλλο δηλαδή να επιλέξεις να φοράς μια σφιχτή γραβάτα και άλλο να δεχτείς να σου φορέσουν για πάντα «έξυπνες» ηλεκτρονικές χειροπέδες.
______Έτσι λοιπόν, ένα επιχείρημα που τίθεται από τους υποστηρικτές της ΚτΠ είναι ότι και σήμερα γίνονται διαρροές δεδομένων. Λένε: «και σήμερα ο εφοριακός δεν έχει πρόσβαση στα οικονομικά στοιχεία; Και σήμερα δεν έχει πρόσβαση ο υπάλληλος της πολεοδομίας στον φάκελο οικοδομικής άδειας, ή ο υπάλληλος του υπουργείου συγκοινωνιών στον φάκελο της άδειας οδήγησης ή ο στρατιωτικός στον φάκελο της θητείας του πολίτη; Μήπως οι σημερινοί διαχειριστές αυτών των ΔΙΑΣΠΑΡΤΩΝ και ΕΙΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ βάσεων δεδομένων είναι ηθικοί ενώ οι αυριανοί, που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι ενδεχομένως οι ίδιοι, θα έχουν ελαστικότερες συνειδήσεις ή μειωμένες ηθικές αντιστάσεις;»
______Το επιχείρημα αυτό θα είχε κάποια λογική βάση αν συνέκρινε μεταξύ τους ομοειδή πράγματα. Όμως όπως έχουμε περιγράψει προηγουμένως, άλλο είναι να διαρρεύσουν π.χ οι πληροφορίες του συστήματος TAXIS της εφορίας για την περιουσιακή σου ή την εισοδηματική σου κατάσταση, ή ακόμα και οι καταναλωτικές σου συνήθειες όπως τις έχει καταγράψει ένα super market με την συναίνεσή σου (χρήση εκπτωτικής κάρτας κλπ), και άλλο να πουληθεί ή να «διαρρεύσει» το πλήρες προφίλ σου και ο τεράστιος συγκεντρωμένος όγκος πληροφοριών που το κατασκεύασε.
______Η διαφορά μεταξύ της σημερινής ηλεκτρονικής καταγραφής κάποιων δεδομένων του πολίτη και εκείνης που θα υπάρξει με την χρήση της Κάρτας του Πολίτη σε ένα περιβάλλον «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης» είναι δυσθεώρητη και μπορεί να συγκριθεί με εκείνη που έχει μια σφεντόνα και μια ατομική βόμβα.
______Ο σημερινός λοιπόν διαχειριστής της βάσης δεδομένων π.χ μιας εφορίας, μιας πολεοδομίας, ενός νοσοκομείου, μιας εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, ή ενός super market, δεν μπορεί να διαρρεύσει καθολικά τα στοιχεία για όλους τους πολίτες. Δεν μπορεί έχει το πλήρες προφίλ, αλλά ένα ελάχιστο τμήμα του. Δεν μπορεί να συνδυάσει πληροφορίες από διαφορετικές υπηρεσίες. Είναι απίθανο έως αδύνατο. Πόσο δυνατόν είναι όμως όταν οι πληροφορίες είναι διασυνδεδεμένες από μόνες τους, να «πακεταριστούν» σε ένα φλασάκι και να σταλούν όπου γης;
______Στο πλαίσιο λοιπόν των ανωτέρω ένα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι να μην αντικατασταθούν όλοι οι διαφορετικοί κωδικοί που διαθέτουμε από έναν, δηλ τον ΑΜΚΑ. Πρέπει η Εφορία να μας ταυτοποιεί με το Ονοματεπώνυμό μας και το ΑΦΜ, το Ταμείο Ασφάλισης με το Ονοματεπώνυμό μας και τον ΑΜΑ, το Υπουργείο Συγκοινωνιών με το Ονοματεπώνυμό μας και τον αριθμό αδείας διπλώματος κοκ. Δεν πρέπει να επικρατήσει ο ΑΜΚΑ ως ενιαίος μοναδικός αριθμός ταυτοποίησης. Έτσι και διαρροή εάν υπάρξει (είτε από hackers είτε από υπάλληλο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης) να μην μπορούν να συνδυαστούν τα στοιχεία και να προκύψει σε άλλον Η/Υ το πλήρες προφίλ του πολίτη.
______Είναι τεράστιος ο κίνδυνος που δημιουργείται με την ενοποίηση των Βάσεων Δεδομένων που ήδη εξελίσσεται, προκειμένου να μπορεί να λειτουργήσει η ΚτΠ. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό, κάτω μάλιστα από την μύτη μας και χωρίς καν να έχει ψηφιστεί ακόμα ούτε το νομοσχέδιο για την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» αλλά ούτε και για την «Κάρτα του Πολίτη. Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε τον κίνδυνο και να αντιδράσουμε στην αντισυνταγματική κατασκευή «Υπουργικών Αποφάσεων» οι οποίες δίνουν στην ουσία το δικαίωμα στους Υπουργούς να κτίζουν τμηματικά και κατά «πτέρυγα» τη νέα ηλεκτρονική φυλακή μέσω των ποικίλων Καρτών που εξαγγέλλουν. Αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό. Θα πρέπει να διασφαλισθεί η αποκέντρωση των στοιχείων. Δηλαδή, ότι κάθε δημόσιος ή ιδιωτικός φορέας θα διατηρεί αποκλειστικά και μόνον τα στοιχεία που τον αφορούν και μάλιστα αυστηρώς απόρρητα.
______Μόνο ως εφιάλτης μπορεί να χαρακτηριστεί το ενδεχόμενο της «χρήσης» ή της κατάχρησης αυτής της τεράστιας εξουσίας που θα παρέχει ο γιγάντιος όγκος των συγκεντρωμένων πληροφοριών και δεδομένων για τον κάθε ένα πολίτη, σε κυβερνήσεις, ολοκληρωτικά καθεστώτα, μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα κλπ. Και μην μας πει κάποιος ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθούμε ξανά στην τραγική θέση να βιώσουμε κάποιο πραξικόπημα ή μια στρατιωτική ή πολιτική χούντα (ώ μη γένοιτο). Τη θέση μας αυτή τη στηρίζουμε στο γεγονός ότι η ανθρώπινη ιστορία δεν ακολουθεί πάντοτε θετική πορεία. Για σκεφθείτε πόσο «πολύτιμο» θα ήταν ένα τέτοιο σύστημα σε φασιστικά-απολυταρχικά καθεστώτα: Χίτλερ, Στάλιν και στις μέρες μας καθεστώς Βόρειας Κορέας, καθεστώς ΙΡΑΝ κοκ.
______Έχει διατυπωθεί ως αξίωμα, στα πλαίσια της κοινωνικής διαχείρισης των τεχνολογικών εφαρμογών, ότι «κάθε λάθος που είναι δυνατό να συμβεί, θα συμβεί οπωσδήποτε». Η Αμερική και η πρώην Σοβιετική Ένωση, οι μεγαλύτερες παγκόσμιες δυνάμεις του 20ου αιώνα, και σε επίπεδο υψηλής τεχνολογίας και διοικητικής ασφάλειας, υπέστησαν ολέθρια πυρηνικά ατυχήματα με εκρήξεις που επέφεραν τεράστιες απώλειες. Γι’ αυτό πολλές χώρες, αντιπαρήλθαν τον πειρασμό την φθηνότερη, αλλά επικίνδυνη λύση, και αποφάσισαν να μη χρησιμοποιήσουν πυρηνική ενέργεια (ανάμεσα σ’ αυτές και η Ελλάδα). Η αναλογία είναι μεταφορική, αλλά προφανής. Η υποχρεωτική συγκέντρωση ενιαίας ηλεκτρονικής πληροφορίας για κάθε πολίτη μέσω της ΚΠ, αφήνει ανοικτή την πόρτα για μια επίσης τρομακτική έκρηξη αποδέσμευσης της συγκεντρωμένης πληροφορίας: τον επικίνδυνο τραυματισμό ή και την απειλή θανάτου της ανθρώπινης ελευθερίας!

3. ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ-ΜΗ ΑΣΦΑΛΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
______Σύμφωνα με το κείμενο της Δημόσιας Διαβούλευσης: «Η Κάρτα Πολίτη θα διαθέτει υψηλού επιπέδου χαρακτηριστικά ασφάλειας, σύμφωνα με διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα.....Για το σκοπό αυτό, οι τεχνικές προδιαγραφές της Κάρτας Πολίτη, καθώς και οι διαδικασίες έκδοσης και διαχείρισής της, θα είναι σύμφωνες με τα διεθνή επιστημονικά πρότυπα και θα υιοθετούν καλές πρακτικές ασφαλείας,....»
______Είναι δεδομένο ότι επαρκής ασφάλεια δεδομένων ούτε υπήρξε ούτε και πρόκειται να υπάρξει. Ειδικότερα το Διαδίκτυο ήταν, είναι και θα είναι σχεδόν διάτρητο, ενώ ο ακήρυκτος πόλεμος γύρω από την πληροφορία και την ασφαλή της διακίνηση συμπορεύεται χρονικά με ... την ιστορία του ανθρώπου. 
______Μάλλον η εξυπηρέτηση του πολίτη είναι παραπροϊόν και ότι πρώτιστος σκοπός είναι η εξυπηρέτηση των μηχανισμών.
______Τα παραδείγματα του πόσο «ασφαλείς» είναι οι βάσεις δεδομένων είναι πολλά:
     - Τον Δεκέμβριο του 2010 διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ δήλωσε για τις βάσεις δεδομένων της NSA πως: «Δεν υφίσταται πλέον η έννοια «ασφάλεια», «Οι πλέον εξελιγμένοι αντίπαλοι πρόκειται να παραμείνουν απαρατήρητοι στα δίκτυα μας», «Πρέπει πλέον να οικοδομήσουμε τα συστήματά μας με την παραδοχή ότι οι αντίπαλοι θα τα παραβιάσουν» (will get in), Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να εμπιστευτούν «τα διαφορετικά μέρη ενός συστήματος που μπορεί ήδη να έχουν παραβιαστεί» κα.
       - Τον Αύγουστο 2010 υπέστη παραβίαση (hacking) η Γερμανική Κάρτα του Πολίτη από hackers, και αναγνώστηκαν τα δεδομένα της, σε ζωντανή εκπομπή της γερμανικής τηλεόρασης.
       - Το Νοέμβριο 2010 αποσύρθηκε το software (πρόγραμμα) ανάγνωσης της Γερμανικής Κάρτας του Πολίτη μετά από «τρύπα» ασφαλείας που παρατηρήθηκε σε αυτό.
    - Τον Δεκέμβριο του 2010 hackers επιτέθηκαν και παραβίασαν την ιστοσελίδα της Interpol (International Criminal Police Organization (ICPO) – INTERPOL, Διεθνής Οργάνωση Εγκληματολογικής Αστυνομίας, φέρεται σήμερα ένας σημαντικός μη κυβερνητικός διακρατικός οργανισμός, ο μεγαλύτερος σε παγκόσμια κλίμακα μετά τον ΟΗΕ (πληροφορίες από την Wikipedia))
     - Τον Δεκέμβριο του 2010 η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) ανακοίνωσε πως από τον Σεπτέμβριο του 2010, 10 φορές hackers παραβίασαν ψηφιακά τηλεφωνικά κέντρα ιδιωτικών εταιρειών και πραγματοποίησαν διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις με συνολικό κόστος χιλιάδων € για τις εταιρείες.
      - Τον Δεκέμβριο του 2010 hackers επιτέθηκαν στην βάση δεδομένων της ιστοσελίδας Gwaker.com και υπέκλεψαν 1,3 εκ κωδικούς μελών αυτής της ιστοσελίδας.
      - Τον Δεκέμβριο του 2010 hackers έσπασαν την βάση δεδομένων του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) υπέκλεψαν τα στοιχεία των μελών και τα passwords που είχαν και τα δημοσίευσαν όλα σε μια ιστοσελίδα.
    - Τον Δεκέμβριο του 2010 οι εταιρείες VISA και Mastercard διέκοψαν τις δωρεές προς το WikiLeaks. Σε απάντηση αυτής της ενέργειας hackers επιτέθηκαν στα διαδικτυακά συστήματα αυτών των Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών και τα έθεσαν εκτός λειτουργίας για μια ημέρα τουλάχιστον,
     - Τον Ιανουάριο του 2011 hackers έσπασαν την βάση δεδομένων της Αμερικανικής Τράπεζας PenFed. Πελάτες της Τράπεζας αυτής είναι Αμερικανοί στρατιωτικοί, και υπαλληλοι του Υπουργείου Άμυνας και του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας και άλλα πολλά που δεν χωράνε σε αυτό το φυλλάδιο.
______Αυτές οι βάσεις δεδομένων δεν είχαν υιοθετήσει «καλές πρακτικές ασφαλείας»; Δεν ενδιαφέρονταν για την ασφάλεια των δεδομένων των χρηστών τους; Νομίζουμε ότι εφαρμόζουν τα καλύτερα δυνατά συστήματα ασφαλείας, και το πιο πιθανό να είναι καλύτερα από αυτά που θα χρησιμοποιηθούν για τη βάση της «Κάρτας του Πολίτη». Πιστεύετε μετά από τα ανωτέρω γεγονότα που παρατίθενται, ότι τα προσωπικά σας δεδομένα θα είναι ασφαλή στην βάση δεδομένων της «Κάρτας του Πολίτη»; Είναι ποτέ δυνατόν, όποιο σύστημα ασφαλείας κι αν χρησιμοποιηθεί, να είναι άτρωτο; Μπορεί να πάρει στους κλέφτες λίγο χρόνο για να «αναβαθμιστούν» για να αντιμετωπίσουν αυτή τη νέα «πρόκληση», αλλά να είστε σίγουροι ότι θα το κάνουν.
______Ειδικά εάν η βάση δεδομένων περιέχει βιομετρικά στοιχεία –δεν έχει ανακοινωθεί κάτι σχετικό σε αυτή τη φάση, η Γερμανική όμως Κάρτα του Πολίτη περιλαμβάνει και ψηφιακή φωτογραφία και δακτυλικό αποτύπωμα- τότε η κλοπή που θα υποστεί το θύμα θα είναι κλοπή εφόρου ζωής. Εάν περιέχει δακτυλικά αποτυπώματα, αποτύπωμα παλάμης, την ίριδα κα και αυτά τα στοιχεία διαρρεύσουν έχετε φαντασθεί ποια μπορεί να είναι η συνέπεια τέτοιας διαρροής; Σκεφτείτε: Αν χάσετε την πιστωτική σας ή την κάρτα αναλήψεων, η εκδότρια τράπεζα μπορεί να σας την αντικαταστήσει. Αν το PIN σας διαρρεύσει, η τράπεζα μπορεί να σας δώσει ένα νέο. Ακόμη και ο αριθμός Κοινωνικής Ασφάλισης μπορεί να αντικατασταθεί. Αλλά τι θα κάνετε εάν κάποιος κλέψει την σάρωση της ίριδάς σας; Ποιος θα σας δώσει νέα μάτια;
______Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε το γεγονός ότι ασφαλής, απαραβίαστη, απαραχάρακτη, απροσπέλαστη από τρίτους, τεχνολογική μέθοδος ταυτοποίησης δεν υπάρχει και δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει. Ότι ψηφιοποιείται σε βάση δεδομένων, υποκλέπτεται.

4. ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΑΚΟΛΟΥΘΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
______Η ΚτΠ εξαγγέλθηκε ότι «θα φέρει πλινθίο, μέσω του οποίου θα προσφέρεται, για όποιον πολίτη το επιθυμεί, η δυνατότητα ψηφιακής αυθεντικοποίησης κατά τη χρήση ηλεκτρονικών υπηρεσιών στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η δυνατότητα παραγωγής ψηφιακής υπογραφής εγγράφων».
______Στο πλαίσιο της διαβούλευσης δεν οριστικοποιήθηκε τι είδους πλινθίο θα είναι αυτό. Πρόκειται για απλό πλινθίο που δουλεύει όταν μπει μέσα σε έναν αναγνώστη καρτών (όπως πχ της τηλεκάρτας) και είναι ορατό, ή πρόκειται για πλινθίο το οποίο θα δουλεύει εξ’αποστάσεως (με πιθανότερο το πλινθίο RFID) και είναι μια «φέτα» πολύ λεπτού πλαστικού που βρίσκεται μέσα στην κάρτα και κατά συνέπεια είναι αόρατο; Βλέπε παραπλεύρως εικόνα με Γερμανική ταυτότητα που περιέχει και εξ’επαφής (ορατό) και εξ’αποστάσεως (αόρατο-ενσωματωμένο εσωτερικά) τσιπάκι.
______Επισημαίνουμε ότι η κάρτα με πλινθίο εξ’επαφής πρέπει να μπει στον ειδικό αναγνώστη καρτών προκειμένου να πάρει ρεύμα το πλινθίο και να λειτουργήσει. Όσον αφορά τα εξ’αποστάσεως (τσιπάκια RFID) δεν απαιτείται να εισαχθούν μέσα σε αναγνώστη. Αρκεί να περάσουν από μια ειδική πύλη, μια πόρτα ή να περάσουν δίπλα από αναγνώστη τέτοιων καρτών. Τότε ενεργοποιούνται, επικοινωνούν με την πύλη ή τον αναγνώστη από απόσταση, στέλνουν και λαμβάνουν σήμα. Εκπέμπουν και λαμβάνουν ραδιοσυχνότητες, δηλ ηλεκτρονικό αόρατο σήμα. Διακρίνονται σε αυτά λειτουργούν με μπαταρία (active=ενεργητικά, semi-passive=ημι-παθητικά), έχουν μεγάλη ακτίνα εκπομπής σήματος (βλ. κινητά τηλέφωνα) και σε αυτά που μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς μπαταρία (passive=παθητικά). Αυτά τα τελευταία είναι πολύ φτηνά και χρησιμοποιούνται ευρέως στις αποθήκες για τον έλεγχο και τη διαχείριση των εμπορευμάτων. Μπορεί σήμερα να έχουν μικρότερη ακτίνα εκπομπής, αλλά όλοι γνωρίζουμε πως με την πρόοδο της τεχνολογίας, οι δυνατότητές τους στο μέλλον, θα είναι ίδιες με αυτές των τσιπ που λειτουργούν με τη δική τους μπαταρία (τσιπάκια κινητών τηλεφώνων, τσιπάκια που έχουν οι σκύλοι εμφυτευμένα στον σβέρκο τους). Όποτε κάποια στιγμή και αυτά θα μπορούν να διαβάζονται από δορυφόρους (GPS) ή/και το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Επίσης υπάρχουν αυτά στα οποία μπορούν να γραφούν πληροφορίες άπαξ με την δημιουργία τους και άλλα που είναι επανεγγράψιμα, δηλ. γράφονται, σβήνονται και ξαναγράφονται πληροφορίες.
______Γιατί η ΚτΠ να περιέχει πλινθίο; Όπως ήδη αναφέραμε, προφανώς θα λειτουργεί ως αποθηκευτικός χώρος πληροφοριών. Ένας χώρος ο οποίος θα περιέχει παντός είδους χρήσιμα έγγραφα ή/και πληροφορίες των πολιτών σε ηλεκτρονική μορφή, κωδικούς και αριθμούς (ΑΜΚΑ, ΑΦΜ, ΑΜΑ) και τα οποία θα μπορούν να εκτυπώνονται ή/και να αποστέλλονται ηλεκτρονικά. Επίσης οι ανωτέρω κωδικοί θα λειτουργούν και ως "κλειδιά" για να ξεκλειδώνουν οι βάσεις δεδομένων με τα στοιχεία των πολιτών, όταν ο πολίτης θα επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Το πόσα στοιχεία τελικά θα περιέχει η ΚτΠ, εξαρτάται από τις αποθηκευτικές δυνατότητες του συγκεκριμένου πλινθίου από τον προϋπολογισμό της ΚτΠ και τελικά από τις αποφάσεις του αρμοδίου Υπουργείου. Στα πρώτα στάδια της εφαρμογής της ΚτΠ μπορεί να περιέχει ελάχιστα στοιχεία, σύμφωνα με την διαβούλευση, και μέσω της διασύνδεσης (σημείο 3 ανωτέρω) των δικτύων οι πληροφορίες μπορούν να αντλούνται από τις διασυνδεδεμένες βάσεις δεδομένων και να αξιοποιούνται κατάλληλα.
______Όμως όπως βλέπουμε στην Εσθονική ΚτΠ ή την Γερμανική ΚτΠ, αυτές φέρουν ήδη και πλινθίο εξ’επαφής και πλινθίο εξ’αποστάσεως (RFID) και χρησιμοποιούνται σε πολλές ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Επίσης η Ευρωπαϊκή Ένωση στις 15 Δεκεμβρίου 2010 στο πλαίσιο της ανακοίνωσής της: «Ψηφιακό Θεματολόγιο: το σχέδιο δράσης για την ηλε-διακυβέρνηση θα διευκολύνει την πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ» ανακοίνωσε:
« - υλοποίηση εφάπαξ ασφαλούς καταχώρισης δεδομένων στην κυβέρνηση (για να μην υπάρχει ανάγκη παροχής των ίδιων πληροφοριών πολλές φορές σε διαφορετικά κλιμάκια της κυβέρνησης)
- ανάπτυξη χρήσης εθνικών ηλεκτρονικών ταυτοτήτων («eID») σε ενωσιακή κλίμακα».
______Κατά συνέπεια και να μην έχει η ΚτΠ στην αρχική της μορφή εξ’ αποστάσεως τσιπάκι (RFID), σίγουρα θα περιέχει σε επόμενη, μεταγενέστερη έκδοση-αναβάθμιση, σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ.
______Όσον αφορά το εξ’ επαφής τσιπάκι, κάθε φορά που θα χρησιμοποιείται η κάρτα, θα καταγράφεται το σημείο στο οποίο χρησιμοποιήθηκε, ο χρόνος και ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιήθηκε σε κάποιο αρχείο κινήσεων (log file). Το ίδιο γίνεται σήμερα και με την πιστωτική κάρτα. Ας δούμε ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε την πληθώρα των πληροφορίων που «ταξιδεύουν» σήμερα μέσα στα δίκτυα των Τραπεζών:
______Στο αρχείο των Τραπεζών καταγράφονται πολλές πληροφορίες. Οι πιστωτικές κάρτες είναι κατά βάση των εταιρειών VISA και MASTERCARD. Όταν ένας καταναλωτής χρησιμοποιήσει κάρτα VISA σε ένα κατάστημα το οποίο έχει μηχάνημα ανάγνωσης (POS) της τράπεζας Χ η οποία εκδίδει μόνο πιστωτικές MASTERCARD τότε η πράξη της αγοράς «περνάει» μέσα από τα συστήματα της Τράπεζας, «στέλνεται» από την Τράπεζα Χ στην VISA στο Λονδίνο, επιβεβαιώνεται η γνησιότητα της κάρτας και η δυνατότητά της να κάνει αγορά, επιστρέφει θετικό μήνυμα στην Τράπεζα Χ από την VISA, και η Τράπεζα Χ δίνει το ΟΚ στο κατάστημα για την συναλλαγή. Το δίκτυο της Τράπεζας Χ δηλ. χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσος με τα κεντρικά της VISA στο Λονδίνο. Εάν η συναλλαγή γίνει με κάρτα MASTERCARD της Τράπεζας Χ τότε η Τράπεζα Χ ελέγχει τη βάση δεδομένων που διαθέτει και απορρίπτει ή εγκρίνει την συναλλαγή.
______Κατ’ αναλογία στο σημείο χρήσης της ΚτΠ, θα καταγράφονται οι πληροφορίες σχετικά με την χρήση της ΚτΠ. Εάν σκεφθεί κανείς ότι μελλοντικά –σύμφωνα με τις δηλώσεις των αρμοδίων– στην ΚτΠ θα ενσωματωθεί και η Κάρτα Αγορών αλλά πιθανώς και άλλες Κάρτες (πχ του Εργαζομένου, Υγείας, του Δημότη και άλλες που δεν γνωρίζουμε ακόμη!) τότε η χρήση της θα είναι συνεχής και τα καθημερινά ηλεκτρονικά ίχνη που θα αφήνει ο πολίτης θα είναι δεκάδες.
Ας δούμε ένα μικρό παράδειγμα χρήσης της Κάρτας:
- Το πρωϊ θα χτυπάμε την ΚτΠ στο λεωφορείο προκειμένου να πληρώσουμε το εισιτήριο για να πάμε στη δουλειά μας. (λόγω ενσωμάτωσης της Κάρτας Αγορών)
- Στη δουλειά μας θα χτυπάμε την ΚτΠ για να μπούμε στο κτίριο. (λόγω ενσωμάτωσης της Κάρτας του εργαζομένου)
- Πιο πριν θα έχουμε χτυπήσει την ΚτΠ για να αγοράσουμε καφέ και σάντουϊτς. (λόγω ενσωμάτωσης της Κάρτας Αγορών)
- Θα χρησιμοποιούμε την ΚτΠ για να μπούμε στο Internet (λόγω αυθεντικοποίησης μέσω ψηφιακής Υπογραφής, λειτουργία της ΚτΠ, δίνεται ήδη ως επιλογή στην Γερμανική ΚτΠ)
- Άλλη μια φορά όλα τα ανωτέρω βγαίνοντας από το internet, βγαίνοντας από το Κτίριο, επιστρέφοντας με το λεωφορείο σπίτι,
- Θα μπορούμε, όσοι θέλουμε και έχουμε εγκαταστήσει τον απαραίτητο εξοπλισμό, να μπαίνουμε στο σπίτι μας χτυπώντας την ΚτΠ.
- Τα ψώνια στο Super Μarket, τα τηλέφωνα που κάνουμε, τα πιστοποιητικά που θέλουμε από τον Δήμο, τις αιτήσεις που κάνουμε στον ΑΣΕΠ, τον μισθό που πληρωνόμαστε από την Τράπεζα, τα διόδια, τα φάρμακά μας, τα εισιτήρια για το γήπεδο, το αεροπλάνο, το πλοίο, όλα θα τα κάνουμε με την ΚτΠ.
- Θα μπορεί το σύστημα να βγάζει στατιστικά με τον Μέσο Όρο Χτυπημάτων της ΚτΠ ανά ημέρα κατά ηλικιακή ομάδα!!! Θα παρακολουθούνται οι πάντες, άνετα, άμεσα με το χτύπημα της Κάρτας τους.
______Συνδυαζόμενα όλα αυτά τα ίχνη αποκαλύπτουν συμπεριφορές, προτιμήσεις, hobbies, ενδιαφέροντα, καθημερινές και έκτακτες δραστηριότητες, θρησκευτικά και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Με λίγα λόγια λειτουργούν ως το τέλειο ηλεκτρονικό φακέλωμα. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται το κάψιμο των χειρόγραφων φακέλων που έγινε πριν μερικές δεκάδες χρόνια. Θα είναι οδυνηρό να διαπιστώσουμε λοιπόν, πως οι αρχές προχώρησαν στο κάψιμο των χειρόγραφων φακέλων, μιας και συνιστούσαν μια απαρχαιωμένη μέθοδο παρακολούθησης και ελέγχου, καθότι έχουν αναπτυχθεί νέες υπερσύγχρονες μέθοδοι. Απλά αυτές οι νέες μέθοδοι «άργησαν» μερικά χρόνια αλλά τελικά ήρθαν...
______Όσον αφορά τα τσιπάκια RFID τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα. Όπως παρουσιάσαμε ανωτέρω, οι πληροφορίες που αναγράφονται σε αυτά «διαβάζονται» από απόσταση. Πόση απόσταση, αυτό εξαρτάται από το είδος του τσιπ. Επίσης η τεχνολογική πρόοδος, κάνει την τεχνολογία του σήμερα να απαξιώνεται με ταχύτατους ρυθμούς αύριο. Ότι φαντάζει με σενάριο σήμερα, αύριο γίνεται πραγματικότητα. Πόσο δύσκολο είναι για παράδειγμα η τεχνολογία παρακολούθησης των σκύλων, μέσω του τσίπ που φέρουν εμφυτευμένο στον σβέρκο τους, να περάσει σήμερα, αύριο, μεθαύριο στην ΚτΠ; Αφού είναι δοκιμασμένη και αποτελεσματική μέθοδος ανεύρεσης χαμένων σκύλων!!! Έχουμε συνειδητοποιήσει τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η δυνατότητα;
______Τέλος ανεξάρητα από το εάν το πλινθίο λειτουργεί εξ'επαφής είτε εξ'αποστάσεως, από την στιγμή που ο πολίτης με την χρήση της ΚτΠ στο πλαίσιο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης αφήνει ηλεκτρονικά ίχνη οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι.
Ας δούμε μερικούς κινδύνους όπως του περιγράφει στο εξαιρετικό του κείμενο ο κος Π.Μαντζούφας, καθηγητής Νομικής στο ΑΠΘ, με τίτλο «Βιομετρία και Βιοπολιτική»:
- Τα δεδομένα αυτά, που μπορεί να αφορούν σε αρνητικά γεγονότα του παρελθόντος, (π.χ παράνομες πράξεις που έχουν παραγραφεί, έκτιση ποινής για ποινικά αδικήματα, καταδικαστικές αποφάσεις για χρέη που τελικά εξοφλήθηκαν, ποινικές κατηγορίες για τις οποίες ο κατηγορούμενος αθωώθηκε κλπ.) γίνονται αντικείμενο αρχειοθέτησης και ηλεκτρονικής επεξεργασίας και διατηρούνται σε τράπεζες πληροφοριών.
- Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να ανασυρθούν σε οποιαδήποτε στιγμή του βίου του ατόμου και να αποτελέσουν μεγάλο πρόσκομμα στην προσπάθεια του να αναπτύξει την προσωπικότητά του. Έτσι το άτομο εγκλωβίζεται σε μια εικόνα του παρελθόντος, από την οποία ενδέχεται να επιθυμεί να απομακρυνθεί και η οποία όμως, ακόμα τον καταδυναστεύει, στερώντας του κάθε αυθορμητισμό.
- Επιπλέον, με την συνεχή επεξεργασία και δημοσιοποίηση γεγονότων από τα αρχεία, το άτομο (ιδίως, το θεωρούμενο ως δημόσιο πρόσωπο) έχει περιορισμένες δυνατότητες να μεταβάλει τις επιλογές του και να αξιοποιήσει ευκαιρίες που του παρουσιάζονται, καθώς ο φόβος της δημοσιογραφικής «υπενθύμισης» αρνητικών στιγμών του παρελθόντος, τον καθηλώνει στην απομόνωση. Με τον τρόπο αυτό παραβλάπτεται η δυνατότητα του ατόμου να απομακρύνεται από σφάλματα του παρελθόντος, και να διεκδικεί την κοινωνική του επανένταξη.
- Ειδικά όταν τα αρχεία προσωπικών δεδομένων συλλέγονται για τις ανάγκες δημοσιογραφικής έρευνας, αποτελούν δηλαδή σύνθεση διάσπαρτων πληροφοριών από ποικίλες χρονικές στιγμές κατά την υποκειμενική κρίση του συλλέκτη τους, οδηγούν συχνά σε μια παραπλανητική συνολική εικόνα του ατόμου(22), η οποία λόγω της δύναμης των ΜΜΕ, υποβάλλεται στο κοινό και προσδιορίζει καθοριστικά την κοινωνική του εικόνα. Έτσι, το άτομο χάνει την δυνατότητα να αυτοπροσδιορίζεται κοινωνικά, να αναπτύσσει με το κοινωνικό του περιβάλλον σχέσεις που να εξαρτώνται από δικές του επιλογές, και να μην μετατρέπεται σε πληροφοριακό δεδομένο από τρίτα πρόσωπα.
- Η σοβαρότητα των ανωτέρω απειλών γίνεται περισσότερο εμφανής και ο κίνδυνος μεγαλύτερος, όταν η αυτόματη καταγραφή και ταξινόμηση των πληροφοριών άγει στην κατηγοριοποίηση των ατόμων με βάση συγκεκριμένα πρότυπα. Η κατάταξη με βάση ένα συγκεκριμένο σύνολο χαρακτηριστικών, ενώ συχνά εξυπηρετεί ανάγκες άσκησης κοινωνικής πολιτικής (π.χ η συμπεριφορά των ασθενών σε σχέση με το ασφαλιστικό σύστημα(23)), συνήθως αποβαίνει το μοναδικό στοιχείο που προσδιορίζει την κοινωνική ταυτότητα του ατόμου, αναγκάζοντας έμμεσα το πληροφοριακά στιγματισμένο πρόσωπο να συμμορφωθεί σε ορισμένο πρότυπο. Έτσι, για παράδειγμα, το ασφαλιστικό ή το συνδικαλιστικό προφίλ του ατόμου αποβαίνει κυρίαρχο στοιχείο της συνολικής του προσωπικότητας τα δε επιμέρους στοιχεία (αρνητικά ή θετικά) αυτού του πορτραίτου, επικαθορίζουν την σχέση του ατόμου με το περιβάλλον του.
______Τι ισχυρίζεται ο κος Μαντζούφας με απλά λόγια; Μας λέει ότι ο άνθρωπος χάνοντας την ιδιωτικότητά του μέσω της διαρκούς και ανελεούς παρακολούθησης του, που είναι δεδομένο ότι μπορεί να γίνεται με την ΚτΠ και θα γίνεται, τότε το άτομο παύει να αυτενεργεί. Τροποποιεί την συμπεριφορά του, προσαρμόζεται, καλουπώνεται μέσα στα πρότυπα των παρακολουθούντων. Αλλάζει στάση ζωής, τυποποιείται, απορρίπτει συνήθειες «μη αρεστές» και υιοθετεί συμπεριφορές που δεν είναι αποδεκτές από τον ίδιο, αλλά είναι αρεστές στο «σύστημα». Στο εκάστοτε σύστημα, το δημοκρατικό, το απολυταρχικό, το κρατικό, το παρακρατικό κ.ο.κ. Που είναι σε αυτή την περίπτωση το αυτεξούσιο του ανθρωπίνου προσώπου; Που είναι η ελευθερία του, η αυτενέργειά του, ο αυθορμητισμός, η δημιουργικότητα, η πρωτοτυπία; Όλα πάνε περίπατο. Δεν ισχυρίζεται κανείς ότι αυτές είναι αυτόματες διαδικασίες. Σήμερα ξεκινάνε με αθώο προσωπείο: εκσυγχρονισμός, εξάλειψη γραφειοκρατίας, εξυπηρέτηση του πολίτη. Που καταλήγουν όμως; Πιο είναι το τίμημα; Τι κόσμο θα παραδώσουμε στις επόμενες γενιές; Όσοι υποστηρίζουν την ΚτΠ, μπορούν να σταθούν μερικά λεπτά και να αναλογιστούν την Ελλάδα, τον κόσμο σε 100 χρόνια από σήμερα. Με την τεχνολογία του μέλλοντος. Αυτή δεν είναι η τέλεια ηλεκτρονική φυλακή στην οποία θα ζουν «ελεύθεροι» οι ηλεκτρονικά μαρκαρισμένοι άνθρωποι;

5. ΔΙΕΘΝΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΙΝΗΜΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΕΤΟΙΩΝ ΚΑΡΤΩΝ (βλ. ΑΓΓΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ κλπ)
______Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον τα ανωτέρω αποτελούν μόνο δικούς μας φόβους ή έχουν διατυπωθεί και από άλλους λαούς. Βεβαίως, εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο αντιλαμβάνονται αυτόν τον κίνδυνο και προσπαθούν να αποτρέψουν την υλοποίηση αυτών των σεναρίων. Πιο χαρακτηριστική από όλες είναι η περίπτωση της Αγγλίας. Δημιουργήθηκε από Άγγλους πολίτες η οργάνωση NO2ID (http://no2id.net) η οποία συστηματικά πολέμησε την εισαγωγή της Αγγλικής Κάρτας του Πολίτη. Στην προκειμένη περίπτωση, όπως μας πληροφορεί το BBC, προς το τέλος του 2009 15.000 κάτοικοι του Manchester είχαν προμηθευτεί την Αγγλική Κάρτα του Πολίτη πληρώνοντας 30 λίρες ο καθένας για να την προμηθευτούν. Η νέα όμως Αγγλική Κυβέρνηση όταν ανέλαβε την εξουσία στις αρχές του 2010, κατήργησε όλο αυτό το πρόγραμμα έκδοσης ηλεκτρονικών ταυτοτήτων, και υποσχέθηκε να καταστρέψει και τις βάσεις δεδομένων που είχαν στο μεταξύ δημιουργηθεί. Μικρή λεπτομέρεια, όσοι πλήρωσαν τις 30 λίρες για την ταυτότητα, με ειδική πρόβλεψη του νόμου που καταργεί τις ηλεκτρονικές ταυτότητες, δεν αποζημιώνονται για τα χρήματα που έδωσαν.
______Στην Γερμανία επίσης, όπως μας πληροφορεί το ειδησιογραφικό πρακτορείο REUTERS, από την 1/11/2010 έχει εισαχθεί στην ζωή των Γερμανών η Γερμανική Κάρτα του Πολίτη. Όμως η έλευσή της προκάλεσε ανησυχία στους Γερμανούς πολίτες, γιατί τους ξυπνάει μνήμες από την εποχή των παρακολουθήσεων της Στάζι και της Γκεστάπο. Ως αποτέλεσμα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των Γερμανών πολιτών που έσπευσαν να προμηθευτούν την παλαιού τύπου ταυτότητα πριν έρθει η 1/11/2010.
______Σύμφωνα με μια μελέτη της DEUTSCHE BANK, Σεπτέμβριος 2010, η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που το 90% των πολιτών της χρησιμοποιεί ηλεκτρονικές ταυτότητες είναι η νεοφώτιστη στην Ευρωπαϊκή Ένωση Εσθονία, μια χώρα 1,3 εκ. πολιτών. Σημαντική είναι η χρήση της στην Ισπανία (40% του πληθυσμού), Βέλγιο (30%) Σουηδία (28%). Πολύ χαμηλά ποσοστά συναντάμε στην Λιθουανία (12%) και Πορτογαλία (12%). Η Φιλανδία έχει περίπου 5% και η Ιταλία 2%. Επίσης σύμφωνα με την ίδια μελέτη πληροφορούμαστε ότι στις περισσότερες χώρες η χρήση της ηλεκτρονικής ταυτότητας είναι προαιρετική: Αυστρία, Βέλγιο, Φιλανδία, Λιθουανία, Σουηδία και Ιταλία.

6. ΑΓΝΩΣΤΟ, ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟ, ΠΙΘΑΝΩΣ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΒΑΘΙΑΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
______Δεν γνωρίζουμε πόσο θα κοστίσει αυτή η διαδικασία. Δεν υπάρχει σαφής προϋπολογισμός. Και να υπάρξει σίγουρα θα ανατραπεί, όπως γίνεται σε κάθε δημόσιο έργο. Αυτό ήταν και ένα βασικό επιχείρημα των Άγγλων ενάντια στην Αγγλική Κάρτα του Πολίτη η οποία και τελικώς αποσύρθηκε από την νέα Κυβέρνηση της Αγγλίας. Θα πρέπει σαφώς να διαχωριστεί το κόστος της οργάνωσης-αναδιοργάνωσης των Δημοσίων Υπηρεσιών από το κόστος για την ΚτΠ. Το πρώτο πρέπει να το αναλάβουμε ως κοινωνία για τα μακροπρόθεσμα οφέλη που θα αποφέρει, στο δεύτερο πρέπει να πούμε όχι.
______Ειδικά για την Ελληνική ΚτΠ μπορεί τελικά να αποδειχθεί το κόστος δυσθεώρητο μιας και θα απαιτήσει, για την έκδοσή της, επιπλέον γραφειοκρατικές ενέργειες τόσο του Δημοσίου όσο και το Ιδιωτικού Τομέα. Δεν πρέπει να παραλείπουμε και το σημαντικό κόστος ενοποίησης των 5 -μέχρι στιγμής- εξαγγελθέντων καρτών (Αγορών, Εργαζομένου, Δημότη, Υγείας-από την ΝΔ- και Πολίτη) σε μια (Κάρτα του Πολίτη). Θα προστεθεί δηλ και η απίστευτα κοστοβόρα και γραφειοκρατική διαδικασία της ενοποίησης των Καρτών.

Συμπέρασμα: Πολλοί συνάνθρωποί μας, εγείρουν την εξής ερώτηση: «Μα και σήμερα εάν θέλουν με παρακολουθούν, με διάφορες εφαρμογές που χρησιμοποιώ στην ζωή μου (βλ κινητό τηλέφωνο, ηλεκτρονικά διόδια, κάρτα εισόδου σε κτίρια, πιστωτική, χρεωστική κάρτα, ηλεκτρονικές αγορές μέσω internet κοκ), δεν καταλαβαίνω γιατί ειδικά στην Κάρτα του Πολίτη πρέπει να πω όχι, ενόσω χρησιμοποιώ όλες τις άλλες συσκευές. Εγώ έχω καθαρή και διάφανη ζωή, δεν με ενδιαφέρει εάν και ποιοι με παρακολουθούν.»
Η απάντηση είναι απλή:
- Μπορεί κάποιος να κυκλοφορήσει χωρίς την ταυτότητά του;
- ΟΧΙ.
- Θα μπορεί να κυκλοφορήσει χωρίς την Κάρτα του Πολίτη;
- ΟΧΙ.
- Μπορεί όμως να κυκλοφορήσει χωρίς το κινητό του;
- ΝΑΙ.
- Μπορεί εάν θέλει να κάνει αγορές με μετρητά;
- ΝΑΙ.
- Μπορεί εάν θέλει να πληρώνει διόδια αντί να έχει την ηλεκτρονική συσκευή πληρωμής διοδίων; ΝΑΙ.
______Η δεσμευτικότητα, η υποχρεωτικότητα, η ταύτιση της Κάρτας του Πολίτη με τον άνθρωπο, η αναγωγή του ανθρώπου σε αριθμό που θα τον υποχρεώνει να αφήνει τα ηλεκτρονικά του ίχνη θελημένα ή αθέλητα σε δεκάδες διασυνδεδεμένες βάσεις δεδομένων καθημερινά, οπότε όλη η ζωή του ανθρώπου θα είναι «διάφανη» σε εξευτελιστικό βαθμό, είναι το πρόβλημα.
Το κινητό εάν θέλω το πετάω και απελευθερώνομαι, την Κάρτα του Πολίτη μπορώ να την πετάξω; ΟΧΙ.  Επειδή μουσκέψαμε από την ηλεκτρονική βροχή και καταιγίδα, πρέπει να πέσουμε στην θάλασσα και να πνιγούμε, είναι δηλαδή μάταιη κάθε περαιτέρω αντίσταση;
______Καιρός είναι να ξυπνήσουν οι ονειροπόλοι της ψηφιακής εποχής για να μην κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας μια εφιαλτική ψηφιακή εποχή.