Τρίτη 26 Απριλίου 2011

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΘΑΥΜΑ! Η ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΆ ΜΑΣ ΚΑΤΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2010

Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ
         ΕΥΕΡΓΕΤΗΘΕΝΤΕΣ:__________________________  3.143  ΠΡΟΣΩΠΑ
         ΠΡΟΣΕΦΕΡΘΗΣΑΝ __________________________15.000 ΜΕΡΙΔΕΣ ΦΑΓΗΤΟΥ
         ΑΞΙΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ ΜΑΣ ___ 3.242.049.85 €

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΘΑΥΜΑ!

     Η Ιερά Σύνοδος με πρόσφατη ανακοίνωσή Της ανέφερε το ύψος των παροχών της Εκκλησίας της Ελλάδος σε κοινωνικές παροχές για το έτος 2010 σε πανελλαδική κλίμακα. Η προσφορά της Εκκλησίας μας σε κοινωνικές παροχές ανήλθε αθροιστικά στο ποσό των 100.000.000 €. Μέσα στο ποσό αυτό εμπεριέχεται και η δική μας ταπεινή προσφορά.
     Εμείς, παίρνοντας αφορμή από την Ανακοίνωση αυτή, θεωρήσαμε αναγκαίο να προβάλουμε σε αριθμούς και σε τοπικό επίπεδο τη δική μας ταπεινή προσφορά προς τον συνάνθρωπό μας μέσα από τις διάφορες δραστηριότητες της Μητροπόλεώς μας.
     Ακόμη και για τους εν Κυρίω Συνεργάτες μας και δι εμέ προσωπικώς, για όλους εμάς, οι οποίοι εκδαπανώμεθα καθημερινώς, εργαζόμενοι για τη δόξα του Κυρίου μας και την ανακούφιση των αδελφών μας, τα μεγέθη αυτά, θεωρούμενα αθροιστικά, μας καταπλήσσουν!
   Eάν μάλιστα αναλογισθούμε την οικονομική κρίση, από την οποία μαστίζεται τώρα πιά η Χώρα μας, ως και την ελαχιστοποίηση των προσόδων των ενοριακώv ιερών Ναών μας, την φορολόγηση της Εκκλησίας, την φορολόγηση των υπέρ της Εκκλησίας Δωρεών και όσα άλλα δυσμενή κατά της Εκκλησίας μέτρα εθέσπισε η παρούσα Κυβέρνηση, τότε πρέπει να παραδεχθούμε, ότι με την βοήθεια του Κυρίου μας κατωρθώσαμε το ακατόρθωτο!
     Δεν πρέπει να διασαλπίζουμε την προσφορά μας. Επειδή όμως με τα νεώτερα δεδομένα της εφαρμοζομένης οικονομικής πολιτικής στραγγαλισμού της Εκκλησίας, την οποία εφαρμόζει η Κυβέρνηση, δεν είμεθα βέβαιοι, ότι θα ξαναφθάσουμε σ’αυτό το ύψος των παροχών προς τους ταλαίπωρους αδελφούς μας, αποφασίσαμε να δημοσιοποιήσουμε τα στοιχεία αυτά, αφ’ενός μεν για να πληροφορηθούν οι καλής προαιρέσεως χριστιανοί μα;ς το τεράστιο έργο της Μητροπόλεώς μας σε κοινωνικού χαρακτήρος παροχές, αφ’ ετέρου δε για να διαπιστώσουν ο επί των Οικονομικών άσπλαγχνος Υπουργός κ. Γ. Παπακωνσταντίνου και οι όποιοι άλλοι Κυβερνητικοί παράγοντες, οι οποίοι εβάλθηκαν να πληγώσουν την Εκκλησία με τα σκληρά κατ΄Αυτής μέτρα τους, ότι τελικά με την δυσβάστακτη φορολογία δεν πλήττεται η Εκκλησία, αλλά ο ίδιος ο Λαός μας, μάλιστα δε τα χαμηλού εισοδήματος κοινωνικά στρώματα! Πότε άραγε οι κρατούντες θα κατανοήσουν, ότι εμείς σαν Εκκλησία όχι μόνο συμπληρώνουμε το Κοινωνικό έργο της Πολιτείας αλλά και το αναπληρώνουμε εκεί όπου η Πολιτεία είναι απούσα! Στα Καλάβρυτα π.χ. η Πολιτεία ΔΕΝ διαθέτει και ΔΕΝ λειτουργεί Γηροκομείο, ούτε και Μονάδα Περιθάλψεως Κατακοίτων! Το έργο αυτό επιτελεί η τοπική Εκκλησία! Ναι, η Εκκλησία, η οποία μόνο γι αυτό έπρεπε και να τιμάται και να στηρίζεται από την Ελληνική Πολιτεία.
     Από τη μια πλευρά είναι η δύσκολη περίοδος της οικονομικής κρίσεως, πού διερχόμεθα. Αυτή Έχει σάν αποτέλεσμα τήν σημαντική πτώση των εσόδων των ενοριακών Ιερών Ναών, φυσικά δε καί της Ιεράς Μητροπόλεως. Γέμισαν τα παγκάρια των ναών μας από τα χάλκινα κέρματα, τα οποία ούτε και οι Τράπεζες δεν τα παραλαμβάνουν!
    Από τήν άλλη πλευρά, παρατηρείται καθημερινά μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των συνανθρώπων μας, πού κτυπούν την πόρτα της Εκκλησίας, διότι αδυνατούν νά ανταπεξέλθουν στίς οικονομικές τους υποχρεώσεις, όπως να πληρώσουν τό ενοίκιο, τούς λογαριασμούς ρεύματος καί νερού ή ακόμη νά εξασφαλίσουν τά βασικά είδη διατροφής καί ενδύσεως. Καθώς κλείνουν οι επιχειρήσεις, πληθύνονται οι στρατιές των ανέργων.
     Όλοι αυτοί λοιπόν καταφεύγουν στην Εκκλησία και ζητούν την αρωγή Της. Γι αυτό παρατηρείται μια αυξανόμενη προσέλευση ολοέν καί περισσοτέρων ενδεών συνανθρώπων μας, οι οποίοι ζητούν την βοήθειά μας. Επί τριάντα τόσα χρόνια ποτέ δεν είπαμε ΕΝΑ όχι! Δυστυχώς από τούδε και εις το εξής αμφιβάλλουμε εάν θα μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την τακτική. Τώρα πια πολλά ΌΧΙ θα ακούωνται, αφού εμειώθησαν και τα έσοδά μας και οι Δωρητές μας!
     Σέ μιά τέτοια περίοδο εθνικής δυστυχίας θάπρεπε νά ενισχυθή ο ρόλος της Εκκλησίας, διότι Αυτή είναι η φτωχομάννα του Λαού μας. Αντιθέτως η άσπλαγχνη κυβερνητική πολιτική επιτίθεται μέ μανία εναντίον της καί επιβάλλει αιματηρούς φόρους, χωρίς νά υπολογίζει ότι τό τελικό τίμημα θά επιβαρύνει τον φτωχό Λαό, που σπεύδει καθημερινώς στην Μάννα Εκκλησία! Εμείς για την ανακούφιση του πόνου και της ανθρώπινης δυστυχίας δημιουργήσαμε και συντηρούμε τόσα Ιδρύματα. Στο Αίγι συντηρούμε τον Οίκο Ευγηρίας «Ο ΑΓ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ» και μια Μονάδα Κατακοίτων! Στα Καλάβρυτα διαθέτουμε το "Καλλιμανοπούλειο Γηροκομείο" και μια δεύτερη Μονάδα Κατακοίτων με 46 κλίνες, σύνολον δε κλινών ΕΚΑΤΟΝ ΕΙΚΟΣΙ (120). Έχουμε επίσης ένα Βρεφονηπιακό Σταθμό με την ονομασία «Τα Αγγελουδάκια», ένα Εστιατόριο μέ τίτλο «τό Στέκι της Αγάπης», ένα Κατάστημα δωρεάν διανομής τροφίμων καί ειδών πρώτης ανάγκης μέ τίτλο «Τό Κελάρι τη Αγάπης». Επίσης τό «Ταμείο Φιλανθρωπίας καί Ευποιΐας» μέ παραρτήματα σέ πολλές Ενορίες, τό «Ταμείον Υποτροφιών», τό «Ευαγές Ταμείον Μητροπολίτου», τό «Ταμείον Εκκλησιαστικής Δράσεως», τό «Internet Caffe», τό Κέντρον Νεότητος «ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ» στο Αίγιο, τό Διεθνές Κέντρον Νεότητος «ΤΟ ΟΡΑΜΑ» στα Καλάβρυτα, τή Σχολή Αγιογραφίας στο Αίγιο, μία Σχολή Βυζαντινής Μουσικής στό Αίγιο καί μία στά Καλάβρυτα, το Κέντρο Πνευματικής περισυλλογής (spiritual retreats) στα Καλάβρυτα καί μερικές ακόμη άλλες δραστηριότητες.
     Παραθέτουμε λοιπόν στήν αγάπη σας τα αναλυτικά στοιχεία όλης αυτής της δραστηριότητος, όπως αυτά υποβλήθηκαν στήν Ιερά Σύνοδο, τα οποία και καταδεικνύουν τήν Φιλανθρωπική προσφορά της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως συνολικά κατά τό έτος 2010. Ας είναι δοξασμένο το όνομα του Κυρίου μας, διότι εμπιστεύθηκε σ’εμάς τους αναξίους και αμαρτωλούς δούλους Του το σωστικό αυτό έργο της Εκκλησίας.
_______Ιδού λοιπόν αναλυτικώτερον τα στοιχεία της ταπεινής προσφοράς μας:
____Ονομασία Τομέως_____Ωφεληθέντα άτομα_____Δαπανηθέν ποσόν                                       

1. ΓΕΝ. ΦΙΛΟΠΤΩΧΟΝ ΤΑΜΕΙΟΝ_______________1828__________________85.042,51 €
      
2. ΔΥΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΑ και 2 ΜΟΝ. ΚΑΤΑΚΟΙΤΩΝ______110_______________2.573.028,80

3. ΙΔΡΥΜΑ ΑΓΩΓΗΣ και ΑΡΩΓΗΣ ΛΑΛΑΒΡΥΤΩΝ______220________________236.854,07 €

 4. ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ "ΤΟ ΟΡΑΜΑ"__________________158________________45.436,27 €

5. ΤΟ ΚΕΛΑΡΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ______________________649_______________11.199,19 €

6. ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ______________ΜΕΡΙΔΕΣ 15.000_______________49.337.28 €

7. ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ___________________48_______________186.372,00 €

8. ΣΧΟΛΕΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ_______________130________________27.388,55 €

9. ΛΟΙΠΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ________________________________________27.391,18 €

ΓΕΝΙΚΟΝ ΣΥΝΟΛΟΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΕΤΟΥΣ 2010_____________3.242.049,85 €

Ας δοξάσωμεν το όνομα του Αναστάντος Χριστού!
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΈΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
Αίγιον, Πάσχα 2011