Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΙΛΩΝ ΜΑΣ ΠΡΟΣΩΠΩΝ

ΕΝΑ ΑΛΛΟ ΑΙΓΙΟ ΚΟΙΜΑΤΑΙ ΕΚEΙ ΨΗΛΑ......

.....ΣΤΟ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ!


_________Εκεί  ψηλά, στην άκρη του Αιγίου, βρίσκεται το «άλλο» Αίγιο! Μια ολόκληρη πολιτεία κοιμάται! Είναι οι γονείς μας (και οι δικοί μου εκεί αναπαύονται), τα αδέλφια μας, τα παιδιά μας, οι Άρχοντές μας, οι πλούσιοι και οι φτωχοί, οι επώνυμοι και οι μη, οι δίκαιοι και οι αμαρτωλοί, όλοι είναι εκεί ψηλά! Ή μάλλον το σαρκίο τους, το φόρεμα αυτό της ψυχής, το σώμα τους, είναι εκεί! Οι ψυχές τους αναπαύονται στα ουράνια δώματα! Κοιμούνται, επί του παρόντος βέβαια, και αναμένουν! Αναμένουν το σάλπισμα του Αγγέλου, οπότε «αναστήσονται οι νεκροί και εγερθήσονται οι εν τοις μνημείοις», καθώς επαγγέλλεται η Εκκλησία μας. Ο εκ νεκρών Αναστάς Χριστός  μας, «θανάτω θάνατον πατήσας», «πρωτότοκος των νεκρών εγένετο»!
__________Εμείς, λοιπόν, κάθε χρόνο κατά την ημέρα της εορτής των  Αγίων Πάντων, (στις 10 Ιουνίου εφέτος), ανηφορίζουμε εκεί ψηλά και προσευχόμεθα για την ανάπαυση των ψυχών τους.  Καθώς μας ελέησε ο Πανάγαθος Θεός, από την αρχή της αναλήψεως των ποιμαντικών μας καθηκόντων, καθιερώσαμε να τελείται εκεί υπαίθρια η θεία λειτουργία, η οποία μάλιστα έτυχε της απολύτου αποδοχής από το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Επισκοπής μας.
_________Μπορείτε, λοιπόν, να δείτε εκεί τους χριστιανούς μας να είναι διασκορπισμένοι στα μνήματα γύρω-γύρω και να προσεύχονται  δίπλα στον τάφο των προσφιλών του έκαστος. Έτσι ζωντανεύουμε και βιώνουμε αυτό, όπου γίνεται σε κάθε θεία λειτουργία:  στο άγιο Δισκάριο αντιπροσωπευτικά υπό την μορφή των ψιχίων («μερίδες» αποκαλούνται στην εκκλησιαστική ορολογία  ή κοινώς «ψίχουλα», αυτά δηλ. που ο ιερεύς τοποθετεί στο άγιο Δισκάριο, όταν μνημονεύει τα ονόματά μας από τα χαρτάκια, που φέρουν οι πιστοί μαζί με το πρόσφορο στην Εκκλησία, ώστε κάθε όνομα να αντιπροσωπεύεται από μία μερίδα) ευρίσκονται όλοι ζώντες και τεθνεώτες, μπροστά από τον Αμνό του Θεού, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, ο δε λειτουργός ιερεύς ίσταται στο μέσον ως μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων!
Το άγιο Δισκάριο-σχηματική απεικόνιση
__________Κάπως έτσι στο Κοιμητήριο παριστάμεθα  όλοι μαζί, ζώντες και τεθνεώτες,  και υλοποιούμε αυτό που συμβολικά γίνεται στο άγιο Δισκάριο. Όλοι μαζί, κλήρος και λαός, δίκαιοι και αμαρτωλοί, κυκλώνουμε το φρικτό Θυσιαστήριο, δηλ. την Αγία Τράπεζα, και, μπροστά στον Σωτήρα Χριστό, προσφέρουμε την αναίμακτη θυσία για την σωτηρία της ψυχ[ης μας.
____________Μετά τον καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων ο  λειτουργός ιερεύς, ο διάκονος κλπ. μεταλαμβάνουν  των Αχράντων Μυστηρίων. Ακολούθως ο ιερεύς τοποθετεί τις μερίδες όλων, ζώντων και νεκρών, μέσα στο Άγιο Ποτήριο και λέγει: «απόπλυνον, Κύριε, τα αμαρτήματα των ενθάδε μνημονευθέντων δούλων Σου  τω Αίματί Σου των Αγίω» και μας βαπτίζει όλους μέσα στο σωστικό Αίμα του Χριστού μας! Αυτό είναι το μεγαλείο της Ορθοδοξίας μας!
__________Ανεβαίνουμε λοιπόν εκεί ψηλά στο Κοιμητήριο και ζωντανεύουμε ό,τι συμβολικώς υπάρχει επάνω στο άγιο Δισκάριο! Συγκροτούμεθα δηλ. ως Σώμα Χριστού. Εκεί λατρεύουμε τον μόνο Αληθινό Θεό και τον Μονογενή Υιό Του, τον Σωτήρα του κόσμου Χριστό! Εκεί παρίσταται αοράτως και το Άγιο Πνεύμα, το Οποίο τελεσιουργεί τα ιερά Μυστήρια! Εκεί παρίσταται όλη η Εκκλησία! Τα Μέλη της «στρατευομένης Εκκλησίας», δηλ. εμείς οι ζώντες, αλλά και της «θριαμβεύουσας Εκκλησίας» δηλ. οι τεθνεώτες! Στο τέλος τελείται πάνδημο Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων αδελφών μας.
_________Όχι μόνον το θέαμα, αλλά και τα βιώματα είναι μοναδικά! Μερικές φωτογραφίες από τη ημέρα εκείνη σας παραδίδουμε με το σημερινό σημείωμά μας.
Αίγιον, 19 Ιουνίου 2012
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ Ο ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΜΑΣ κ. ΤΑΚΗΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ

Άγιοι Πάντες, Κοιμητήριον Αιγίου 2012

Ο κηρύξας τον Θείο Λόγο - Αρχιμανδρίτης π. Ιερώνυμος Κάρμας
 -Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Μεγ. ΣπηλαίουΟ Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Θεοδωρακόπουλος
 και μια από τις τυχερές του Κληροδοτήματος  "ΤΣΙΓΚΡΗ".


Τρισάγιον στη μνήμη του μακαριστού
Μητροπολίτου Σηλυβρίας κυρού Αιμιλιανού Τιμιάδη
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:


ΙΕΡΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΝΑΟΣ                Αίγιο 19 Ιουνίου 2012
ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ  ΑΙΓΙΟΥ


Δ Ε Λ Τ Ι Ο     Τ Υ Π Ο Υ

            Από τον τομέα νεότητας του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Φανερωμένης ) Αιγίου  διοργανώνεται εορτή για τη λήξη της εφετινής περιόδου των Κατηχητικών Σχολείων. 
             Η εορτή θα λάβει  πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή 24 Ιουνίου 2012 και ώρα 7 και μισή το απόγευμα στον προαύλιο χώρο του Ναού (πλατεία Φανερωμένης) και θα συμμετέχει και τμήμα του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου.
               Παράκληση να την παρακολουθήσετε.


                                                    Ο Υπεύθυνος του Τομέα Νεότητας
                                                                     Του Ναού
                         ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΣ π. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ.....
Το Σάββατο 16-06-12 στο χώρο που στεγάζεται η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας η αξιότιμη επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, κατόπιν εξετάσεων, απένημε 6 Πτυχία και 2 Διπλώματα Βυζαντινής Μουσικής σε σπουδαστές της Σχολής.
Η επιτροπή μετέφερε την ικανοποίηση της για την άριστη εικόνα της Σχολής προς στον Σεβ. Μητροπολίυη κ. Αμβρόσιο και ιδιαίτερα για τους άξιους καθηγητές κ. Βασίλειο Μπίκο και κ. Βασίλειο Ζήσιμο.

Τάκης Σπηλιόπουλος


ΦΩΤΟ : Η εξεταστική επιτροπή του Υπ. Πολιτισμού, οι υπεύθυνοι της σχολής και οι εξεταζόμενοι σπουδαστές.