Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΠΛΑΤΑΝΙΩΤΙΣΣΑ

ΑΠΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ


ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ 
ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΕΣΙΟ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


Με λαμπρότητα τελέστηκε σήμερα η πανήγυρις για το γενέσιο της Υπεραγίας Θεοτόκου στον Ιερό και μοναδικό χώρο της Παναγίας της Πλατανιώτισσας στο ομώνυμο χωριό των Καλαβρύτων
Πάνω από 2.000 προσκυνητές προσήλθαν στον Ιερό χώρο και προσευχήθηκαν στην Χάρη της. Της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ.κ. Αμβρόσιος, συπροσευχομένων του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγάλου Σπηλαίου πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμου, που κύρηξε και τον Θείο Λόγο, ο Αρχιμανδρίτης του Μ. Σπηλαίου Καλλίνικος, και Ιερείς της Μητροπόλεως μας.

Παραβρέθκαν μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ. Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Λαζουράς, οι τ, Βουλευτές Κατσικόπουλος, Παπαδόπουλος και Νταβλούρος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Αγγελόπουλος, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, ο τ. Γ.Γραμματέας του Υπ. Δικαιοσύνης κ. Τσιγκρής, εκπρόσωποι Συλλόγων και φορέων.

Το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας της Πλατανιώτισσας
Το Ιερό Προσκύνημα της «Παναγίας της Πλατανιώτισσας» βρίσκεται στον οδικό άξονα Καλαβρύτων – Αιγίου μέσω Πτέρης, σε απόσταση 30 χιλιόμετρα από την πόλη των Καλαβρύτων.
Σε μια καταπράσινη τοποθεσία της κοιλάδας του Κερυνίτη, με άφθονα και κρύα νερά, βρίσκεται το εκκλησάκι της «Παναγίας της Πλατανιώτισσας» που έχει σχηματιστεί μέσα στο κοίλωμα (κουφάλα) ενός τεράστιου πλατάνου, ο οποίος προήλθε από τρία πλατάνια που φύτρωσαν μαζί, και με την πάροδο του χρόνου ενώθηκαν και δημιούργησαν το αξιοθαύμαστο αριστούργημα της φύσης.
Το ιστορικό αυτό πλατάνι έχει ύψος 25 μ. περίπου, περίμετρο στη βάση του 16 μ. και στο μέσο του 12,65 μ. και έχει χωρητικότητα 20 ατόμων. Υπάρχει ένα μικρό τέμπλο με δυο κίονες οι οποίοι σχηματίζουν την Ωραία Πύλη.
Η εικόνα της Παναγίας της «Βρεφοκρατούσας» είναι αποτυπωμένη πάνω στο πλατάνι, σε ύψος 3 μέτρων από το έδαφος στο εσωτερικό του κοιλώματος. Κατά την παράδοση η εικόνα αποτυπώθηκε στον πλάτανο στα χρόνια της εικονομαχίας, όταν μοναχοί του Μεγάλου Σπηλαίου για να σώσουν την εικόνα της Παναγίας της «Βρεφοκρατούσας», τη μετέφεραν από τόπο σε τόπο και έτσι διανυκτέρευσαν ένα βράδυ στο χωριό Κλαπατσούνα (όπως λεγόταν τότε), μέσα στο φυσικό κοίλωμα του πλατάνου. Το πρωί όταν πήραν την εικόνα για να συνεχίσουν το δρόμο τους είδαν έκπληκτοι το αποτύπωμά της στον κορμό του δέντρου, στην τοποθεσία που την είχαν ακουμπήσει. Έτσι ονομάστηκε «Παναγία η Πλατανιώτισσα», όνομα που πήρε αργότερα και το ίδιο το χωριό.
Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο χωριό και να γευθεί υπέροχο παραδοσιακό φαγητό με θέα το ποτάμι, στις τρεις ταβέρνες που λειτουργούν όλο τον χρόνο.


Αναδημοσίευση από τον ιστότοπο www.kalavrytanews.com