Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Ο ΘΕΟΣ ΤΙΜΩΡΕΙ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ

ΑΠΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΕ ΚΥΡΙΑΚΗ


Κάποιος Γέροντας που κατοικούσε στα περίχωρα της Νικόπολης, άφησε κληρονομιά στον Αββά Γελάσιο το κελλί του και το ελαιοπερίβολο τριγύρω του.

Ένας όμως γεωργός που συγγένευε με τον μακαρίτη το Γέροντα, παρουσιάσθηκε στον Βακάτο, τον προεστό της Νικόπολης, και του ζήτησε να πάρει στη κατοχή του τον τόπο, επειδή αυτός ήταν ο νόμιμος κληρονόμος. Ο Βακάτος λοιπόν, στην αρχή, ζήτησε από τον Αββά Γελάσιο να παραδώσει και να γυρίσει πίσω στο γεωργό τη κληρονομιά που πήρε. Επειδή όμως αυτός δεν το παραδέχθηκε, και δεν ήθελε να δώσει Εκκλησιαστικό τόπο σε άνθρωπο κοσμικό, εκείνος δοκίμασε να το επιτύχει με τη βία. Κι’ όταν είδε πως ο Γελάσιος είχε φωνάξει αγωγιάτες, για να του μεταφέρουνε με τα ζωντανά τους τον ελαιόκαρπο που είχε μαζέψει από το κτήμα, πήγε και τα ξεφόρτωσε την ώρα που ήταν έτοιμα να φύγουν, και κουβάλησε το φόρτωμα στο σπίτι του, αφήνοντας τα ζωντανά ελεύθερα και βρίζοντας τους αγωγιάτες τους. Ο δε μακάριος Γέροντας για μεν τον καρπό δεν αντέδρασε καθόλου· με κανένα όμως τρόπο δεν του παραχωρούσε την κυριότητα του τόπου.

Έβρασε λοιπόν από το θυμό του ο Βακάτος και σκέφθηκε να κάνει αναφορά και δικαστήριο εναντίον του Γέροντα. Κι’ επειδή είχε κι’ άλλες δουλειές, ξεκίνησε για την Κων/πολη. Και ταξιδεύοντας από στεριά, θέλησε να ξεκόψει και να παρεκκλίνει λίγο από το δρόμο του, για να πάει στη Μάνδρα, να προσκυνήσει και να πάρει την ευχή του αγίου Συμεών, γιατί είχε ακούσει να λένε πολλά γι’ αυτόν, και ήθελε να τον δει.

Όταν λοιπόν ο μακάριος Συμεών τον είδε από το στύλο του ψηλά να πλησιάζει, τον ρώτησε· 
– Ποίος είσαι του λόγου σου; και για πού, με το καλό; Κι’ εκείνος του απάντησε. – Κατάγομαι από την Παλαιστίνη και πηγαίνω στην Κων/πολη.
 Κι’ ο Άγιος του είπε·
 – Για ποίο λόγο το κάνεις το ταξίδι αυτό; 
Κι’ ο Βακάτος  είπε·
 – Για πολλά ζητήματα και πολλές μου ανάγκες. Και με τις ευχές της Αγιοσύνης σου, έχω τη βεβαιότητα ότι , θα τα ταχτοποιήσω και πως θα ξαναγυρίσω να μου ξαναδώσεις την ευχή σου.

Και του απάντησε ο μεγάλος Άγιος·
 – Γιατί μου κρύβεις την αλήθεια; και γιατί δεν μου λες, ανόητε, πως ταξιδεύεις για την παρανομία σου, και με σκοπό να βλάψεις τον άνθρωπο του Θεού; Να ξέρεις όμως πως δεν θα σου βγει σε καλό το ταξίδι σου, και πως δεν θα ξαναδείς πλέον το σπίτι σου. Αν θέλεις λοιπόν ν’ ακούσεις τη συμβουλή μου, να φύγεις αμέσως από εδώ και να γυρίσεις πίσω, και να πας να τον βρεις, μετανοιωμένος, και ίσως να τον προλάβεις ακόμη ζωντανός..

Κι’ αμέσως τον Βακάτο τον έπιασε τρέμουλο και πυρετός. Τον βάλανε λοιπόν επάνω σ’ ένα φορείο, και βιάζονταν να φτάσουν στην Νικόπολη. Δεν πρόλαβαν όμως, γιατί πέθανε στο δρόμο και δεν πρόφθασε, όπως του προφήτεψε ο Άγιος, να ξαναδεί το σπίτι του…

Πηγή:http://www.diakonima.gr
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ "ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΒΑΣΕΙΣ" ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:
ΕΠΙΛΟΓΗ ΘΕΜΑΤΩΝ
Πρωτ.  Βασίλειος Γιαννακόπουλος

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ-ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
Πρεσβυτέρα Νικολίτσα Γκοτσοπούλου

ΓΕΝΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ
+ ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~