Κυριακή 25 Μαρτίου 2012

25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 - Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ

ΜΙΑ ΠΟΝΕΜΕΝΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ!

___________Με πόνο ατενίζουμε σήμερα τα γεγονότα. Η καρδιά μας πλημμυρίζει από ευγνωμοσύνη πρός τον Πανάγαθο  Θεό, διότι μας ξαναχάρισε την ελευθερία έπειτα από τετρακοσίων χρόνων δουλεία στους Τούρκους, τους αιώνιους αυτούς εχθρούς μας! Η καρδιά μας εγνωμονεί επίσης τους αγωνιστές της ελευθερίας! Νοιώθουμε υπερηφάνεια, όταν αναλογιζόμεθα ποίων Ηρώων είμεθα απόγονοι! Ιδιαίτερα ως Κληρικοί αισθανόμεθα υπερηφάνεια όχι για την προσφορά της Εκκλησίας στο υπόδουλο Γένος, αλλά και για τον πρόσθετο λόγο, ότι κορυφαίοι παράγοντες της Εκκλησίας τότε πρωτοστάτησαν στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα! 
__________Αλλά παρά ταύτα η ψυχή μας κυριεύεται από πόνο, όταν αττείζουμε την σύγχρονη πραγματικότητα. Οι δηθεν "φωτισμένοι" Πολιτικοί ταγοί των τελευταίων ετών, με διάφορα προσχήματα και με διαφορετικές κάθε φορά μεθόδους,  φρόντισαν να μας μαράνουν την εθνική μας υπερηφάνεια. Και τελικά ανέβασαν πιό ψηλά τήν έπέτειο  του Πολυτεχνείου από την εποποιϊα του 1821! Και να σκεφθήτε, ότι η γενεά του Πολυτεχνείου είναι αυτή, που κατέστρεψε την νεώτερη Ελλάδα! 'Επειτα οι κυρίες Διαμαντοπούλου, Δραγώνα, Ρεπούση και το σύστημά τους κατώρθωσαν τα ακατόρθωτα! Πάει πια το εθνικό φρόνημα! Τώρα πιά τά πράγματα έγιναν χειρότερα! Στις παρελάσεις ο Ελληνικός Λαός, για να αποδοκιμάσει το αποτυχημένο Πολιτικό Σύστημα, αποδοκιμάζει τους Πολιτικούς Ταγούς, τους στολίζει με την κλασσική ελληνική "μούντζα" καί τούς περιλούει με τα γιαούρτια, τους υποδέχεται πετώντας τους αυγά! 
___________Απερίφραστα αποδοκιμάζουμε όλους αυτούς τούς τρόπους συμπεριφοράς. Μακάρι να μη επαναληφθούν εφέτος! 
___________Σαν μια αντίδραση πρός όλα αυτά, δηλ. το Πολιτικό Σύστημα, που μάρανε το εθνικό φρόνημα, τους διαφωτιστές τύπου των κυριών Δραγώνα-Ρεπούση, τους Έλληνες, οι οποίοι κατά την ώρα της παρελάσεως αποδοκιμάζουν τους Πολιτικούς Ηγέτες, επιχειρούμε  σήμερα να ξαναγυρίσουμε τη σκέψη μας στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου εκείνης. 
__________Παραδίδουμε στην προσοχή σας στην Γαλλική εφημερίδα "LE CONSTITUTIOΝNEL" των Παρισίων με ημερομηνία 6ης ΙΟΥΝΊΟΥ 1821, στα Γαλλικά βέβαια (μεταφράζεται Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΣ). Στη συνέχεια σας παραδίδουμε την ελληνική μετάφραση του κειμένου, που 'έγινε για λογαριασμό μας από τόν Αιγιώτη καθηγητή κ. Ανδρέα Βελισσαρίου. (Αμφότερα τα κείμενα έχουν έκδοθή από τήν Ιερά Μητρόπολή μας, διατίθενται δε διά του βιβλιοπωλείου μας).

__________Με το κείμενο αυτό επιλύονται ωρισμένα ιστορικά ψεύδη. Να μερικά απ' αυτά:
  1. Δεν είναι μύθος η ορκομωσία των Αγωνιστών του 1821 στην Αγία Λαύρα από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό! Η ανταπόκριση από την Ελλάδα που καταχωρίζεται στην Γαλλική εφημερίδα "LE CONSTITUTIOΝNEL" στις 6 Ιουνίου 1821 είναι αμάχητο τεκμήριο! Δεν είναι κατασκευασμένο αποδεικτικό στοιχείο! Στο κείμενο αυτό συντρίβονται όλοι οι διαστρεβλωτές της ιστορίας, κόκκινοι, πράσινοι, γαλάζιοι κλπ. αριστεροί, όλοι οι υπηρέτες του ισρτορικού ψεύδους.
  2. Δεν είναι μύθος, λοιπόν, επειδή στην εφημερίδα αυτή δημοσιεύεται η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ του Παλαιών Πατρών Γερμανού "η οποία εξεφωνήθη εντός της Μονής των Αδελφών της Λαύρας του όρους Βελιά τήν 8ην (20ήν) Μαρτίου 1821".Το όρος Βελιάς υψώνεται μέχρι σήμερα απέναντι από την Μονή της Αγίας Λαύρας.
  3. "Αύριο, λέγει ο Π.Π. Γερμανός, θα πορευθούμε να ελεθυθερώσουμε την Πάτρα"! Και σε απόδειξη αυτού στα Καλάβρυτα κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου εορτάζουμε την απελευθέρωση της πόλεως των Καλαβρύτων! 
  4. Επομένως άνετα επιλύεται και το ζήτημα της Καλάμάτας! Εδώ στα Καλάβρυτα ο Π. Π. Γερμανός επρόλαβε τους αγωνιστές της Καλαμάτας. Όλοι τότε ήσαν έτοιμοι να αρχίσουν τον αγώνα! Κάπου λοιπόν θα γινόταν η αρχή. Κι αυτή έγινε στην ιστορική Μονή της Αγ. Λαύρας! Έτσι καταγράφηκε και στη συνείδηση του Λαού μας, τότε που δεν υπήρχαν οι τηλεοράσεις καί όλοι οι άλλοι παράγοντες του δημοσίου βίου, όσοι εκ συστήματος διαστρεβλώνουν  την ιστορία.
  5. Θαυμάστε επ ευκαιρία και το ευρύ πνεύμα του Π. Π. Γερμανού. Στούς Αγωνιστές παρέχει την άδεια να μη τηρήσουν την νηστεία της Μεγάλης Σαρακοστής, για να φάνε καλά και να δυναμώσουν εν όψει της Μεγάλης Μάχης που θα έδιδαν τήν εππομένη ημέρα για την απελευθέρωση της πόλεως των Πατρών, της πόλεως του Πρωτοκλήτου Αποστόλου Αγ. Ανδρέου. "Αύριον, ακολουθούντες τον Σταυρόν, θα βαδίσωμεν προς αυτήν την πόλιν των Πατρών, της οποίας η γη είναι ηγιασμένη από το αίμα του ενδόξου Μάρτυρος Αποστόλου Αγίου Ανδρέου. Ο Κύριος θα εκατονταπλασιάση το θάρρος σας. Ίνα δε προστεθούν εις υμάς αι αναγκαίαι δια να αναζωογονηθήτε δυνάμεις, σας απαλλάσσω από την νηστείαν της Τεσσαρακοστής, την οποίαν τηρούμεν".

________Ας αφήσουμε, λοιπόν, τη μιζιέρα της καθημερινότητος για να λουσθούμε μέσα στο μεγαλείο της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821.
________Τελειώνοντας, δανείζομαι από την "ΕΣΤΙΑΝ" της      Δευτέρας 19/3/2012 τα ακόλουθα σημαντικά λόγια, με τα οποία επισφραγίζει το άρθρο του ο κ. Χριστοφ. Ματιάτος. "Ας ελπίσουμε πως στις μέρες που περνάμε (και δεν θα είναι μόνον μέρες), θα αποφύγουμε να ευτελίσουμε και πάλι μια επέτειο άξια σεβασμού, μια κληρονομιά πολύτιμη, ικανή να δώσει εγκαρτέρηση, ελπίδα, θάρρος.
Αίγιον, 25 Μαρτίου 2012
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ 
Σημ. Η Διακήρυξη του Π. Π. Γερμανού δημοσιεύεται σε ειδικό Δίπτυχο, καθώς επίσης και στο Βιβλίο "ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ" από τις Εκδόσεις της Ιεράς Μητροπόλεως. Διατίθεται επίσης και ο πίνακας "Ορκομωσία των Αγωνιστών" από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό  σε μεταξοτυπία και ειδικό κάδρο. Ζητήστε τα στο βιβλιοπωλείο μας "Βιβλίο καί Είκόνα", τηλ. 26910 29333

KAI H MEΤΑΦΡΑΣΗ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΙΣ

ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ ΓΕΡΜΑΝΟΥ

ΕΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΠΑΡΙΣΙΩΝ LE CONSTITUTIONNEL

JOURNAL DU COMMERCE, POLITIQUE ET LITTERAIRE

ΠΑΡΙΣΙ 6 ΙΟΥΝΙΟΥ 1821

«ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΝ-ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ»

Διακήρυξις του Γερμανού, Εξάρχου της πρώτης κατά την τάξιν Αχαΐας, Αρχιεπισκόπου Πατρών, προς τον Κλήρον και τους πιστούς της Πελοποννήσου, η οποία εξεφωνήθη εντός της Μονής των Αδελφών της Λαύρας του όρους Βελιά την 8ην (20ην) Μαρτίου 1821

«Πολυαγαπημένοι μας αδελφοί, ο Κύριος, ο οποίος ετιμώρησε (ενν. διά της υποδουλώσεως εις τον κατακτητήν) τους πατέρας μας και τα τέκνα των, σας αναγγέλλει διά του στόματός μου το τέλος των ημερών των δακρύων και των δοκιμασιών. Η φωνή Του είπε ότι θα είσθε ο στέφανος του κάλλους Του και το διάδημα της Βασιλείας Του. Η αγία Σιών δεν θα παραδοθή πλέον εις την ερήμωσιν (Ησαΐα, 62,3). Ο ναός του Κυρίου, ο οποίος εβεβηλώθη, ωσάν ένας άθλιος χώρος, τα σκεύη της δόξης, τα οποία εσύρθηκαν εις τον βούρκον (Α Μακαβ. 2, 8-9), θα γίνουν καταιγίς! Η άβυσσος την άβυσσον επικαλείται (Ψαλμ. 41,8) η παλαιόθεν (δηλ. η εγνωσμένη) ευσπλαγχνία του Κυρίου (Θρήνοι Ιερεμίου 5,1) θα επισκιάση τον Λαόν Του.
Η φυλή των Τούρκων υπερέβη το μέτρον των ανομιών, η ώρα του καθαρμού έφθασε, συμφώνως προς τον λόγον του Αιωνίου: «να πετάξης έξω, να διώξης, τον σκλάβον και τον υιόν του» (Γενεσ. 21,10). Να είσθε, λοιπόν, αγαπημένοι, ω γένος των Ελλήνων, φυλή Ελληνική, (ενν, καθώς είσθε) δύο φορές δοξασμένοι από του Πατέρες σας, οπλισθήτε με τον ζήλον του Θεού, έκαστος εξ υμών ας ζωσθή την ρομφαίαν του, διότι είναι προτιμώτερον να αποθάνη τις με τα όπλα ανά χείρας, παρά να καταισχύνη τα ιερά της Πίστεώς του και την Πατρίδα του (Ψαλμ. 44,4). Εμπρός λοιπόν «ας συντρίψωμεν τα δεσμά, τον ζυγόν ο οποίος επικάθηται επί την κεφαλήν μας» (Ψαλμ. 2,3), διότι είμεθα οι κληρονόμοι του Θεού και οι συγκληρονόμοι του Ιησού Χριστού (Ψαλμ. 8,17).
Οι άλλοι, και όχι εμείς οι Ιερωμένοι (κατά λέξιν: εκτός του Ιερατείου σας), θα σας ομιλήσουν διά την δόξαν των προγόνων σας. Εγώ όμως θα σας επαναλάβω το όνομα του Θεού, προς τον Οποίον οφείλομεν αγάπην ισχυροτέραν και από τον θάνατον (Άσμα Ασμάτων 8,6).
Αύριον, ακολουθούντες τον Σταυρόν, θα βαδίσωμεν προς αυτήν την πόλιν των Πατρών, της οποίας η γη είναι ηγιασμένη από το αίμα του ενδόξου Μάρτυρος Αποστόλου Αγίου Ανδρέου. Ο Κύριος θα εκατονταπλασιάση το θάρρος σας. Ίνα δε προστεθούν εις υμάς αι αναγκαίαι δια να αναζωογονηθήτε δυνάμεις, σας απαλλάσσω από την νηστείαν της Τεσσαρακοστής, την οποίαν τηρούμεν.

Στρατιώται του Σταυρού, ότι καλείσθε να υπερασπισθήτε, είναι αυτό τούτο το θέλημα του Ουρανού! Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος να είσθε ευλογημένοι και συγκεχωρημένοι από πάσας τας αμαρτίας σας».