Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΚΥΠΡΟ


ΕΥΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!
_____Με χαρά, όταν μας εζητηθη από τόν Σεβ. Μητροπολίτη Τριμυθούντος κ. Βαρνάβας, χορηγήσαμε τήν ευλογία μας νά μεταφερθούν στη μαρτυρική Κύπρο μας τά "Άχραντα Πάθη", που φυλάσσονται στην παλαίφατη Ιερά Μονή Ταξιαρχών, τώρα δε ευρίσκονται ήδη εκεί εις προσκύνησιν.  Από την ιστοσελίδα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου δανειζόμεθα το παρακάτω ρεπορτάζ. Ο Κύριός μας ας προστατεύει το λαό Του στο σκλαβωμένο αυτό νησί και ας του χαρίσει σύντομα την ελευθερία του. 
  Αίγιον, 16 Μαρτίου 2012 
+ Ο ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ
*************

Τα «Άχραντα Πάθη» για πρώτη φορά στην Κύπρο.
Θα φιλοξενηθούν από τις 15 έως τις 22 Μαρτίου 2012.

Προσκαλείστε στην έλευση του μοναδικού κειμηλίου «Άχραντα Πάθη» από την Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας Ελλάδος, για το διάστημα 15 μέχρι 22 Μαρτίου 2012, που θα φιλοξενήσει ο Μητροπολιτικός Ναός Παναγίας Ευαγγελιστρίας στο Δάλι.
Τα «Άχραντα Πάθη» ως ανεκτίμητος θησαυρός για την Ορθόδοξη Εκκλησία έρχονται για πρώτη φορά στην Κύπρο και περιλαμβάνουν τεμάχια του Τιμίου Ξύλου, του Σπόγγου, της Χλαμύδας, του Ακάνθινου Στεφάνου και Λίθους από τον Πανάγιο Τάφο του Κυρίου μας.

*****************************************************************
Τα Άχραντα πάθη του Ιησού έρχονται στο Δάλι
του Λουκά Πάρπα
       Για πρώτη φορά στην Κύπρο τα Άχραντα Πάθη. Μέρος από το τίμιο Ξύλο, τον Ακάνθινο στέφανο, το σπόγγο και τη χλαμύδα του Ιησού Χριστού, καθώς και μέρος από την πλεξίδα του Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, μεταφέρονται και θα βρίσκονται στον Μητροπολιτικό Ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας στο Δάλι από τις 15 - 22 Μαρτίου 2012, όπου θα μπορούν οι πιστοί να προσκυνήσουν τα Άχραντα Πάθη του Ιησού Χριστού, που για πρώτη φορά έρχονται στην Κύπρο.
     Τα Άχραντα Πάθη, φυλάσσονται μέσα σε μία μαρμάρινη σαρκοφάγο και σύμφωνα με την παράδοση το μάρμαρο αυτό προέρχεται από τον τάφο του Χριστού και χρονολογείται στο 180 μ.χ. Τα Άχραντα Πάθη φυλάγονται στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αιγιαλείας Ελλάδος και δόθηκαν στον ιδρυτή της Ιεράς Μονής όσιο Λεόντιο από τους δύο εξ αίματος συγγενείς του, δεσπότες της Πελοποννήσου Θωμά και Δημήτριο Παλαιολόγου το 1450 για να τιμήσουν τον όσιο γέροντα για τις αρετές του και τις επίμονες προσπάθειες του για πνευματική ανύψωση της μονής.
        Όπως αναφέρει ο πάτερ Σπυρίδωνας του Μητροπολιτικού ναού Παναγίας Ευαγελιστρίας Ιδαλίου, τα Άχραντα Πάθη έρχονται στην Κύπρο με τις ευλογίες της Μητρόπολης μέσα στα πλαίσια των εκδηλώσεων που διοργανώνονται κάθε χρόνο για την «Εβδομάδα Ευαγγελισμού» κατά την οποία πραγματοποιούνται διάφορες πνευματικές, καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.
     «Είναι ένα ιδιάζον προσκύνημα τα Άχραντα Πάθη και το φέρνουμε για ενίσχυση πνευματική, διότι διάγουμε την περίοδο της Σαρακοστής που δίνουμε πνευματικό αγώνα» λέει ο πάτερ και συμπληρώνει: «Θα θέλαμε να τα έχουμε και στις 25 Μαρτίου όμως οι εκεί πατέρες μας εξήγησαν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο, επειδή διοργανώνουν εκδηλώσεις και τα θέλουν».
   Ο Μητροπολιτικός ναός που θα φιλοξενήσει τα Άχραντα Πάθη, ετοίμασε φυλλάδιο για να ενημερώσει τους πιστούς, στο οποίο αναφέρεται: Το δέος, η ευλάβεια, η ψυχική ανάταση που εκπέμπει στην κάθε ψυχή η προσκύνηση των Αχράντων Παθών, βεβαιώνει πέραν πάσης αμφιβολίας την παρουσία και τα βιώματα του Χριστού πάνω στη γη για την εμπαίδωση των αρχών του Χριστιανισμού και τη σωτηρία των ανθρώπων».
     Η προσκύνηση θα γίνεται από τις 6:30 το πρωί μέχρι τις 10:00 το βράδυ στο Μητροπολιτικό ναό Παναγίας Ευαγγελιστρίας στο Δάλι.
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", 10ης Μαρτίου 2012.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΑΧΡΑΝΤΩΝ ΠΑΘΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ